TBMM’ de kabul edilen ve Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan onaylandýktan sonra Resmi Gazete’de yayýnlanmasýný beklediðimiz son “Torba Kanun”da toplumun tüm kesimlerine önemli yenilikler, müjdeler var. Bu deðiþiklerin önemli bir kýsmý esasen toplumun maðdur kesimlerinin maðduriyetinin giderilmesi ve ekonomik durumlarýnýn iyileþtirilmesi amacýný taþýyor. Bugün köþemizden bu önemli deðiþikliklerin bir bölümüne yer verelim istedik. Ýþte yapýlan yenilikler:
Seyyanen zam geliyor
Hem Ak Parti’nin Kurucu Genel Baþkaný ve Lideri Cumhurbaþkanýmýz sayýn Recep Tayyip Erdoðan ve hem de Ak Parti’nin Genel Baþkaný ve Baþbakanýmýz Ahmet Davutoðlu’nun her zaman büyük bir deðer atfettiði ve sorunlarýnýn çözümünde duyarlý olduklarý iki kesim var, engelliler ve yaþlýlar. Ak Parti’nin iktidar olduðu ilk günden bu yanan yaþlýlar ve engellilere yönelik çok sayýda önemli düzenleme yapýldý.
Ýþte bu deðerin bir sonucu olarak torba kanunla SSK ve BAÐ-KUR emeklilerine Temmuz ayý ödeme döneminde yapýlacak artýþtan sonra, dosya bazýnda ödenmesi gereken tutar esas alýnmak suretiyle bin lira ve altýndaki gelir ve aylýklara 100 lira, bin liranýn üzerindeki gelir ve aylýklara da bin 100 lirayý geçmeyecek þekilde seyyanen zam yapýlacak.
65 yaþ aylýðý artýyor
Yine bu deðerin bir sonucu olarak torba kanunla 65 yaþ aylýðý da 145 liradan 200 liraya çýkarýlýyor. 2002 yýlý Aralýk ayýnda 24 TL olan 65 yaþ aylýðýnýn bugün 200 TL’ye çýkarýlmýþ olmasý Ak Parti hükümetlerinin yaþlýlara verdiði önemi ve deðeri açýk bir þekilde göstermektedir.
Emeklinin destek primi düþüyor
Emekli olduktan sonra iþyeri açarak veya ticari faaliyetini devam ettirenlerin emekli maaþlarýndan sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Ýþte emeklilik sonrasý Bað-Kur kapsamýnda olmayý gerektiren ticari faaliyette bulunanlarýn SGK’dan aldýklarý emekli aylýklarýndan kesilen yüzde 15’lik Sosyal Güvenlik Destek Primi oraný yüzde 10’a düþürülecek. Bu uygulama Temmuz’da baþlayacak.
3 çocuðu olana vergi yok
Asgari geçim indirimi, yüzde 5 olan üçüncü çocuk için yüzde 10’a çýkarýlacak, sonrakiler için yüzde 5 olarak uygulanacak.
Böylece, evli, eþi çalýþmayan ve üç çocuklu bir çalýþan, asgari ücret üzerinden gelir vergisi oranýnda asgari geçim indiriminden yararlanabilecek.
Babaya doðumda izin var
Bizim de bu köþeden birkaç kez dile getirdiðimiz önemli bir sorundu babalýk izni.
Gerçekten de eþi doðum yapan memura ve gazeteciye karýsýnýn doðum yapmasý halinde babalýk izni verilirken Ýþ Kanununda babalýk izni düzenlenmediði için erkek iþçinin babalýk izni iþverenlerin insafýna býrakýlmýþtý.
Ýþte bu sorun da çözüldü ve artýk iþçiye evlenmesi, evlat edinmesi ya da ana veya babasýnýn, eþinin, kardeþinin, çocuðunun ölümü halinde 3 gün, eþinin doðum yapmasý halinde 5 gün ücretli izin verilecek.
Engelli talep ederse yer deðiþtirecek
Kamuda sürekli iþçi kadrosunda görev yapan ve en az %40 oranýnda engelli iþçiler ile aðýr engelli raporlu eþi veya bakmakla yükümlü olduðu birinci derece kan hýsýmlarý bulunan iþçiler, engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalý olarak kurum içi yer deðiþtirme talebinde bulunabilecek.
BAÐ-KUR borçlarý siliniyor
Daha önce bu köþemizden de duyurduðumuz üzer, yaklaþýk 1.5 milyon BAÐ-KUR’luya sigortalýlýðýný dondurma imkaný veriliyor. Borçlar silinecek, hizmet süresi askýya alýnacak. Bu kiþiler ve aileleri saðlýktan yararlanmaya baþlayacak, prim günü yetiyorsa emekli olabilecek.
Elbette bu konu bir çok kiþiyi ilgilendiren önemli bir konu. Buradan hatýrlatalým, sigortalýlýðýn dondurulmasý hakkýndan yararlananlar ileride diledikleri takdirde bu haklarýný yeniden kullanabilecekler. Özellikle iþ saðlýðý ve güvenliðiyle ilgili önemli deðiþiklikler de yapýldý. Bunlarý da bir sonraki yazýmýzda ele alacaðýz.
Emeklinin maaþýndan kesinti yapýlýr mý?
Okurumuz Ahmet Demir “Emekli olmayý düþünüyorum. Emekli olup çalýþmaya devam edersem emekli maaþýmdan bir kesinti var mý?” diye soruyor. Emekli olup çalýþmaya devam edilmesi halinde sosyal güvenlik destek primi ödenmesi gerekiyor. Emeklilik sonrasý bir iþyerinde SSK’lý olarak (iþçi) çalýþanlarýn emekli maaþlarýndan bir kesinti yapýlmaz. Yani emekli olup iþçi olarak çalýþanlar (4/a sigortalýsý- SSK’lý) iþyerinden aldýklarý ücretten sosyal güvenlik destek primi ödenir, SGK emekli maaþlarýný tam alýrlar. Ancak, emekli olduktan sonra Bað-Kur kapsamýnda olmayý gerektiren ticari faaliyette bulunanlarýn SGK’dan aldýklarý emekli aylýklarýndan sosyal güvenlik destek primi kesilir.
Bir yýlýný doldurmayana izin yok?
Okurumuz Sedat Doðan “Bir iþyerinde 8 aydýr çalýþýyorum. Temmuz ayýnda arkadaþlarýmla yurtdýþý tatiline gitmek istiyorum. Ýzin hakkým var mýdýr?” diye soruyor.
Ýþyerinde iþe baþladýðý günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yýl çalýþmýþ olan iþçilere yýllýk ücretli izin verilmektedir.
Ýþçilere verilecek yýllýk ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yýldan beþ yýla kadar (beþ yýl dahil) olanlara ondört günden,
b) Beþ yýldan fazla onbeþ yýldan az olanlara yirmi günden,
c) Onbeþ yýl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtý günden,
Az olamaz. Yer altý iþlerinde çalýþan iþçilerin yýllýk ücretli izin süreleri dörder gün arttýrýlarak uygulanmaktadýr.
Ancak onsekiz ve daha küçük yaþtaki iþçilerle elli ve daha yukarý yaþtaki iþçilere verilecek yýllýk ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
Yýllýk izne hak kazanmak için gerekli bir yýlý doldurma þartýný yerine getirmediðiniz için izin hakkýnýz bulunmamaktadýr. Ancak en az bir yýl çalýþtýktan sonra iþverenle birlikte belirleyeceðiniz uygun bir tarihte yýllýk izin kullanabilirsiniz.