Torba kanunla teþvik, vergi-SGK affý ve ekonomiye ince ayar geliyor

Ýþsizlik Sigortasý Kanunu Ýle Bazý Kanunlarda Deðiþiklik yapýlmasý Hakkýnda Kanun Teklifi, TBMM Baþkanlýðýna sunuldu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüþülmesini müteakip TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek Cumhurbaþkaný tarafýndan onaylanýp Resmi Gazete’de yayýnlandýktan sonra yürürlüðe girecek.

Torba Kanun teklifinde 43 madde olup, komisyonlarda ilave edilecek maddelerle SGK ve Vergi Borçlarýnýn yapýlandýrýlmasý, bazý teþviklerin süresinin uzatýlmasý gibi önemli düzenlemeler yapýlmasý bekleniyor.

Cumhurbaþkaný kararýyla iþveren prim desteði, prim teþviki, gelir vergisi stopaj teþviki ile damga vergisi desteðinin süresi 31 Aralýk 2023'e, kýsa çalýþma ödeneðinin süresi ise 30 Haziran 2021'e kadar uzatýlabilecek.

Teklifle Ýþsizlik Sigortasý Kanunu'na yeni madde ekleniyor. Buna göre, iþsizlik ödeneðinden yararlandýrýlanlarýn, iþten ayrýlmalarýný takip eden 90 gün içinde iþe girmeleri ve 12 ay süreyle kesintisiz hizmet akdine tabi olarak çalýþmalarý halinde, iþsizlik ödeneðinden yararlandýklarý süre için hesaplanacak uzun vadeli sigorta primleri Ýþsizlik Sigortasý Fonu'ndan karþýlanacak.

Esnaf Ahilik Sandýðý uygulamasýnýn yürürlük tarihi, Kovid-19 salgýnýnýn olumsuz etkileri nedeniyle 1 Ocak 2021'den 31 Aralýk 2023 tarihine erteleniyor.

Cumhurbaþkanýna Covid-19 kapsamýnda uygulanan kolaylaþtýrýlmýþ Kýsa çalýþma ödeneði uygulamasýnýn süresini 30 Haziran 2021'e kadar uzatma yetkisi veriliyor.

Cumhurbaþkaný, kýsa çalýþma ödeneðinden yararlanan sigortalýlarýn normal çalýþma sürelerine dönmeleri durumunda iþverene ödenen ve Ýþsizlik Sigortasý Fonu'ndan karþýlanan prim desteði süresini de 30 Haziran 2021'e kadar uzatabilecek.

6111 ve 7103 gibi bazý teþvik sürelerinin 31/12/2023 tarihine kadar teþviklerin uzatýlmasý için Cumhurbaþkaný’na yetki verilecek.

7252 sayýlý Kanunla getirilen Normalleþme desteði uygulamasý uzatýlacak.

Ýþsizlik ödeneðinden yararlanan kiþilerin, 90 gün içinde iþe dönmesi halinde 12 ay süreyle uzun vadeli sigorta primlerinin tamamý iþsizlik sigortasý fonundan karþýlanacaktýr.

1 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 tarihleri arasýnda iþsiz kalan çalýþanlarýn iþe alýnmasý halinde, iþverenlere bu çalýþanlarý pandemi ücretsiz izne çýkarma imkaný verilecektir.

Son 16 aylýk dönemde iþletmenin çalýþtýrdýðý sigortalý sayýsýna ilave olarak çalýþtýrýlan personeller için, fiilen çalýþtýrýlacaklarý her gün için ücret desteði ve ücretsiz izne çýkartýlanlar için nakdi ücret desteði saðlanacaktýr.

Ýþverenlere, Ocak 2019-Nisan 2020 döneminde en az sigortalý bildirimi yapýlan ay veya dönemdeki sigortalý sayýsýna ilave olarak istihdam edeceði her bir sigortalý için her ay SGK'ye ödeyeceði tüm primlerden mahsup edilmek üzere nakdi ücret desteði saðlanacak.

Cumhurbaþkanýna, yüzde 20 olan kurumlar vergisi oranýný beþ puana kadar indirme ve tekrar kanuni seviyesine getirme yetkisi veriliyor.

Torba Kanun Teklifinde SGK ve Vergi affýna iliþkin hüküm yer almamakla birlikte, komisyon görüþmelerinde eklenmesi beklenmektedir.

SGK ve Vergi Borçlarýnýn yapýlandýrýlmasýna ilave olarak matrah artýrýmý, kasa affý, stok affý, trafik cezalarýna ödeme kolaylýðý, kayýtlarda yer aldýðý halde iþletmede mevcut olmayan mallarýn gayrisafi kâr oraný eklenmek suretiyle fatura kesilerek kayýtlara alýnmasý, imar affý da eklenmelidir.