Torba Yasa’da avantajlar var

Uzun bir süredir kamuoyunun beklediði torba yasa ile çalýþanlara yönelik ciddi düzenlemeler getiriliyor. Maliye Bakanýmýz Sayýn Naci Aðbal’ýn açýklamalarýnýn ardýndan geçtiðimiz günlerde TBMM ’ye sevk edilen torba yasa, hem özel sektöre yönelik SGK ve Vergi avantajý getiren istihdam teþviklerini ve hem de diðer bir çok konuda önemli yenilikler içeriyor. Bu destekler, 2018 yýlýnýn istihdam hedeflerini besleyecek ve sürdürülebilir istihdam için gerekli alt yapýyý saðlayacak. Bu hafta yazýlarýmýzda bu yenilikleri açýklayalým istedik.

 

Asgari ücretlinin vergi avantajý

Geçtiðimiz yýllarda vergi dilimi nedeniyle asgari ücretin altýnda kalanlar için kalýcý düzenleme geliyor. Eline geçen ücreti vergi tarifesi uygulanmasý nedeniyle net ücretin altýnda kalanlarýn, net ücretlerinde meydana gelen bu azalmayý telafi edecek þekilde asgari geçim indirimi ilave edilmesi saðlanmaktadýr. Ek düzenlemeye gerek kalmadan, her yýl kalýcý þekilde asgari geçim indirimi ilavesi yapýlacak, böylece iþçi maðdur olmayacak.

 

Ýlave istihdam desteði

Ýstihdamýn arttýrýlmasý amacýyla kadýn, engelli ve gençlere pozitif ayrýmcýlýk yapýlarak, ilave istihdam saðlayan iþverenlerine yönelik sigorta prim ve gelir vergisi desteði getirilecek. ÝÞKUR’a kayýtlý iþsizler arasýndan 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasýnda iþverenlerce 4(a) bendi kapsamýnda iþe alýnanlar destek kapsamýnda olacak. Ýþe alýnan kiþinin, iþe girdiði aydan önceki üç aylýk sürede toplam on günden fazla sigortalý olmamasý ve sigortalý sayýsýnýn ortalamasýna ilave olmalarý gerekecek. Ýmalat ve biliþim sektöründe iþe alýnanlar için destek tutarý prime esas kazançlarý tutarý üzerinden hesaplanan prim tutarý oranýnda; diðer sektörlerde ise asgari ücret üzerinden hesaplanan prim tutarý kadar destekten yararlanabilecek.

Bu kapsamdaki prim desteði 2020 yýlý Aralýk ayý/dönemi aþýlmamak üzere, destek kapsamýna giren sigortalýlar için 12 ay süreyle uygulanacak. Ancak bu süre; iþe giriþ tarihi itibarýyla 18 yaþýndan büyük kadýn, 18 yaþýndan büyük 25 yaþýndan küçük erkek sigortalýlar ile ÝÞKUR’a engelli olarak kayýtlý sigortalýlar için 18 ay olarak uygulanacak. Yine bu sürelerde iþverenin gelir vergisi stopajý, damga vergisi teþvikinden yararlanma imkaný olacak.

 

‘Bir senden bir benden’ teþviki

1 ile 3 çalýþaný olan imalat sektörü iþverenleri bu sektörde ustalýk belgesi sahibi ise yeni iþe alacaðý sigortalýlar için hem sigorta hem de ücret desteði alabilecek. Ýþe alýnacak sigortalýnýn iþe giriþ tarihi itibarýyla 18 yaþýndan büyük ve 25 yaþýndan küçük sigortalýlardan ve ÝÞKUR’a kayýtlý iþsizler arasýndan olmasý esastýr. Yine bu sigortalýnýn 1/1/2018 tarihinden itibaren 4(a) kapsamýnda iþe alýnmýþ olmasý, iþe girdiði aydan önceki üç aylýk sürede toplam on günden fazla sigortalý bildirilmemiþ olmasý ve sigortalý sayýsýnýn ortalamasýna ilave olmasý gerekiyor.

Bu þartlarý saðlayan sigortalýlar için iþe alýndýklarý tarihten 2018 yýlý Aralýk ayý/dönemine kadar destek verilecektir. Sigorta prim desteði, prime esas kazanç alt sýnýrý üzerinden yani asgari ücret üzerinden hesaplanan sigortalý ve iþveren hissesi primlerinin tamamý tutarýnda olacaktýr. Yine 2018 yýlý Aralýk ayýna/dönemine kadar geçerli olmak üzere; prim desteði saðlanan aya iliþkin prim ödeme gün sayýsýnýn 53,44 TL ile çarpýlmasý sonucu bulunacak tutar, ücret desteði verilecek. Destek, sigortalýnýn iþe alýndýðý ayý takip eden ilk aydan baþlamak üzere her ikinci ay için uygulanacaktýr.

 

Kadýn çalýþanlara kreþ istisnasý

Ýþverenlerin kreþ ve gündüz bakýmevi için kadýn çalýþanlar adýna verdikleri menfaatler asgari ücretin aylýk brüt tutarýnýn yüzde 15'ini geçmemek üzere gelir vergisinden istisna tutulacak. Ýstisnadan yararlanmak için kreþ hizmetlerinin iþyerinde verilmemiþ olmamasý ve ödemenin çalýþanlara nakden yapýlmadan kreþ ve gündüz bakýmevi hizmeti saðlayanlara yapýlmasý gerekiyor. Yani doðrudan kadýn çalýþana yapýlan nakdi yardým istisna kapsamýnda olmayacak. Bunun gibi kadýn çalýþanlara yapýlan kreþ ve gündüz bakýmevi yardýmý gibi adlar altýnda nakden yapýlan ödemeler de istisna kapsamýnda olmayacak.