Transferler yanlışları örtmez

Beşiktaş’ta tuhaf bir dağınıklık var. Tuhaf diyorum, çünkü zaman sorunlara çare getirmiyor. Olabilir, her kulüp yönetsel, finansal, teknik sorunlar yaşayabilir. Ama sorunlar iyice gözle görülür hale geldiğinde teşhisi koyar ve tedaviye başlarsınız. Sorunların süreğen hale gelmesinin önüne geçersiniz. Yeni bir bakış açısı, yeni bir model, yeni bir yönetsel tutum benimsersiniz. Bunlar bir türlü gerçekleşmiyor Beşiktaş’ta.

Geçen sezonun 2. yarısı boyunca sadece Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılım hedefi üzerine yazdım. Çünkü mali açıdan güçlenmek için Beşiktaş’ın önünde büyük bir fırsat vardı ve sözünü ettiğim dağınıklık yüzünden bu fırsatın kaçırılacağından korkuyordum. Dağınıklık sadece teknik heyetten ya da futbolcu topluluğundan ya da futbol şubesinin yönetiliş biçiminden ya da bazı yönetsel çatışmalardan kaynaklansa, bir şekilde halledilirdi. Olmadı, fırsat kaçtı. Çünkü yapısal bir dağınıklık vardı ortada.

Aynı kaygıyla, sezon biter bitmez, belli konulardaki eleştiri ve uyarılarıma başladım. Her hafta neredeyse aynı şeyleri yazmaktan yoruldum, sabırla doğru adımların atılmasını bekledim.Yönetimin stada ve stat üzerinden yürütülen iletişime aşırı konsantre olmasının yanlışlığını vurguladım. Çokbaşlılığın, çoksesliliğin, demeç ve rivayet kirliliğinin Beşiktaş’a zarar verdiğini belirttim. Sezon planlaması konusunda hiçbir olumlu işaret yoktu. Yanlıştan dönülebileceğini, hala yeterli zaman olduğunu yazdım.

Şimdi Önder Özen’in istifası da bu tabloyu tamamladı. Özen “spekülasyon konusu yapılmasın” demiş. Öyle bir niyetim yok. İşin doğruluğu yanlışlığında, Özen’in başarısı başarısızlığında da değilim. Bu gelişmeyi de Beşiktaş’taki yapısal dağınıklığın, temel sorunun bir yansıması olarak görüyorum. Teşhis konmadıkça tedavi de olanaksız.

Beşiktaş Demba Ba ve benzeri transferlerle zirveyi zorlayabilir, teknik heyet çok başarılı bir sezon performansı yakalayabilir, stadın tamamlanmasıyla her şeyin çehresi değişebilir. Böyle olmasını da isterim. Ama öyle olsa bile, bu doğrulara yanlış yoldan ulaşıldığı gerçeği değişmez. Uzun vadeli düşünmek ve profesyonellik Seba’nın ayrılışından bu yana kulübün kapısından içeri girmemişti. Korkarım ki gireceği de yok. Başarıyı getiren temel unsurları nicedir unutmuş görünüyoruz. Gün gelip yeniden doğru bakışa kavuşmak dileğiyle.