Travma mý þizofreni mi

Ünlü oyuncu Arda Kural, geçen ay Bakýrköy Ruh ve Sinir hastalýklarý Hastanesi’ne yatýrýldý. Medyada oyuncunun þizofreni olduðu yönünde yanlýþ haberler yayýnlandý. Arda gerçekten þizofreni mi?

Geçen ay Bakýrköy Ruh ve Sinir Hastalýklarý Hastanesi’ne yatýrýlan Arda Kural’a medya hemen teþhisi koydu: Þizofreni. Acaba Arda gerçekten þizofreni mi? Bunu bir de uzman gözüyle deðerlendirelim.

Þizofreni tanýsý konulabilmesi için en az altý aylýk bir dönem beklemek gerekiyor. Þizofreni belirtileriyle gelen bir insanýn þikayetleri tedaviye raðmen 6 ayý aþan bir süre devam ederse þizofreni tanýsý düþünülebiliyor. Aksi taktirde her halüsinasyona, her hezeyana veya her absürt düþünceye þizofreni demek doðru deðildir. Klinikte bu þekilde gelip de sonradan depresyon, manik-depresif bozukluk, geçici paranoya veya travma sonrasý stres bozukluðu gibi tanýlar alan birçok insan söz konusudur. Arda Kural için daha önceki süreç neydi bilemiyorum, ama þu aþamada en azýndan þizofreni tanýsý kesin deðil demek daha doðru gibi geliyor. Nitekim Arda’nýn annesi 4 yýl önce baþlayan ve örseleyici olaylarla giden bir süreçten bahsediyor. Ayrýlýkla sonuçlanan iliþkiler, filmden parasýný alamama, birkaç haksýzlýða uðrama olayý yaþadýðýný söylüyor. Hastanede de daha çok þizofrenik belirtilerle giden nevrotik bir durum düþünüldüðünü belirtiyor.

Travmatik olaylarýn etkisi

Travmatik olaylar þizofrenib benzeri tablolara sebep olabilir, ama direk þizofreniye sebep olmaz. Ancak altta yatan bir þizofrenik durum varsa onu tetikleyebilir. Birçok þizofreni hastasýnýn bir travma sonrasýnda tetiklendiðin biliyoruz. Bu, filmlere de konu olmuþtur. Mel Gibson’un oynadýðý ‘Komplo Teorisi’ filminde kahraman sürekli takip edildiði duygusuyla evine bile neredeyse bacadan giren, kahvesini çayýný þifreli kutularda ve kilitli buzdolabýnda saklayan, tüm basýný okuyarak gözden kaçan küçük haberler ýþýðýnda teorisini geliþtiren kirli, pasaklý bir taksi þoförü. Filmde yaþananlarýn bir travmatik süreçle baþladýðý ve çözülünce bu paranoid döngünün kaybolduðu iþleniyor. Yine Kevin Spacey’nin uzaylý olduðunu iddia eden bir karakteri canlandýrdýðý “K-Pax” filminde, kahraman þizofreni tanýsý alýyor. Ancak sonra yaþadýðý bir duygusal çözülmenin sonucunda otistik yaþantýdan uyanýyor ve düzeliyor. Son yýllarda “Travma Sonrasý Psikoz” olarak adlandýrýlan bu tür tablolara rastlayabiliyoruz. Travmalarý çözüldüðünde tablonun da gerilediðini görebiliyoruz. Arda’nýn doktorlarý da sanýrým bu minval üzere düþünüyorlar. Ýnþallah geçici bir durumdur ve kýsa sürede saðlýðýna kavuþur. Ancak þizofreni hastasý da olsa yapacak çok þey var. Medyanýn ve kamuoyunun bu konuda dikkatli insaflý olmalarý gerekiyor. Ruhsal bir hastalýðý olan bir kiþinin hastalýðý üzerinden reyting yapmaya kalkmak ne kadar insani onu taktirlerinize býrakýyorum. düpedüz Bir psikiyatr olarak bu insafsýzlýðý yapanlarý kýnýyorum.