Travma mı şizofreni mi

Ünlü oyuncu Arda Kural, geçen ay Bakırköy Ruh ve Sinir hastalıkları Hastanesi’ne yatırıldı. Medyada oyuncunun şizofreni olduğu yönünde yanlış haberler yayınlandı. Arda gerçekten şizofreni mi?

Geçen ay Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne yatırılan Arda Kural’a medya hemen teşhisi koydu: Şizofreni. Acaba Arda gerçekten şizofreni mi? Bunu bir de uzman gözüyle değerlendirelim.

Şizofreni tanısı konulabilmesi için en az altı aylık bir dönem beklemek gerekiyor. Şizofreni belirtileriyle gelen bir insanın şikayetleri tedaviye rağmen 6 ayı aşan bir süre devam ederse şizofreni tanısı düşünülebiliyor. Aksi taktirde her halüsinasyona, her hezeyana veya her absürt düşünceye şizofreni demek doğru değildir. Klinikte bu şekilde gelip de sonradan depresyon, manik-depresif bozukluk, geçici paranoya veya travma sonrası stres bozukluğu gibi tanılar alan birçok insan söz konusudur. Arda Kural için daha önceki süreç neydi bilemiyorum, ama şu aşamada en azından şizofreni tanısı kesin değil demek daha doğru gibi geliyor. Nitekim Arda’nın annesi 4 yıl önce başlayan ve örseleyici olaylarla giden bir süreçten bahsediyor. Ayrılıkla sonuçlanan ilişkiler, filmden parasını alamama, birkaç haksızlığa uğrama olayı yaşadığını söylüyor. Hastanede de daha çok şizofrenik belirtilerle giden nevrotik bir durum düşünüldüğünü belirtiyor.

Travmatik olayların etkisi

Travmatik olaylar şizofrenib benzeri tablolara sebep olabilir, ama direk şizofreniye sebep olmaz. Ancak altta yatan bir şizofrenik durum varsa onu tetikleyebilir. Birçok şizofreni hastasının bir travma sonrasında tetiklendiğin biliyoruz. Bu, filmlere de konu olmuştur. Mel Gibson’un oynadığı ‘Komplo Teorisi’ filminde kahraman sürekli takip edildiği duygusuyla evine bile neredeyse bacadan giren, kahvesini çayını şifreli kutularda ve kilitli buzdolabında saklayan, tüm basını okuyarak gözden kaçan küçük haberler ışığında teorisini geliştiren kirli, pasaklı bir taksi şoförü. Filmde yaşananların bir travmatik süreçle başladığı ve çözülünce bu paranoid döngünün kaybolduğu işleniyor. Yine Kevin Spacey’nin uzaylı olduğunu iddia eden bir karakteri canlandırdığı “K-Pax” filminde, kahraman şizofreni tanısı alıyor. Ancak sonra yaşadığı bir duygusal çözülmenin sonucunda otistik yaşantıdan uyanıyor ve düzeliyor. Son yıllarda “Travma Sonrası Psikoz” olarak adlandırılan bu tür tablolara rastlayabiliyoruz. Travmaları çözüldüğünde tablonun da gerilediğini görebiliyoruz. Arda’nın doktorları da sanırım bu minval üzere düşünüyorlar. İnşallah geçici bir durumdur ve kısa sürede sağlığına kavuşur. Ancak şizofreni hastası da olsa yapacak çok şey var. Medyanın ve kamuoyunun bu konuda dikkatli insaflı olmaları gerekiyor. Ruhsal bir hastalığı olan bir kişinin hastalığı üzerinden reyting yapmaya kalkmak ne kadar insani onu taktirlerinize bırakıyorum. düpedüz Bir psikiyatr olarak bu insafsızlığı yapanları kınıyorum.