TRT ve Avrupa kupaları

TRT bu sene Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçlarını yayınlayacak. Nasıl olacak derseniz, şöyle olacak: Maçların Türkiye yayın haklarını Türk Telekom satın almıştı.

UEFA’yla yapılan protokol gereği, TRT, salı günleri bir Şampiyonlar Ligi, perşembe günleri de bir UEFA Avrupa Ligi maçını açık kanaldan şifresiz olarak yayınlayacak.

Kalan maçlar da Türk Telekom’un kendi platformu Tivibu’nun 4 spor kanalı üzerinden yayınlanacak. Konunun bu kısmı tamamsa, devamına geçelim...

***

Bir televizyon kanalı kurmak, kurulmuş bir kanala düzgün içerik üretmekten daha kolaydır. Uydu yayınlarına bir bakın, kurulu onlarca kanal var ama düzgün içerik yok.

Yani günümüz televizyonculuğunda asıl önemli olan içerik üretmek. Geçmişte kamu yayıncısı olması nedeniyle TRT’den diğer kanalların ilgilenmediği işlere yer vermesi istendi, çoğu zaman da öyle oldu. TRT bir süre önce bu anlayışı bıraktı ve şimdi başka bir noktaya doğru yürüyor. Televizyonculuğu diziler şekillendiriyor ya, mesela piyasanın en kaliteli dizileri şu an TRT’de ekrana geliyor. Yıllar sonra TRT Spor üzerindeki ölü toprağını attı, TRT Haber, sahip olduğu insan kaynağı ve haber ağını ekrana yansıtıyor.

***

Cumartesi gecesi, bir takipçisi, twitter’da, TRT Haber ve Spor Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör’den daha fazla haber ve belgesel yayını istedi. TRT Haber hali hazırda haber kanalları içerisinde en fazla belgesel yayınlayan kanal. Ayrıca TRT’nin bir de belgesel kanalı var.

Bir gazeteye, bir günde, siyaset, spor, yaşam, magazin, dünya, toplam, 140 ile 170 arasında haber girer. TRT’nin TRT Haber, TRT Türk, TRT Spor ve TRT 1 Ana Haberin işlediği haber sayısı bir gazeteden daha fazla. Üstelik bunlara ek olarak haber programlar ve kuşak yayınlar da var.

**

Sonuç olarak TRT başkalarının çok ilgilenmediği işlerle, herkesin çok ilgilendiği işler arasında altın oran hesabını iyi tutturdu. Kamu yayıncılığı demek aslında bu oranı koruyabilmek demek. Sokağa çıkıp TRT, ikinci lig maçlarını mı yayınlasın yoksa Avrupa Kupaları’nı mı diye vatandaşa sorsak alacağımız cevap belli. Şu an olan da, o cevabın gereğinin yerine gelmesi...