TRT World olur mu?

Dünya geneline yayın yapacak bir televizyon kanalı kuruyorsanız yapmanız gereken bazı önemli işler vardır. Mesela hangi uydularda olacak ve nerelere erişeceksiniz? Yayın yapmaya başladınız ama dünya genelinde seyirciyi nereden bulacaksınız? Bu tür evrensel haber kanalları için ilk hedef otellere girebilmektir. TRT World için Ulus’taki TRT binasında düzenlenen basın toplantısında TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren’in konuşmasında satır satır tüm bu detaylara dahil fikir sahibi olduk. Kurgusu iyi yapılmış bir konuşmaydı, kanalın görselleri konuşma metnini destekledi, akla gelen tüm sorular yanıtını buldu.

***

Öncelikle kanalın görsellerini, tanıtım, imaj bantları Türkiye standartlarının üzerinde. Hemen her görselde metinlere de hakim olan insan vurgusu dikkat çekiyor, konkurdan çıkan Londra merkezli ajans işini düzgün yapmış. Yeni kurulan kanalların en büyük ihtiyaçlarından biri seyirciye tanıdık gelecek ekran yüzüdür.CNN, DW ve France 24’te çalışan ve şimdi de TRT World’un ekran yüzü olan Andrea Sanke, organizasyonda sunuculuk görevini de üstlendi. Uydu, seyirciye ulaşacak organizasyon, tanınmış ekran yüzünü, kuvvetli görselleri yazdık ama ya içerik ne olacak? Savaş muhabirliği geçmişi olan, son olarak Al Jazeera’de görev yapmış Carlos Van Meek kanalın haber koordinatörlüğünü yapacak. İstanbul haricinde Washington, Londra ve Kuala Lumpur’da da TRT World’un stüdyoları olacak.

***

Gelelim evrensel bir haber kanalı niye kurulur sorusunun yanıtına.

Amaç reyting ya da reklam geliri değil dünyaya sesini duyurmak, global olaylarda bakış açını başkalarının bilmesini sağlamaktır. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın konuşmasında dikkat çektiği nokta tam olarak buydu. Bunca evrensel haber kanalının rekabetinde TRT World ne yapar sorusunu da konuşalım. Şimdi dünya markası olan CNN var ya, Başkan Reagean’a düzenlenen suikast öncesinde sıradan , Beyaz Saray’da daimi muhabiri olmayan bir kanaldı. Evrensel haber kanalları tek bir olayla bir patlayıp marka olabilir. Yaşadığımız coğrafyaya bakarak TRT World’un şansı yüksek desem hata  yapmış olmam. TRT Genel Müdürü Şenol Göka’ya dair de bir notum var. Kurum içerisinde dolaşırken korku salmak yerine saygı uyandırmayı tercih eden bir profil çiziyor. Sonuç olarak ana yola konulan ve toplantı yerini gösteren işaretten, konuşmalara, organizasyondan görsellere kadar iyi bir başlangıç oldu. Hayırlısı olsun...