Britanya’da önce Ýngiltere isimli aþýrý saðcý ve ýrkçý bir grup var. Böyle bir yapýnýn herhangi bir Avrupa ülkesinde bulunmasý þaþýrtýcý deðil. Ancak örgütün baþkan yardýmcýsý Jayda Fransen’in Twitter hesabýnýn ABD baþkaný Trump tarafýndan takip ediliyor olmasý þaþýrtýcý. Fransen, Ýslam karþýtlýðýný körüklemeyi amaçlayan propaganda videolarýný Twitter hesabýndan yayýnlayan biri. Trump, bu videolardan bazýlarýný, çok beðenmiþ olmalý ki, kendi resmi Twiter hesabýndan yayýnladý.
Videolardan birinde bir Müslüman göçmenin koltuk deðnekli bir Hollandalý'yý dövdüðü, bir diðerinde, yine bir Müslüman’ýn Hz. Meryem heykelini tahrip ettiði gösteriliyor; baþka birinde ise Müslüman biri kendi çocuðunu çatýdan atýp öldürüyor.
Bu türden görüntülerin üst üste yayýnlamasý halinde izleyenler üzerinde ne türden etkiler yaratacaðý açýk; zaten amaç da bu. Ne yazýk ki etkilenenlerden biri ABD Baþkaný olmuþ. Muhtemelen söz konusu görüntülerde ima edilen içerik ile Trump’ýn anlam dünyasý arasýnda fazla bir mesafe bulunmuyor. Ancak burada vahim olan, Trump’ýn düþünce yapýsýndan çok, bazý videolar yoluyla baþkanýn “dolduruþa” getirilebiliyor olmasý.
Her aðýzdan baþka ses
Trump’ýn en son kiminleyse onun görüþlerinden etkilendiði iddia ediliyor. Bu doðru ise Amerikalýlarýn iþi zor demektir. Ancak bu olumsuzluðun Trump’ý bazý konularda ikna etmek isteyen kiþi ve devletler açýsýndan yol gösterici olmasý mümkün. Demek ki, peþinin hiç býrakýlmamasý gereken bir lider; sürekli görüþmek, anlatmak, konuþmak bazý konularda sonuç getirebilir.
Bununla birlikte, dünyanýn en güçlü ülkesinin baþkanýnýn yanýndan en son ayrýlanýn sözlerini kulaðýnda taþýdýðýnýn iddia edilmesi, oldukça sorunlu bir durum. Ayrýca, Trump’ýn ABD’nin küresel faaliyetleri hakkýnda da fazla bilgisi olmadýðýný gösteren epeyce karine buluyor. Bunun için sadece “Biz neden Suriye’ye girdik, anlamýyorum” ifadesi bile kanýt sayýlabilir.
Trump, Türkiye ile hiç bu kadar yakýn olmamýþtýk diyor, bir baþka yetkili çýkýp Türk-Amerikan iliþkileri tarihteki en krizli günlerinde açýklamasý yapýyor. Trump, PYD’ye yardýmlarýn kesilmesini öngörüyor; Pentagon tam tersini açýklýyor. Kuzey Kore, sürekli füze denemesi yapýyor; ABD’li yetkililer savaþ olasýlýðýnýn yýkýcýlýðý ile karþýlýk verirken Trump, K. Kore devlet baþkanýna, kýsa ve þiþman, roket adam ya da hasta köpek yavrusu þeklinde yanýtlar veriyor.
Kifayetsizliðin riski
Bugün sadece Türkiye’nin deðil, dünyadaki tüm devletler açýsýndan ortaya çýkan temel sorun, ABD’yi kimin yönettiði sorusuna tam bir yanýt alýnamamasýyla ilgili.
Her devlet, yasal ve meþru baþkaný muhatap alýyor; bundan daha doðal bir durum yok. Baþkan’la yapýlan tüm görüþmelerden elde edilen sonuçlara göre de devletler kendileri için bir yol haritasý çiziyor. Ancak Baþkan’ýn kendi sözlerini politikaya dönüþtürme olanaðýnýn sýnýrlý olduðu ortaya çýkýnca, yol haritalarý da sürekli deðiþiyor.
Trump ABD’de iktidar olup muktedir olamamýþ olabilir. Ancak onun yerine kimin “esas oyuncu” olduðunu görmek de kolay deðil. Bir yanda baþkan yardýmcýlarý, bir yanda “yakýnlarý”, bir yanda istihbarat kuruluþlarý, öte yanda Pentagon var. Trump’a iþ yaptýrmayarak onu tez zamanda koltuðundan etme konusunda ittifak yapmýþ olabilirler. Ancak Baþkan’dan doðacak boþluðun nasýl doldurulacaðý konusunda kýyasýya bir iç mücadele olduðu söylenmeli. Dolayýsýyla ABD’den söz ederken hangi ABD sorusunu unutmamak ve Trump’ýn kendisini kurtarmak için K.Kore’de çýlgýnlýða kalkýþma ihtimalini akýlda tutmak gerekiyor.