Trump, Kürtleri vurmasý halinde Türkiye’yi ekonomik yýkýmla tehdit etti. Bu açýklama, Türkiye-ABD arasýnda görüþmeler devam ederken yapýldý. Bir yandan görüþürken öte yandan tehdit etmek nasýl bir þey diye ABD Dýþiþleri Bakaný Pompeo’ya da soruldu. Trump’ýn her sabah kalkýp aklýna ilk geleni tweetlemesi karþýsýnda o bile artýk havlu atmýþ olmalý ki, bana deðil, ona sorun dedi.
Anlaþýlan Trump çok baský altýnda. Suriye’den çekilme kararý öngördüðü politikalarla uyumlu; ancak kendisinden önceki iktidarýn düzeniyle uyumlu deðil. Kendisi de Obama dönemindeki gibi yatýrýmýný PYD/YPG’ye yaptý. Çekilse Kürtleri terk ettiði, kalsa terör örgütleriyle iþbirliði yaptýðý ileri sürülüyor. Trump, çekilmeyi ABD’nin DEAÞ’ý yenmesi ve Amerikan askerlerinin ülkelerine dönmesi üzerine oturtularak savunuyor; muhalifleri ise Rusya’ya alan açma sözü verdiðini iddia ediyor. Dolayýsýyla ABD Baþkaný bir yandan Rusya ile iliþkileri diðer yandan ittifak kurduðu gruplar üzerinden baský altýna alýnýyor.
Ýç kamuoyu baskýsýyla Trump’ýn kimyasýnýn iyice bozulduðu söylenebilir; ancak bu iddia baþkanýn aslýnda normal bir kimyasý olduðunu savunmak anlamýna gelebilir ki, bundan emin olmak kolay deðil.
Söz konusu açýklama sonrasýnda Cumhurbaþkaný Erdoðan ile yaptýðý telefon konuþmasýyla, Suriye’de güvenli bölge konusunun ele alýndýðý duyuruldu. Tampon bölge, güvenli bölge, çatýþmasýzlýk bölgesi, adýna ne denirse densin sonuçta kast edilen Türkiye sýnýr boyunca silahlý örgütlerin ve ordularýn bulunmadýðý bir alan yaratýlmasý söz konusu olacak gibi. Silahsýzlýðýn denetiminin ise bazý yerlerde ABD-Türkiye, bazý yerlerde Türkiye-Rusya iþbirliði içinde saðlanacaðý öngörülebilir.
Trump’a hem çekilme, hem de bir anlamda tam anlamýyla çekilmeme fýrsatý veren bu senaryonun sürekli sabote edilmesinin nedenlerinden birisi ABD iç siyasetiyle ilgili iken, bir diðer nedeni de bu süreçte Türkiye’nin oynadýðý ve oynayacaðý role itirazý olan ülkeler.
Türkiye’nin eþ zamanlý olarak ABD ve Rusya ile birlikte davranmasý muhtemelen bu iki devletin Suriye’deki varlýklarýný dengelemeye hizmet edecek. Ayrýca, kendisine yönelik baský unsuru þeklinde kullanýlan örgütleri iþlevsiz kýlacak ve Suriye Suriyelilere yeniden kazandýrýlacak. Bu senaryo, Ýran’ýn Suriye’de geriletilmesini, yerine Rusya gözetiminde Suriye hükümetinin güçlendirilmesini de gerektiriyor.
Söz konusu tasarým, Suriye’de baþka oyuncularýn bulunmasýna gerek olmadýðýný ortaya koyuyor ve anlaþýlan o ki Trump’ýn tutarsýz açýklamalarýnýn nedeni de bu noktaya dayanýyor. ABD’den boþalan yere talip olanlar Trump’a Türkiye’nin çok fena iþler yapacaðýný fýsýldayýp duruyorlar. Sonra Cumhurbaþkaný Erdoðan arýyor, Türkiye ile birlikte çok iyi iþler yapýlabileceðine ikna oluyor.
Demek ki Trump’ýn yanýndan ayrýlmamak gerekiyor, en son kimi dinlerse ona inanýyor. Ancak Trump’ýn ikide bir deðiþen fikirleri olmasýna karþýn, kamuoylarýnýn deðiþmeyen bir kanaati olduðu gerçeðini de kabul etmek gerekiyor.
Bu gerçek, Türkiye’de devletin Kürt halklarý ile daimi bir mücadele halinde olduðu kanaati. Mücadelenin örgütlerle olduðu, halklarla bir sorun olmadýðý ifade edilse de, kamuoylarýný ikna edecek giriþimlerin sözlerden fazlasý olmasý gerekiyor. Bunun yolu ise evin içini derleyip toplamaktan geçiyor. Terör örgütleri sadece ülkenin bütünlüðünü deðil, ayný zamanda demokrasisini de tehdit ediyor. Demokrasinin zafiyet gösterdiði her durum ise sadece örgütlere ve onlarýn propaganda þebekelerine yarýyor.