Trump Kabinesi'nin þifreleri

Donald Trump geçtiðimiz hafta 47. Amerikan Baþkaný olarak seçildi ama hakkýnda yazýlanlar bitmedi; pek de bitecekmiþ gibi görünmüyor.

Yeni gündem Trump Kabinesi.

Herkes Donald Trump'ýn yeni baþkanlýk döneminin önceki baþkanlýk döneminden ne kadar farklý olacaðý üzerine konuþurken Trump her zamanki gibi bir ters köþe daha yaptý. Öyle isimler dolaþýmda, öyle atamalar öyle pozisyonlara yapýldý ki þaþýrmamak elde deðil.

O zaman baþlayalým. Nerden baþlasak, nasýl anlatsak gelmekte olan 'dip dalgasýný'.

Ýlk olarak baþkanlýk seçimi oy verme aþamasýnda ve oy verenlerin analizinde sürekli vurgu yapýlan 'kadýn' unsurunda þaþýrttý Trump. Amerika Birleþik Devletleri'nde ilk defa bir kadýn, Beyaz Saray Genel Sekreteri olarak atandý. Ýronik deðil mi? Sen tüm kampanyan boyunca 'kadýn' temasýyla bir sürü eleþtiri al, sonra oy verenlerde üniversite mezunu kadýn seçmen rakibin Kamala Harris'e oy versin ama sen ilk defa Genel Sekreterliðe kadýn bir ismi ata.

Trump bu; neler yapmadý ki ilk döneminde. Sanki 'yaptýklarým yapacaklarýmýn teminatý' der gibi seçim bitti, 'çerçeve dýþý' icraatlarýna baþladý Trump.

Bitti mi, tabii ki de bitmedi.

Pentagon için de deðiþim çanlarý çalýyor gibi görünüyor. O bir tür bizdeki ünlü deyiþle 'askeri vesayet' bitiyor Amerikan sisteminde. Ýlk döneminde zaten 'çerçeve dýþý' hamlelerini dýþ politika mevzuunda görmüþtük; Dýþiþleri Bakanlýðý ve USAID gibi kurumlarýn bütçelerinde ve personel alýmlarýnda kesintiye giderek 'müesses nizam'a ilk hançeri saplamýþtý; hatta 2020 baþkanlýk seçimlerinde Joe Biden 'Amerika'nýn fabrika ayarlarýna dönüþ' sloganýyla kampanyasýný 'restorasyon' kavramýyla çerçevelendirmiþ ve gerçekten de iktidara gelince bu kurumlara hem 'itibarlarýný' hem de 'iktidarlarýný' geri iade etmiþti. Heyhat, devir döndü ve Trump yeniden baþkan. Herkesi aldý bir telaþ, bir kaygý.

Çünkü ilk atadýðý isimlerden biri yeni kurulan bir bakanlýkta yaptýðý o gerçekten 'ikonik' atamaydý: Elon Musk. Hani o seçim kampanyasýnda en az Obama kadar sahnede yer alan, sosyal medya patronu, iletiþim teknolojileri 'dehasý' ve tabii uzay teknolojilerinde devrim yapan, yeni bir sayfa açtýran ve böylece çýtayý 'uzaya çýkaran' Musk.

Sosyal medya þirketini satýn alýnca yaptýðý 'temizlik' operasyonunu ikonik bir resimle duyuran Musk, 'Verimlilik Bakaný' olarak atandý. Ýsme bak, olacaðý anla der gibi. Devlet aygýtýnýn ve kurumlarýnýn daha verimli çalýþmasý için ne yapýlacaðýný tahmin etmek pek de güç deðil aslýnda; yine 'yaptýklarým yapacaklarýmýn teminatýdýr' lafzý burada da çalýþýyor.

Ve tabii göçmenler ve sýnýr güvenliði meselesi. Bu konuda bazý eyaletlerin 'Brexit' benzeri 'exit' ifadesini eyalet isimlerinin önüne koyarak yaptýklarý tehditler dün gibi aklýmýzda: Californiaexit. Yani federal sistemden çýkýþ; Amerika Birleþiþ Devletleri'nden baðýmsýz devletlere geçiþ. Ýþte bu temel tehdit bir kez daha gündeme gelir mi göreceðiz çünkü 'sýnýrlarýn makasçýsý' denen bir isim var listede.

Göçmenlerin ne olacaðý hususu ise ayrýca konuþulacak ve daha çook konuþulacak kadar derin. Donald Trump'ýn sýnýr güvenliðinden sorumlu yardýmcýsý Thomas Homan, geçtiðimiz günlerde yapýlan basýn toplantýsýnda "Mültecilerle evlenen Amerikalýlara ne olacak?" sorusuna cevaben 'aile birliðine' vurgu yaparak verdiði cevap 'geliyor gelmekte olan' dedirtti: "Onlarý ailelerinden ayýrmayacaðýz, mültecilerle evlenen Amerikalýlarý da göndereceðiz."

Anlayacaðýnýz Amerika çok 'ciddi krizlere' doðru koþar adým yürüyor ve bize de yazacak yeni konular çýkacak gibi görünüyor.

Þu cümlelerle bitirelim Trump Kabinesi yazýmýzý: Ýlk baþkanlýk dönemiyle ikinci baþkanlýk dönemi arasýnda 'deðiþim ve süreklilik' unsurlarý olacaktýr. Biz de bunlarý yeri geldikçe ve bilgisi düþtükçe analiz edeceðiz sizlerle birlikte.