Asrýn katili Beþar Esad’a yapýlan her operasyon elbette bizim için olumlu bir geliþmedir.
Ama bu operasyonu, “Ýdlib’deki katliama kýzan Trump’ýn gösterdiði insani bir refleksin sonucu” olarak görmek çok sýð bir deðerlendirme olur.
Zira ABD dýþ politikasýný, insanî refleksler deðil, ulusal çýkarlar þekillendirir.
O bakýmdan bu operasyonun, son derece planlý bir eylem olduðunu düþünüyorum. ABD, uzun süredir PYD koridoruna sýkýþýp kaldýðý Suriye’de, kuracaðý yeni oyunlarýnýn startýný vermiþtir.
Esad’ýn Ýdlib’de gerçekleþtirdiði tarifsiz vahþette maalesef ABD’nin de payý var. Bu saldýrýdan hemen önce Trump yönetiminin yaptýðý, “Önceki hükümetin yaptýðý gibi Suriye’de Esad’ýn gitmesine odaklanamayýz. Esad’ýn geleceðine Suriye halký karar verir” açýklamalarýný Esad, “Kim tutar seni, katliamlarýna devam et” þeklinde algýlamýþ ve Ýdlib’deki korkunç katliamý gerçekleþtirme cesareti bulmuþtur.
Durum böyle iken Trump’ýn, Ýdlib saldýrýsýndan hemen sonra yaptýðý, “Suriye’de Esad’a ve rejime karþý tavrým çok deðiþti” açýklamasýný samimi bulmak çok zor.
Suriye’de ölen çocuklarýn ABD için gerçekten bir anlamý varsa bu 6 yýldan bu yana böyle devam ediyordu. Ölümleri de kategorize ediyor ve “Kimyasal silahla ölmeyenler bizi o kadar ilgilendirmiyor” diyorlarsa Esad bunu da defalarca yaptý.
Ýdlib’e niyet, nereye kýsmet?
Netice itibariyle bu operasyonun, Ýdlib’deki vahþetten sonra ani geliþen insani refleks sonucu düzenlendiðine inanmak için hiçbir sebep görünmüyor.
Mesela bu operasyonun Trump ve Çin devlet baþkanýnýn yapacaðý görüþme öncesine rastlamasý ve sonuçlarýnýn neredeyse Suriye’den çok Kuzey Kore üzerindeki etkilerinden bahsedilmesi size de pek manidar gelmiyor mu?
Yine bu operasyonun Ýsrail’e etkisi deðerlendirmeleri bir paranoyadan mý ibaret?
Sanki Trump, bir taþla birkaç kuþ vurmaya çalýþýyor.
Yine bu operasyon, Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn, “Trump’ýn tepkisi lafta kalmasýn, icraat bekliyoruz” ifadelerinin karþýlýðý deðildir.
Zira Sayýn Erdoðan bu temenninin devamýnda, “Amerika baþta olmak üzere, tüm koalisyon güçleri bir araya gelelim. Dost kimdir, düþman kimdir, bölgedeki virüs kimdir, bunu artýk lütfen öðrenelim, ona göre de artýk adýmýmýzý atalým"dedi.
Öte yandan Trump da, operasyon sýrasýnda yaptýðý açýklamada, “Tüm medeni ülkeleri, Suriye'deki katliamý ve her türlü terörizmi durdurmak için ABD'ye katýlmaya davet ediyorum” dedi.
O halde PYD’den baþlayalým
Önemli olan bu adýmlarýn sonrasýnda ABD’nin geldiði yerin, Trump’ýn Washington’dan ilan ettiði “Her türlü terörizmi durdurma” sözü ile mütenasip olmasýdýr.
O halde buyurun, DEAÞ, PKK/PYD ve Haþdi Þabi baþta olmak üzere Suriye’nin huzurunu bozan bütün terör örgütleri ile topyekun bir mücadele baþlatýlsýn.
Nitekim Türkiye bunu fiilen yapýyor. Terör örgütlerinden temizlediði bölgeleri, evinden barkýndan edilen asýl sahiplerine teslim ediyor.
Türkiye bu normalleþme ve huzur operasyonunun bütün Suriye’ye yayýlmasýný istiyor.
Türkiye’nin Suriye politikasýnda çamura saplandýðýný iddia edenlerin kulaklarý çýnlasýn ama Suriye’de baþýndan bu yana insani bir politika izleyen tek ülke Türkiye’dir.
Amerika, Rusya, Ýran ve diðerleri hep ulusal çýkarlarýnýn gösterdiði yönde hareket etmiþlerdir. Aslýnda zaman zaman meseleye geçici bir süre için de olsa insani açýdan baktýklarý zaman Türkiye’nin, Esad’ýn gitmesinden güvenli bölge oluþturulmasýna kadar bütün politikalarýnýn doðruluðunu itiraf etmek zorunda kalmýþlar ama asýl amaçlarý Suriye’nin bütünlüðü ve huzuru olmadýðý için lafta býrakmýþlardýr.
Suriye’de gerçekten huzur isteyenler Türkiye’nin politikasýný destekler.