Trump'ý aþan bir durum mu var?

Türkiye 2015’te Suriye’de ne vaziyetteydi, bugün ise ne durumda? Tabiri caizse burnumuzu sýnýrýn öte tarafýna uzatamaz haldeydik. PKK-YPG ve DEAÞ ise mütemadiyen hem sýnýrýmýzý taciz ediyor hem de Suriye’den Türkiye’ye terör ihraç ediyorlardý. Askerimiz zannedip sýnýr güvenliðimizi emanet ettiklerimizin FETÖ’cü çýktýðýný bilmem hatýrlatmaya gerek var mý? FETÖ’nün 15 Temmuz darbe giriþimini fýrsata çevirmek için PKK ve DEAÞ’ýn ellerini ovuþturarak beklediðini de tabii ki.  

Yani her þey çok farklý olabilirdi. 2013’te açýk ve güçlü bir þekilde Türkiye’yi bölgesinde oyuncu olmaktan çýkartmak için baþlayan saldýrýlar dizisi baþarýlý olsaydý bugün ne Fýrat Kalkaný, ne Zeytin Dalý Harekatýný yapabilmiþ olacaktýk, ne de er geç olacak dediðimiz Barýþ Pýnarý operasyonundan bahsedebiliyor olacaktýk. 

***

Pazartesi sabahý Cumhurbaþkaný Erdoðan, Sýrbistan ziyareti öncesi basýna açýklama yaparken, uçaktaki herkes Barýþ Pýnarý Harekatýný konuþuyordu. ABD Baþkaný Trump’la akþam yapýlan telefon görüþmesinde Trump çekilme ve operasyon konusunda askerlerle son bir görüþme yapacaðýný ve Türkiye’yi yeniden arayacaðýný söylemiþti. Ama kimse daha üç saat geçmeden Trump’tan “Türkiye Suriye’nin kuzeyine operasyon yapacak” açýklamasýný beklemiyordu. Anlayacaðýnýz pazarý pazartesiye baðlayan gece, operasyon diplomasisiyle geçmiþti. 

***

Her ne kadar ayný gün Pentagon, hava sahasýný kapattýk dese de Hillary Clinton, operasyonun PKK-PYD’li müttefiklerini satmak olacaðýný söylese de önemli olan Türkiye için kararlýlýðýndan taviz vermeyeceðini kesin dille ifade etmiþ olmasý. Çünkü “Bir gece ansýzýn gelebiliriz” hiçbir zaman laf olsun diye söylenmedi, bunu çok iyi biliyorlar. Cumhurbaþkaný bunu her söylediðinde, kendi içinde bir vadesi olmakla birlikte, mutlaka arkasýndan bir operasyon geldi. Önce Fýrat Kalkaný ile DEAÞ, Azez-Cerablus hattýndan temizlendi. 300 bine yakýn kiþinin buralara dönmesi saðlandý. Türkiye bu bölgenin kalkýnmasý için hali hazýrda her türlü imkaný da seferber etmektedir. Açýlan yüksek okullarýn yanýnda en son iki de fakülte açtýk. 

Afrin’e gerçekleþtirilen Zeytin Dalý Harekatý, Fýrat Kalkaný’ndan farklý olarak ana muhalefet partisi CHP’nin muhalefetine raðmen yapýldý. Kýlýçdaroðlu’na kalsa Suriye’de Türkiye sadece DEAÞ’ý hedef almalýydý. “YPG bizi vurmaz ki”, diyen Kýlýçdaroðlu’na göre onlar topraklarýný savunan özgürlük savaþçýlarýydý. 

***

Nitekim þimdi de CHP milletvekili Sezgin Tanrýkulu, Türkiye’ye karþý 2013’te baþlatýlan yýpratma kampanyasýnýn en bilindik iftirasý olan ‘Türkiye DEAÞ’a yardým ediyor’un bir devamý olarak “Operasyonun tek sebebi, Ýdlib’deki cihatçýlarý ve Türkiye’de bulunan bir takým cihatçý artýklarýný oraya taþýyýp yeni bir alan yaratmaktýr” dedi. Malum “cihatçý” tabirini CHP teröristle eþ anlamlý olarak kullanýyor. Esed ve PKK-YPG taraftarý olanlar dýþýnda, Suriye halkýndan elinde silah olan kim varsa CHP zihniyetine göre ‘cihatçýdýr’, yani DEAÞ’lýdýr. CHP de týpký HDP gibi bu argümana sýký sýkýya sarýldý çünkü ABD tarafýndan silahla donatýlmalarýný DEAÞ’la mücadele yalanýna borçluydular. 

Þimdi de benzer adreslerden Fýrat’ýn doðusuna yapýlacak bir operasyonun DEAÞ’ý yeniden baþýmýza bela edeceði þeklinde laflar duyuyoruz. ABD’nin çekiliyoruz ve artýk DEAÞ’tan sorumlu deðiliz açýklamasýný da yanlarýna alýyorlar. Zira ABD’de Trump karþýtý kim varsa arkalarýnda hala. 

Trump ise YPG’nin denetiminde olan bölgede tutsak DEAÞ’lýlar ile ilgileniyor daha çok. DEAÞ’ýn kökünü kuruttum diyebilmek ona yetecek. 

Halihazýrda DEAÞ'lýlarýn yakýný 60 bin civarýnda kadýn ve çocuk var kamplarda tutulan. 7-8 bin kadar Suriyeli ve Iraklý, 2 bin de Avrupa pasaportunu taþýyan DEAÞ üyesi var YPG’nin denetimindeki hapishanelerde. Bunlarýn yargýlamasý nerede ve nasýl olacak? Avrupa bunlarý almak istemiyor. Oysa olmasý gereken, kaynak ülkelere geri dönmeleri. Bu konu, YPG'nin tutsak DEAÞ'lýlarý Türkiye'den intikam almak için salývermeleri dýþýnda Türkiye'yi çok ilgilendirmiyor. YPG'nin böyle bir þeye cesaret etmesi de zor zira ABD ve Avrupa nezdinde kendine yapýlan yatýrýmýn hilâfýnda davranmýþ olur. 

Türkiye için en büyük zorluk karþýsýnda iradesi bloke edilen ve azil süreciyle tehdit edilen bir ABD baþkaný var. Bu Türkiye'yi kararýndan döndürmeyecek. An itibariyle askeri hazýrlýklar bitmiþ durumda. Bakalým þartlar tam anlamýyla ne zaman olgunlaþacak, eli kulaðýnda beklediðimiz Barýþ Pýnarý ne zaman akmaya baþlayacak.