Trump’ýn ‘büyük zaferi’

Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar sekiz yýl sonra ilk kez çoðunluðu ele geçirdi. Trump artýk her istediði kararý meclisten geçiremeyecek, dolayýsýyla zafer bunun neresinde diye sormak bile gerekmiyor. Seçim sonrasý yaptýðý basýn toplantýsýnda bundan böyle Demokratlarla da çalýþmayý umduðunu söylediðine göre belki bu yeni durumu bir zafer olarak deðerlendirmiþtir. 

Ancak Demokratlarýn Trump’la çalýþmaya niyetleri var gibi gözükmüyor. Zira ara seçimlerde Demokratlara giden oylar, adaylarýn vaatlerinden çok “Trump” karþýtlýðýna dayandý. Trump’ýn ABD’yi güçlendireceðim diye yaptýklarýný ABD’yi en azýndan deðerler düzeyinde gerilettiðini savunan adaylar, Meclis’te çoðunluðun kazanýlmasýný saðladý. 

Trump için “ideal Amerikalý”, beyaz, orta sýnýf beyaz yakalý, iki üç çocuk bir köpek sahibi, bahçeli bir evde oturan, pazar günleri “beyazlarýn” kilisesine ailesiyle giden bir erkek. Temsilciler meclisine giren Demokratlar arasýnda ise bu tanýmýn tam karþýsýnda yer alan bir çeþitlilik söz konusu. Öncelikle belirtelim, ilk kez çok sayýda kadýn aday seçimi kazandý. Baþörtülü, baþörtüsüz Müslümanlar, beyaz ve beyaz olmayanlar çoðunluðu aldýlar. Böylece Trump’a ABD’nin çeþitliliðin ülkesi olduðunu hatýrlattýlar. 

 

Senato’ya sarýlma

Kongre’nin diðer kanadý olan Senato’da ise Trump’ýn gücünü artýrdýðý gözüküyor. Bununla birlikte, Senato’nun 100, Temsilciler Meclisi’nin ise 435 kiþiden oluþtuðu hatýrlatýlmalý. Ayrýca Senato seçimleri sonrasýnda Trump’ýn nerelerden oy aldýðýna bakýldýðýnda bazý deðiþimlerin yaþandýðý da görülebiliyor. 

ABD’nin orta kesimlerinden oy alan Trump’ýn bu seçimlerde kýrsal kesimdeki desteðinin azaldýðý görülüyor. Bu deðiþim, gelecek dönemlere dair önemli bir iþaret sayýlabilir. 

Seçimlere katýlým oranýnýn yüksek olmasý ise iki yýllýk Trump dönemi için bir tür referandum niteliðinde oldu. Ýktidara gelmesinden bugüne kadar geçen dönem içinde yaptýklarýnýn halk tarafýndan test edilmesi söz konusu oldu ve görünen o ki halk o kadar da halinden memnun deðil. 

ABD ekonomisinin gayet iyi gittiði bir dönemde bu sonucun alýnmasý, ekonomik verilerin alt alta sýralanmasýnýn kendi baþýna büyük anlamlar ifade etmediðini de bir kez daha gösterdi. Zira ekonomik verilerin iyi olmasý, her kesimin yaþam kalitesinde ayný oranda artýþ saðlanacaðý anlamýna gelmiyor. Tam da bu nedenle Demokrat adaylar ABD’deki eðitim ve saðlýk alanlarýnda reform gerektiði gerekçesiyle oy aldýlar. 

 

Azil sürecinden kurtulma

ABD’de seçmenin dýþ politikaya bakarak oy kullanmadýðý sýklýkla ifade edilir. Bununla birlikte, Trump’ýn iki politikasýnýn seçmen üzerinde dolaylý etkisi olduðu ileri sürülebilir. Bunlardan biri, Suudi veliaht Prens Salman’la iliþkisinin Kaþýkçý cinayeti nedeniyle skandala dönüþmesi. Diðeri ise Rusya ile olan ve hali hazýrda davalara konu olan iliþkisi. 

Temsilciler Meclisi’nde çoðunluðu kaybetmesinin Trump açýsýndan sýkýntý yaratacaðý açýk, zira bu iki konunun üzerine gidilmesi için uygun zemin var. Trump’ýn yargýlanmasý mümkün olabilecek, ancak görevden alma hayata geçemeyecek. Zira herhangi bir Temsilciler Meclisi üyesi, Trump’ý vatana ihanetle suçlayýp azil sürecini baþlatabilir, Meclis Adalet Komitesi’nden oy çokluðu ile karar çýkarsa, Temsilciler Meclisi bunu basit çoðunlukla kabul edebiliyor. Ancak azil sürecinin tamamlanmasý için Senato onayý da lazým ve bu kompozisyona göre süreç Senato’da durdurulur. Dolayýsýyla Trump, Senatörlere çok baðýmlý hale gelmiþ vaziyette.