Ýddiasýndan sýnanýrmýþ insan. ABD Baþkaný Donald Trump'ýn Ýsrail'in Tel Aviv Ben Gurion havalimanýna iniþini Fransýz TV'sinden canlý olarak izlerken, seçim kampanyasý dönemindeki vurgularýný teker teker toparlamaya çalýþtýðýný düþünüyorum ABD'nin yeni baþkanýnýn.
Þimdiye kadar herhangi bir ABD Baþkaný'nýn maruz kalmadýðý bir sistem direnciyle karþý karþýya Trump.
Dolayýsýyla ilk yurtdýþý seyahatinde de bu iç dirence dayanmasýný olanaklý kýlacak bir parkur belirlemiþ kendisine.
Cam kýrýklarýný temizlemeye çalýþýyor.
Ýlk durak Suudi Arabistan. Burada Arap ülkelerinin ve bazý Müslüman ülkelerinin liderlerine yaptýðý konuþma ile kampanya döneminde verdiði Ýslam ile ilgili mesajlara format atmaya çalýþtý.
Suudi Arabistan seyahatinde imzalanan 280 milyar dolarlýk anlaþmanýn ýsýttýðý ortamda Müslüman ülkelerin liderlerinin bir kýsmýyla bir araya gelen Trump, burada Ýslam ülkelerine daha barýþçýl mesajlar verme çabasýndaydý. Bir anlamda, kampanya döneminde gerçekleþen "öteki" baþlýklý sýnýflandýrmadan "iþbirliði yapýlabilir müttefik" formatýna gidiþat diyebiliriz.
Müslüman ülkelerle, "terörle mücadele" öncelikli olsa da bir zemin yakalama çabasý. Elde var bir.
Ýkinci durak Ýsrail. Yine kampanya döneminde Arap ve Müslüman ülkeler kadar Avrupa ülkelerinin de tepkisini çeken Tel Aviv'deki ABD Elçiliði'nin Kudüs'e taþýnma vaadi ile Ýsrail'in verdiði gizli bir bilgiyi Rus Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov'a sýzdýrdýðý suçlamasý arasýnda gidip gelen bir sarkaç. Her halükarda, Trump, Ýsrail'den bagajýna yüklü bir enerji almayý planlýyor. Zira bu satýrlarý yazarken, Trump Ýsrail'deki temaslarýný sürdürüyor olacak. Sonra Filistin lideri Mahmud Abbas ile olan görüþmesi için Beytüllahim'e geçecek olan Trump, buradan Ýtalya'ya uçacak. Elde var iki...
Papa Francis ile de yine kampanya döneminde gerilimli notlar düþülmüþtü Trump'ýn hanesine. Burada da format atýlacak. Elde var üç... 25 Mayýs NATO zirvesi ve marjýnda pek çok Batýlý liderle buluþmasý. NATO'ya üye diðer ülkelerin de harcamalara daha fazla ortak olmalarý çaðrýsýyla, bu cephede de tartýþýlmýþtý. Ve ardýndan Sicilya'da G7 zirvesi. Elde var dört ve de beþ. Beþ güçlü kart ile elini güçlendirme çabasýnda Donald Trump.
Ýçeride kendisini "þimdilik yasal yollarla" görevden el çektirmeye yeminli görünen sistemle mücadele ederken, seçim kampanyasý döneminde kýrýp dökmese de çatlattýðý iliþkilere format atýp, güç toplayarak Washington'a dönme planý yapýyor Trump.
Rusya'nýn seçimlere müdahalesiyle baþkanlýk koltuðuna oturduðunda ýsrar eden çevrelere karþý iktidarýný muktedirliðe çevirme çabasýyla cevap vermeye çalýþýyor.
Baþkanlýða geldikten sonra önce bilek güreþiyle sisteme karþý ayakta durmaya çalýþtý. Sonra bir satranca dönüþen mücadelesinde önemli taþlarýný verdi. Savaþ kýzýþtýkça ton sertleþti. Ve sistem þimdi kendisine þah çekmeye hazýrlanýyor. Trump ise kampanya dönemindeki çýkýþlarýný daha kabul edilebilir bir çizgiye getirerek, farklý bir oyun kurma çabasýyla, masadan daha güçlü kalkma hesaplarý yapýyor. Riyad'da sembolik olarak Mýsýr'ýn darbeyle iþbaþýna gelen lideri Abdülfettah Es-Sisi ve Suudi Kralý Selman ile bir kürenin baþýnda verdikleri poz, gerçek dünyadaki küresel gerçeklerle tam olarak örtüþmüyor. Elini güçlendirme çabasýndaki bir liderin, Sisi gibi þaibeli bir isimle ittifakýnýn her zaman hanesine artý olarak yazýlmayacaðýnýn da altýný çizmek gerekiyor. Buradan bakýnca öyle görünüyor en azýndan.