Tüfekli vampirlerle tabancalı kurt adamların savaşı

‘Karanlıklar Ülkesi’ serisi ‘Kan Savaşları’ bölümüyle devam ediyor. Serinin beşinci filmi vampirlerle kurt adamların hesaplaşmasını odağına alıyor.

‘Karanlıklar Ülkesi’ (Underworld) 2003 yılında vizyona girdiğinde başrolde oynayan Kate Beckinsale’in güzelliği ve siyah deri kıyafetiyle izleyiciyi kalbinden vurmuştu. Vampirler ile kurt adamları, soylular ile köylü çatışması benzeri bir sınıfsal mücadelenin içine yediren film bu politik göndermesiyle de dikkat çekti. Bill Nighy’nin canlandırdığı ve vampirlerin lideri olan Victor karakteri filmin başkarakterlerinden de daha çok sevildi. Hatta 2009’da vizyona giren ‘Underworld: Rise of the Lycans’ filminde Kate Beckinsale yer almazken Bill Nighy yine filmi sürükleyen isim oluyordu. Bu üçüncü film ‘Karanlıklar Ülkesi’ fanları arasında bir tartışma yarattı. Film vampirler ve kurtadamlar arasındaki savaşın tarihine ışık tutuyor, asiller ile barbar diye nitelenen kurt adamlar arasındaki ilişkinin nasıl başladığını anlatıyor, kurt adamların vampirlerin kölesi olduğunu ama daha sonra isyan ederek bitmeyecek bir savaşı başlattıklarını göstererek serinin öyküsünün temellerini sağlamlaştırıyordu. Daha sonraki filmlerde de sınıfsal çatışma göndermesi devam etti. Hele Beckinsale’in melez sevgilisinden çocuk sahibi olması ve bütün ırkların buna verdiği tepki serinin politik alt yapısını sınıfsal çatışmadan ırkçılık karşıtı bir bakışa doğru yönlendirdi. Filmin dili olabildiği kadar popüler bir tarza sahip. Neredeyse benim seyrettiğim vampir ve kurt adam filmleri içinde en fazla aksiyona dayalı seri diyebilirim.

Dördüncü film olan ‘Underworld: Awakening’ bütün seri içinde en az aksiyona sahip bölüm olsa da filmin aksiyonuna ateşli silahların hakim olmasının başlangıcı diyebiliriz. 2012’de yayınlanan bu filmin dili çok da başarılı görülmedi ki bu hafta vizyona giren ‘Karanlıklar Ülkesi: Kan Savaşları’ filmi hiç olmadığı kadar aksiyon sahnelerine sahip. Üstelik çok da başarılı. 2003’ten günümüze gelişen sinema teknolojisinin bütün izlerini bu filmde bulabilirsiniz. Son filmin öyküsünü kısaca anlatalım. ‘Underworld’ serisinin beşinci filminde Selene’yi yine soluksuz bir kapışma bekliyor. Selene çifte saldırı altındadır; hem kendisine ihanet eden Lycan’lar hem de vampirler bu savaşçı kadının peşindedir. Lycanların başında Marius diye gizemli bir lider vardır. Lycanları uyumlu bir savaş makinesine çevirmiş ve vampirlere hiç alışmadıkları yenilgiler yaşatmıştır. Vampir klanı bu savaşta öne geçebilmek için Selene’yi affedip ordunun başına geçirmek isterler. Asillerin arasındaki ayak oyunları işin başka bir boyutu olduğunu ortaya çıkaracaktır. Vampirler arasındaki çekişme sürerken Lycanların lideri Marius da bambaşka bir sebep yüzünden Selene’nin peşindedir. Marius, Selene’nin kızını bulup onun kanından yararlanmak ister. Böylece kuvvetini artırıp vampirleri yok edecek ve bütün dünyaya sahip olacaktır. Selene, Marius ile karşı karşıya gelir ama ilk mücadeleden hiç beklemediği bir yenilgi ile ayrılır. Marius aynı eski sevgilisi Michael gibi melez özellikleri göstermektedir. Tabii Marius Michael’ın kötücül bir versiyonudur. Selene aldığı yenilgi sonucu hayatını kaybedecektir. Peki hikaye burada sonlanır mı? Gerisini filmi seyrederken öğrenirsiniz. Muhteşem bir film olmamakla beraber, fantastik ve aksiyon sevenler için iyi bir tercih ‘Karanlıklar Ülkesi: Kan Savaşları.’

Underworld serisi başından beri alt metninde politik olayları işliyor. Sınıf çatışmasını son filmde de izliyoruz.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Underworld: Blood Wars

Yönetmen: Anna Foerster

Senarist: Cory Goodman

Oyuncular: Kate Beckinsale, Theo James, Lara Pulver, Tobias Menzies

Yapım: 2016, ABD, 92 Dk.

VİZYONDAKİLER

Görümce

Yeliz erkek kardeşi Ahmet’e fazlasıyla düşkündür fakat Yeliz’i kötü bir sürpriz beklemektedir, zira Ahmet bir kıza aşık olmuştur. İşler hızla gelişir ve Ahmet kıza evlenme teklifi eder. Bunu duyan Yeliz’in dünyası başına yıkılır. Yeliz’in umudu, Ahmet’in şimdiye kadarki kız arkadaşlarından ayrıldığı gibi bu kızdan da ayrılmasıdır. Ancak işin şansa bırakmayan Yeliz, arkadaş grubuyla kafa kafaya verip kardeşiyle sevdiği kızı ayırma planları yapmaya başlarlar.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Kıvanç Baruönü

Senarist: Gupse Özay

Oyuncular: Gupse Özay, Eda Ece, Buğra Gülsoy, Danilo Zanna

Yapım: 2016, Türkiye

 Müttefik

Romantik savaş türü Müttefik filmi birbirine aşık olan iki apayrı insanı temel alıyor. İstihbarat subayı Max Vatan 1942 yılında Kuzey Afrika’da düşman hattında savaşmaktayken, Fransız direniş savaşçısı Marianne Beausejour ile tanışır. İkili hemen birbirlerine aşık olurlar. Londra’da tekrar bir araya geldiklerinde ise aşkları savaşın büyük baskısına direnip direnememenin sınavını vermek zorunda kalacaktır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Allied

Yönetmen: Robert Zemeckis

Senarist: Steven Knight

Oyuncular: Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris

Yapım: 2016, İngiltere, ABD, 124 Dk.

Babamın Kanatları

İbrahim, ciddi bir hastalığa yakalandığını öğrenen bir inşaat işçisidir. Onun için hayatındaki en kıymetli değer ise kendisinden uzaklarda yaşayan ailesidir. Yeğeni Yusuf ise işinde yükselme hırsıyla yanıp tutuşan genç bir işçidir. Amcasını anlamaktan çok uzaktır. İbrahim’in çalıştığı bu toplu konut şantiyesinde şartlar gitgide zorlaşırken her geçen gün zihninde aynı soru döner durur; arkasında ailesine ne bırakacaktır, yaşam mı, ölüm mü?

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Kıvanç Sezer

Senarist: Kıvanç Sezer

Oyuncular: Menderes Samancılar, Musab Ekici, Kübra Kip, Tansel Öngel

Yapım: 2016, Türkiye

Masterminds

Tarihteki en büyük banka soygunlarından birini, mizahi bir sosla servis eden Masterminds; 1997 yılında gerçekleştirilen, Loomis Fargo & Company adlı şirketin sürücülüğünü yapan David Scott Ghannt’ın öyküsünü perdeye taşıyor. Ghannt ve ekibinin, çaldıkları 17.3 milyon dolar ile birlikte ortadan kayboluşunu anlatan filmin başrollerinde Zach Galifianakis ve Owen Wilson yer alıyor! Filmin yönetmen koltuğundaysa Jared Hess oturuyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Jared Hess

Senarist: Chris Bowman

Oyuncular: Zach Galifianakis, Owen Wilson,

Kristen Wiig

Yapım: 2016, ABD, 94 Dk.