Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Tükürük ya da sütün içinde saklayın

Sokakta ya da okulda meydana gelen kazalarda yaşanan diş kaybı çocukluk döneminin kabusu olabiliyor.

Çocuk diş sağlığı, sadece dişleri fırçalamakla olmuyor. Düzenli kontrollerin yanı sıra beklenmedik durumlarda meydana gelen diş kayıplarının da önüne geçilmesi gerekiyor. Geçenlerde Kerem, koridorda hızlı koşan iki arkadaşının çarpıştığını birinin sert bir şekilde yere düştüğünü anlattı. “Eeee” dedim ben sonucun çok da üzücü olmayacağını ümit ederek. Ama öyle olmamış. Birinin dişi kırılmış. Hemen doktora götürmüşler ve dişini kurtarmışlar. Çünkü bu tür travma anlarında yapılacak küçük müdahaleler sonrasında yüz güldürücü sonuçlar alınmasını sağlıyor. Diş travmalarında özellikle anne babanın ya da okulda meydana geliyorsa öğretmenlerin sakin olması gerektiğini vurgulayan DentGroup Kids Çocuk Diş Hekimi Neşve Kayabaşoğlu, “Boyutu ne olursa olsun bu tür durumlarda diş hekimine gidilmeli. Çünkü dışarıdan bakıldığında çok önemsiz gibi görünen travmalar bile diş kaybına neden olabilir” uyarısında bulunuyor.

KÖKÜNE DOKUNMAYIN

Peki, köküyle birlikte yerinden çıkan kalıcı dişi tekrar ağız içine yerleştirmek mümkün mü? Kayabaşoğlu “Evet” diyerek yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor:

“Yerinden fırlayan diş köküne dokunmadan temiz su ile yıkanarak, bir bardak süt içine konmalıdır. Başarıyı etkileyen en önemli unsurlardan biri hekime ulaşma hızıdır. En geç 2 saat içinde çocuk diş hekimine gidilmelidir. Dişin bir parçasının ya da tamamının ağız ortamına benzer şartlarda korunması gerekiyor. Bu parçanın dil altında veya tükürük içinde hekime getirilmesi en uygun yöntem. Ancak panikle dişi yutma gibi sorunlar ortaya çıkabileceği için taşıma sıvısı olarak tükürüğe benzer içeriğinden dolayı süt öneriyoruz.”

Uygun koşullarda hekime ulaştırılan diş, üzerine yapışan maddelerin temizlenmesi için serum fizyolojikle yıkanıyor. Kök bölgesine dokunulmuyor. Çünkü bu bölgedeki canlı dokulara zarar vermemek çok önemli. Bu diş yerine yerleştirildikten sonra tel yardımıyla komşu birkaç dişe bağlanıyor. İlk ilik haftada yapılan kontrollerin ardından diş telleri çıkarılıyor.