Genel olarak tüm kanserlerden korunmak için doðal beslenme uygulamanýn önemi çok büyüktür. Doðal beslenmenin anlamý, tüm besin gruplarýný çeþitli yemek ve saðlýklý bir alýþveriþ yaparak taze seçimler yapmak demektir. Doðal beslenmenin en önemli özelliði de yiyecekleri çok parçalamamak vitaminlerinden korumak, doðru piþirme yöntemlerini uygulamak ve temiz sofralar hazýrlamak anlamýna gelir. Aþýrý sofra þekerine dur demek, tuzu sofradan kaldýrmak, sigara içmemek, alkolden uzak durmak ve bol aktiviteli bir hayatý tercih etmek kanserden korunmada ilk adým olmalýdýr. Bunun dýþýnda spesifik bazý öneriler de bazý kanser türleri için ciddi koruyucu etki gösterir.
Zeytinyaðlý yiyin
- Süt içmek kolon kanserinden koruyucudur. Günde her gün en az 1 su bardaðý ýlýk süt içmelisiniz.
- Çorbalar, özellikle kurubaklagil, sebze ve yoðurt içeren çeþitli çorbalar meme, mide ve baðýrsak kanserinden koruyucudur. Çorbalarýnýzý yaparken terbiyeleme iþlemi yaðmayýn, mutlaka 1 yemek kaþýðý zeytinyaðý ile piþirin. Baharatlarý kullanmayý ihmal etmeyin.
- Yoðurt baðýrsak kanserinden koruyan özel probiyotik süt ürünüdür. Sade yoðurt yemeye özen gösterin. Günde en az 1 kase yoðurdu yemekle birlikte yiyin. Cacýk gibi salatalýk, dereotu ve sarýmsak ekleyerek yapmanýz çok daha saðlýklýdýr.
- Etleri haþlama þeklinde havuç, taze sebzeler ile piþirebilir bol limonlu suda haþlayabilirsiniz. Tane karabiber gibi baharatlarý da kullanýp etin lezzetini arttýrabilirsiniz. Beyaz etleri zeytinyaðlý sebzelerle beraber yemelisiniz.
- Pýrasa, karnabahar, sarýmsak, soðan, lahana çeþitleri, brokoli ve zerdeçali sýk kullanýn.
- Bulgur, aþurelik buðday, kepekli eriþte, kepekli makarna ve kuskus tam kanser savar besinlerdir. Yemeklerinizin yanýnda en az 1 küçük kase kadar eklemelisiniz.
- Yeþil çay mide kanserinden korur.
- Yaðlý tohumlar meme, mide, baðýrsak kanserinden korur. Ancak yaðlý tohumlardan badem, ceviz, fýstýk ve fýndýðý taze meyvelerle yemelisiniz.