Saðlýklý beslenmede mucizevi bileþenlere sahip olan balýk sadece kalp damarlarýný güçlendirmekle kalmýyor ayný zamanda hücre yenilenmesini de saðlayarak tümörün oluþmasýný da engelliyor.
Balýðýn saðlýklý beslenme önerilerinde yer almasýnda içerdiði uzun zincirli çoklu doymamýþ yað asitleri önem taþýyor. Çoklu doymamýþ yað asitleri (linoleik ve linolenik asit) insan vücudu tarafýndan üretilemez, bu nedenle besinler yoluyla alýnmasý zorunludur. Bu yað asitleri omega-3 ve omega-6 olarak sýnýflandýrýlýr. Omega-3 yað asitleri yetiþkinlerde özellikle kalp ve damar hastalýklarý, kanser, astým, romotoid artirit ve obezite gibi hastalýklardan korunmada ve bu hastalýklarýn tedavisinde önemli bir yere sahip olduðu gibi bebeklerde gözde yer alan retinanýn ve beynin geliþimini saðlayan önemli etkilere de sahiptir. Ayrýca Amerikan Kalp Birliði (AHA) haftada en az 2 kez deniz balýðý yenmesini öneriyor.
Mevsiminde tüketin
Balýk, içerdiði yüksek protein nedeniyle et grubundaki besinler arasýnda yer alýyor olsa da balýk etinin diðer etlerden farklýlýðý karbonhidrat içermemesidir. Balýðýn tüketilmesi ile elde edilen enerji içeriðindeki protein ve yað miktarýna baðlýdýr. Çeþitli balýklar arasýnda protein miktarlarý benzer iken yað içerikleri türler arasýnda farklýlýk gösterir. Ayrýca ayný tür içerisinde mevsim farklýlýðý, balýðýn beslenmesi, suyun tuz oraný ve diðer bazý unsurlar da yað içeriðini etkiler.
Haftada 3 gün eksik etmeyin
Omega-3 yað asitlerinin en iyi kaynaklarý, uskumru, somon, ringa, alabalýk ve sardalyadýr. Ayrýca ceviz, tatlý patates, soya yaðý gibi besinlerde de omega-3 yað asitleri bulunur. Araþtýrmalarda omega-3 içeren besinlerin tüketiminde saðlanacak artýþýn düþük açlýk ve tokluk trigliserit seviyelerini saðlayacaðý sonucuna varýldý ve balýðýn haftada 200-300 gram tüketilmesinin, kalp damar hastalýklarý riskinde azalma meydana getirdiði belirtildi. Amerikan Kalp Birliði 2-3 porsiyon (450 gram) balýk ve deniz ürünlerinin tüketiminin teþvik edilmesi kararýný aldý. Balýk ve deniz ürünlerinin vitaminlerden B grubu, A ve D ve E vitaminleri, minerallerden fosfor, iyot, selenyum çinko, magnezyum için önemli kaynak olduðu bildirildi.
Bazý balýk türlerinin 100 gramlarýnýn besin deðeri
Balýk Türü Enerji(kcal) Protein(g) Yað(g) CHO(g)
Levrek 97 17.73 2.33 0.00
Ton Balýðý 108 23.38 0.95 0.00
Hamsi 131 20.35 4.84 0.00
Alabalýk 138 20.87 5.4 0.00
Som Balýðý 183 19.90 10.85 0.00
Sardalya 208 24.62 11.45 0.00