Tümörün düşmanı balık

Sağlıklı beslenmede mucizevi bileşenlere sahip olan balık sadece kalp damarlarını güçlendirmekle kalmıyor aynı zamanda hücre yenilenmesini de sağlayarak tümörün oluşmasını da engelliyor.

Balığın sağlıklı beslenme önerilerinde yer almasında içerdiği uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri önem taşıyor. Çoklu doymamış yağ asitleri (linoleik ve linolenik asit) insan vücudu tarafından üretilemez, bu nedenle besinler yoluyla alınması zorunludur. Bu yağ asitleri omega-3 ve omega-6 olarak sınıflandırılır. Omega-3 yağ asitleri yetişkinlerde özellikle kalp ve damar hastalıkları, kanser, astım, romotoid artirit ve obezite gibi hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavisinde önemli bir yere sahip olduğu gibi bebeklerde gözde yer alan retinanın ve beynin gelişimini sağlayan önemli etkilere de sahiptir. Ayrıca Amerikan Kalp Birliği (AHA) haftada en az 2 kez deniz balığı yenmesini öneriyor.

Mevsiminde tüketin

Balık, içerdiği yüksek protein nedeniyle et grubundaki besinler arasında yer alıyor olsa da balık etinin diğer etlerden farklılığı karbonhidrat içermemesidir. Balığın tüketilmesi ile elde edilen enerji içeriğindeki protein ve yağ miktarına bağlıdır. Çeşitli balıklar arasında protein miktarları benzer iken yağ içerikleri türler arasında farklılık gösterir. Ayrıca aynı tür içerisinde mevsim farklılığı, balığın beslenmesi, suyun tuz oranı ve diğer bazı unsurlar da yağ içeriğini etkiler.

Haftada 3 gün eksik etmeyin

Omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynakları, uskumru, somon, ringa, alabalık ve sardalyadır. Ayrıca ceviz, tatlı patates, soya yağı gibi besinlerde de omega-3 yağ asitleri bulunur. Araştırmalarda omega-3 içeren besinlerin tüketiminde sağlanacak artışın düşük açlık ve tokluk trigliserit seviyelerini sağlayacağı sonucuna varıldı ve balığın haftada 200-300 gram tüketilmesinin, kalp damar hastalıkları riskinde azalma meydana getirdiği belirtildi. Amerikan Kalp Birliği 2-3 porsiyon (450 gram) balık ve deniz ürünlerinin tüketiminin teşvik edilmesi kararını aldı. Balık ve deniz ürünlerinin vitaminlerden B grubu, A ve D ve E vitaminleri, minerallerden fosfor, iyot, selenyum çinko, magnezyum için önemli kaynak olduğu bildirildi.

Bazı balık türlerinin 100 gramlarının besin değeri

Balık Türü Enerji(kcal) Protein(g) Yağ(g) CHO(g)

Levrek           97               17.73       2.33    0.00

Ton Balığı     108             23.38        0.95    0.00                

Hamsi          131            20.35       4.84      0.00

Alabalık       138            20.87        5.4        0.00

Som Balığı   183           19.90        10.85     0.00

Sardalya      208           24.62        11.45    0.00