Turing’te Film Programlarý

Ülkemizin Cumhuriyet’le yaþýt olmasý hasebiyle en eski kuruluþlarýndan biri olan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, son dönemde gerçekleþtirdiði kültür ve sanat etkinlikleriyle göz dolduruyor. Kurum baþkaný Dr. Bülent Katkak’ýn heyecanlý giriþimleriyle konser, konferans ve film gösterimleri, kurumun Seyrantepe’deki geniþ bahçe içinde bulunan merkezinin salonunda dinleyici ve seyircilerle buluþuyor. Bizim yürüttüðümüz ve Cumartesi akþamlarý perdeye yansýyan film gösterimleri önce Sidney Lumet’in 1957 yapýmý, klasikleþmiþ hukuk ve adalet filmi, bir oda sinemasý örneði olan 12 Öfkeli Adam’la baþladý. Gösterimden sonra film hakkýnda konuþma yaptýðýmýz program, Ýranlý ünlü yönetmen Mecid Mecidi’nin, yoksulluk, diðergamlýk, sevda ve irfan üzerine çok deðerli bir çalýþmasý olan Baran’la (2001) devam etti. Sonrasýnda, yapýlan soruþturmalarda birçok kez dünyada bütün zamanlarýn en iyi filmi seçilen, Orson Welles’in 1941 yapýmý, bir insanýn çocukluktan yetiþkinliðe, ölümüne hayat çizgisinden Amerika’nýn sosyal yapýsýna ýþýk tutan ve sinema dili bakýmýndan o güne kadar en yetkin imgeleri ihtiva eden Yurttaþ Kane gösterildi. Geçen Cumartesi, Humphrey Bogart’ýn rolüyle nerdeyse ikonografik olarak öne çýkan, Michael Curtiz’in 1942’de çektiði Casablanca seyirci karþýsýna çýktý.

Ýlk olarak Türk Seyyahin Cemiyeti adýyla Reþit Saffet Atabinen tarafýndan kurulan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, yýllar boyunca turizm, kültür ve otomobil alanlarýnda çalýþmalar yapmýþ, kongre ve konferanslar düzenlemiþ, kitaplar yayýnlamýþtýr. 1978 yýlýndan itibaren o dönemki baþkaný Çelik Gülersoy’un insiyatifiyle restorasyon çalýþmalarýna baþlayan kurum, baþta Sultanahmet (Yeþil Ev ve Soðukçeþme Sokaðý konaklarý) olmak üzere Yýldýz (Malta ve Çadýr Köþkleri) ve Emirgan parklarýndaki (Sarý, Beyaz ve Pembe Köþkler) köþkleri ve Çubuklu’da Hýdiv kasrýný yeniden hizmete açmýþ, Çamlýca tepesinin düzenlemesini gerçekleþtirmiþtir. Sahasýnda çok geniþ bir kütüphaneye sahip olan kurum, üç aylýk kültür dergisi Turing’i çýkartmakta ve Balkanlar da dahil olmak üzere kültür gezileri düzenlemektedir.

Geçen Aralýk ayýnda iki yýllýk bir tasnif ve deðerlendirme sonucu hizmete açýlan Turing Merkez Kütüphanesinde onbeþbin civarýnda genel konular, felsefe, psikoloji, din, toplum bilimleri, dil ve dil bilimleri, hukuk, iktisat, doða bilimleri, sanatlar, edebiyat ve retorik, coðrafya, tarih ve yardýmcý disiplinler alanlarýnda Fransýzca, Türkçe, Ýngilizce, Almanca ve Osmanlýca kitap, ansiklopedi ve çeþitli haritalar bulunmaktadýr. Kitap baþlýklarýna turing.or.tr internet sitesinden ulaþýlabilmektedir. Turizm ve otomobil sporlarý alanlarýnda çalýþmalar gerçekleþtirmek üzere kurulan kurumun kültür ve sanat alanýna da yönelmesi bir zenginlik olarak durmakta, yapýlacak farklý faaliyetlerle baþta gençler olmak üzere kültürel anlamda geliþimimize nice katkýlar yapmasý dileðimizdir.