Turizmde bahar hareketi

Bahar aylarına girdiğimiz bu günlerde, tatil planlarınız için bir araştırma yaptım. Yurtiçi, yurtdışı ve kültür turları 2016 yılında nasıl olacak? Hangi ülkeler, bölgeler ve şehirler daha çok ziyaret edilmek isteniyor? Kültür turlarının rotası bu sene en çok hangi yönde olacak? En çok tercih edilen turlar fiyatları ve daha fazlasını bu yazımda sizlerle paylaşıyorum.

Her yaştan farklı kültürlerden insanların tatil tercihleri ve istekleri de çok yönlü ve değişik oluyor. İnsanlar, tarih boyunca bakmak görmek, yeni yerler keşfetmek, sosyalleşmek, dinlenmek, eğlenmek gibi birçok nedenle seyahatlere çıkmışlar. Ülkemizde de toplumun her kesimden turizm sektörüne ve bileşenlerine büyük bir ilgi var. Konuyla ilgili olarak ülkemizin önde gelen seyahat acentalarından Anı Tur’un Yurtdışı & Kültür Turları Koordinatörü Hakan Öksel’i ziyaret ettim.

Hakan Öksel, Türkiye’nin her yerinden her yerine turizm hareketi başlattıklarını, Türkiye’de kültür turlarında 3 yıldır açık ara lider olduklarını ve bu yılda Allah’ın izniyle liderliklerini en iyi şekilde devam ettirerek yüzde 96 müşteri memnuniyetlerini artarak sürdüreceklerini belirterek “Gidilecek bölgeye ait her ne varsa tamamının yaşanılabiliyor olması gerekliliğine inanıyoruz. Rahat ve sıkıştırılmış programlarla tüketicinin isteğine ve tercihine yönelik, mecbur bırakılmış turlardan ziyade alternatifi olan turlar yapıyoruz” dedi.  Aynı zamanda kendisi de profesyonel turist rehberi olan Hakan Öksel “Başarımızın büyük çoğunluğu 60 kişilik deneyimli rehber kadromuz ve genişleyen kaliteli araç filomuzdur” dedi. O zaman tur mu, Anı Tur diyerek 2016 yılının favori turlarını sizler için tek tek yazmaya başlayalım.

Festival turları büyük ilgi görüyor:

Alaçatı Ot Festivali, Van İnci Kefali Göçü, Urla Enginar Festivali, Isparta Gül Hasadı ve Göller Yöresi Turu, Manisa Mesir Macunu Şenliği, Kakava (Hıdrellez Şenlikleri)

Diriliş Ertuğrul:

‘Diriliş Ertuğrul’ dizisi; Söğüt Konaklamalı Bilecik Eskişehir, Bursa- İznik Turlarına ilgiyi artırdı.

Yeni tur destinasyonları dikkat çekiyor:

Ege’nin gizli köyleri turu ve güzel İzmir turu. Ege-Akdeniz turlarında ise yüzde 20 artış var.

Karadeniz turları 2016 yılının favorisi:

Hakan Öksel “Karadeniz’de 3 gün ile 10 günlük programlar halinde her bütçeye, her zaman dilimine uygun program çeşitliliği ile uçaklı, otobüslü ve trekking turlarıyla mavinin en mavisine, yeşilin en yeşiline ve kültürün en keyiflisine yolculuklar düzenliyoruz. En fazla Karadeniz Turu yapan tur operatörüyüz, 2015 yılında 388 otobüs ile Karadeniz Turu gerçekleştirdik ve bu yıl içerisinde 500-550 otobüs yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Uzun Karadeniz yaylalar ve Batum Turu:

Çorum, Amasya, kimlik ile Batum’a geçiş, Borçka, Karagöl, Sivas, Erzincan,  Kars, Ani harabeleri, Erzurum, Ovit, İkizdere, İspir, Zilkale, Hıdırnebi ve Ayder Yaylaları bu turda göreceğiniz yerlerden bazıları...

Görünen o ki istatistiklere de baktığımızda yurtiçi turların günden güne artarak talep gördüğünü, özellikle yerli turistin ülkemize sahip çıkarak hem ekonomik olarak kalkınması hem de Edirne’den Van’a Mardin’den Konya’ya kaynaşmamız, güçlü birlik ve beraberliğimizi ve turizmdeki gerçek potansiyelimizi keşfetmemiz yolunda emeği geçen herkes ülkemiz adına çok önemli bir misyonu da yerine getiriyor.

Klasik kültür turları

Safranbolu, Safranbolu- Amasra, Kapadokya, Edirne, Eskişehir-Odunpazarı, Bursa-İznik Tirilye - Yöresel tatlar gurme turları: Gaziantep, Şanlıurfa, Antakya turlarında yöresel lezzetleri keşfetme...

Kültür turları fiyatları

2015’te 48 bin kişinin tercih ettiği kültür turlarında 2016’da 60 bin kişi hedefleniyor. Günübirlik turlar 70 TL’den başlıyor. Konaklamalı ve uzun turlarda da en yüksek fiyat 1.700 TL.

Yurtdışı turlar

- Yükselen değer Balkan Turları: 2015’de 4 bin kişi 2016 yılında ise yüzde 100 artışla 8 bin kişi Balkan turlarını tercih edecek.

- Dubai turları: Her gün hareketle yapılıyor. 399 Euro’dan başlayan fiyatlarla.

- Uzak Doğu turları, İtalya turları, Orta Avrupa turları tercih edilen tur programlarından. 2015 yılında 12 bin kişi yurtdışı turlarına katıldı, 2016’da ise 17 bin kişi.