Turizme hukuksal bakış

Bu hafta turizm dünyası ve tatilci bakışına hukuksal boyutta önemli detaylar ve bilgilendirmeler olması ve turizm sektörü paydaşlarına katkı sağlaması için bir mum ışığı misali MÜSİAD Uluslararası Hukuk Kurucu Koordinatörü ve aynı zamanda da Global Lawyer Consortium’un Kurucu Partneri Avukat Yiğit Yıldız ile bir araya geldim. Dünyanın 40 farklı noktasında partner hukuk bürolarıyla o ülkelerdeki hukuki sıkıntıları çözen avukat konsorsiyumu ile uluslararası boyutta deneyimlere sahip bir adalet savaşçısı Avukat Yiğit Yıldız, ‘turizm hukuk ilişkisini nasıl değerlendirmelidir, ekonomimize katkısı nedir’ diyerek başladığım turizm gündemine dair merak edilen birçok sorumu sizler için yanıtladı. Yıldız “Toplum düzenini sağlayıcı kuralları belirleyen hukuk bilimi, toplumun birçok kesimini ilgilendiren turizm olayı ile çok yönlü olarak ilişki içindedir. Yabancıların seyahat ve geçici konaklamalarından doğan ilişkiler, olaylar ve bunların doğurduğu sorunlar yeni bir dizi yasal düzenlemeyi zorunlu kılmaktadır. Turizm, her şeyden önce ödemeler dengesi üzerinde önemli etkileri bulunan bir görünmeyen dışsatım kalemidir. Turizm, bu anlamda ülke içinde perakende fiyatlarla yapılan mal ve hizmet dışsatımı olarak kabul edilebilir. Bu alana yapılan yatırımlar oransal olarak çok yüksek düzeyde döviz getirisi sağlarlar” dedi.

TATİL KABUS OLMASIN

Avukat Yiğit Yıldız’a 2016 yılında tatile çıkacakların yaşayabileceği sorunlar nelerdir diye sorduğumda, korsan turizm anlayışına dikkatleri çekerek tatilcilerin dolandırıcıların eline düşmemesi hususunda dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Yıldız “İşletme ruhsatı olmayan, evlerini günlük veya haftalık olarak kiralayan şahıslardan kiralamak beraberinde çeşitli problemler ortaya çıkarıyor. Para peşin ödenmesine rağmen kiralanacak yerin aynı anda birkaç kişiye birden kiralanması, kiralanan yerin özelliklerinin yanlış verilmesi (şehir merkezinde diye not yazılmış şehir merkezine 10 km uzakta olması gibi), kiralanan yerin olmaması gibi bu tür yerlerde ne ile karşılaşacağınızı bilemezsiniz ve tatiliniz büyük bir kabusa dönüşebilir. Seyahat acentası seçiminde de güvenilir tur operatörlerini tercih etmeye özen gösterin. Seyahat acentalarından satın alınan turizm ürününü yapmış olduğu indirim ve kampanyalarda yüzdelik oranından ziyade ödenecek olan net fiyatlar açısından karşılaştırın” uyarılarını yaptı.

OTELLERİN İSİM HAKKI

Avukat Yıldız, aynı isimde olan otellerin isim haklarını nasıl koruyacağı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Turizmin kendine has durumundan dolayı bu konu daha da bir önem arzetmektedir. Büyük emek, sermaye ve üst nitelikte bilginin kullanıldığı bu alanda çaba sarfederek oluşturulan bir değere, bir isme saldırı olduğu vakit büyük sorunlar çıkacaktır. Otelin kullandığı isim artık kimliği olmuştur ve elde ettiği kazancı da bu İsim üzerinden yapmaktadır. Bu sorunun çözümüne yönelik Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili maddeleri Ticaret Unvanına tecavüz edilen kimsenin hakları başlığı altında başvurulacak çözüm yollarını göstermiştir. Bu çözüm yolları;

-Haksız rekabetin önlenmesi,

-Maddi manevi tazminat (davanın davacının ticaret unvanına vaki tecavüzün men’i ve sonuçlarının ortadan kaldırilması istemine ilişkin olması)

-Ticaret unvanına vaki tecavüzün men’i.

Bu yolların izlenmesi sorunun çözümünde etkili sonuçlar doğuracaktır.

Otel ve benzeri yeni işletme açacaklar nelerden faydalanabilir?

Ülkemizde istihdamın artırılması, bölgesel gelişmişlik düzeyinin dengelenmesi, yatırım yoluyla sanayileşme politikalarının yönlendirilmesi, ekonominin dış rekabete açılması gibi politikaların üzerine kurulduğu gözlenmektedir. Bu amaçla son 10 yıl içinde kalkınma planları uygulanmaya başlanmış birçok yasal düzenleme gerçekleştirilmiştir. Bu teşvik ve destekleri aşağıdaki şekilde gruplandırmak mümkündür:

- KOSGEB kapsamında sağlanan destek ve hizmetler,

- Yatırımlarda devlet yardımları hakkında Bakanlar Kurulu kararı kapsamında uygulanan teşvik ve destekler,

- 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ile sağlanan teşvikler,

- 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nda yer alan muafiyetler,

- Türkiye İhracat Kredi Bankası (EXIMBANK) tarafından sağlanan kredi imkanları,

- Yabancı sermaye yatırımlarının teşviki,

- Yurt dışı turizm fuarlarına katılım desteği.

Uluslararası seyahatlerde

Hukuk Kuralları

Uluslararası seyahatlerde bazı ülkeler vize ile bazı ülkeler ise vizesiz şekilde misafirleri kabul etmektedir. Vize uygulayan bu ülkelerin vize uygulamasının ana sebebi ülkelerine girecek kişilerin kimler olduklarını, kriminal bir olaya karışıp karışmadıklarını, ülkeleri için potansiyel bir göçmen olup olmadıklarını tespit etmektir. Dolayısıyla vize ile bir ülkeye gidiyorsak daha farkında olmadan o ülke tarafından kontrol edilmiş oluyoruz ancak, vize almak o ülkede istediğimiz her şeyi yapma hakkını bize tanımaz. Dikkat edilmesi gereken husus şudur ki gittiğiniz yerde bulunduğunuz ülkenin kanunları geçerli olacağından, kendi ülkenizde yasal olan bazı faaliyetlerin gittiğiniz ülkede yapılması yasaklanmış olabilir. Siz de bunu bilmediğinizden farkında olmadan o ülkenin kanunlarına göre suç işlemiş olursunuz.