Türk dýþ politikasý ve reformcu Bakan Hakan Fidan...

Þunu açýk söylemekte fayda mülahaza ediyorum; Baþkan Erdoðan liderliðindeki Türkiye, parlak siyaset ve bürokrat yetiþtirilmesi için âdeta okul oldu.

Bunun ötesinde saf ve masum Anadolu evlatlarýnýn, Türkiye siyasetinde boy göstermesi ile kalmadý, dünyanýn bizi ilgilendiren tüm konularýnda sesi yüksekten çýkan, söz sahibi þahsiyetlerin dünyaya meydan okumasý döneminin mimarý da, Baþkan Erdoðan olarak tarih sayfalarýna yazýlmýþ oldu.

Türk dýþ politikasý, kadim tecrübeye ve geçmiþe sahiptir.

Tabii olarak kadim bir çýnar olan devletimizin dýþ politika üretme konusunda kabiliyeti vardýr ve kadim köklere sahiptir.

Tarihte liderlerin ve þahsiyetlerin rolü asla inkâr edilemez. O nedenle bir lider gelir dünyaya hükmeder, diðeri gelir tabiri yerindeyse, yönetilen olur.

Þimdi içinde bulunduðumuz þu dönem, Türkiye devletinin söylem ve eylemlerinin kendisinden söz ettirecek güce kavuþmasýna þahitlik ediyoruz.

Hakan Fidan'ýn hikâyesine baktýðýmýzda, çetrefilli dönemlerde görevlerinin üstesinden baþarý ile gelen birinden bahsettiðimiz aþikârdýr.

TÝKA Baþkanlýðý döneminden itibaren, yapmýþ olduðu bazý çalýþmalara þahit olma fýrsatým oldu.

Sonrasýnda, FETÖ gerçeði sebebiyle yýllar önce onlara raðmen Türkiye'nin gönül coðrafyasýnda milli ve yerli kanallarýn açýlmasý, bizzat Hakan Fidan ismi ile baðlý gerçeklerdir.

Baþkan Erdoðan haksýzca, namertçe "Türk düþmanlýðý" ile itham edildiði zamanlarda; "Sultan Sencer", "Orhun Anýtlarý" ve "Atatürk'ün Selanik'teki Evi" gibi nice tarihi mekânlarýmýz restore edilerek korunmaya alýndýysa; bu Erdoðan'ýn talimatý ile Hakan Fidan koordinasyonunda gerçekleþtirilmiþtir...

MÝT Baþkanlýðý dönemine bakýlýrsa, zaten Erdoðan'ýn verdiði destek ve doktrinel bakýþ açýsý ile kendinden artýk ekol olarak bahsedilecek Türk istihbarat yöntemi ve mektebi oluþturulduðuna herkes þahit oldu.

Þimdi yeni dünyadan, hem de çok kutuplu dünyadan bahsettiðimiz savaþlar zincirine iteklenmiþ zamanda, farklý akýl gösterilmesi gerektiði gerçeði kaçýnýlmazdýr.

Hakan Fidan, Dýþiþleri Bakanlýðýna geldi geleli, akýllarda kalan birçok söylemi, yeni dönemin reform dönemi olduðuna iþaret etmektedir.

Mesela, Ýsrail katliamýna bu güne kadar tanýmlanan kavramlarýn deðiþtirileceðine dair bize iþaret verdi.

Hem Ýsrail'in yerleþimci tanýmýna karþý söylem ile aslýnda bundan sonraki süreçte kavramlarýn deðiþimine þahitlik edeceðiz mesajýný da vermiþ oldu.

"Bu yerleþimcilik deðil, hýrsýzlýktýr..." diyen Hakan Fidan, sadece kavramlar üzerinden deðil, çalýþma metodoloji olarak da reformlarýn kapýda olduðuna iþaret etmiþ oldu.

MÝT Baþkanlýðý döneminde, saha çalýþmalarýnda dýþarýda baþarýlý operasyon kabiliyeti geliþtirilmesi, Türkiye Devleti'nin yeni çalýþma kabiliyetinin yeni yüzyýlda sistem haline getireceðinden haber vermektedir.

Tabii Baþkan Erdoðan'ýn çok özelliklerinden birinin de, iyi ve parlak kadrolarýn yetiþmesine kaynak oluþturabilmesi, itimat göstermesi ve her halükârda kendi kadrolarýna sonuna kadar destek olmasý ise, yeni nesillerin yetiþtirilmesi için ilham kaynaðý olacaktýr hiç kuþkusuz.

Görünen kahramanlar ve cesaret örneði adýmlar kadar, yeni dýþ politika sisteminde görünmeyen fedakârlýklarýn da dönemi olacaðýna ise Baþkan Erdoðan iþaret etti.

Özellikle, "Filistin meselesinde Türk devletinin tüm fedakârlýklarýný en iyi Gazzeliler biliyor, Filistinliler biliyor..." cümlesi ile bundan sonraki adýmlarda görünenler kadar görünmeyenleri dikkate alarak, her hamlelerimizi anlatmamýz gerekiyor.

Dýþiþleri Bakanlýðýnýn yeni dönem çalýþmalarýnda týpký MÝT'teki çalýþmalarýnda olduðu gibi, eylemlerin fazlalaþacaðý zamana gireceðimiz açýktýr.

Yeni dünya düzenine ve yeni yüzyýla bin yýllýk vizyonla girmeyi hedefleyen devlet aklýmýz, sistemsel reformlara selam veriyor ve Hakan Fidan bu becerisi ile dýþ politikamýzda çýðýr açacaðý þüphesizdir.

"Baþkan Erdoðan Türkiye'si, nasýl bir Türkiye oldu?" sorusunda ilerideki nesillerimiz reform ve devrimler dönemi olarak bahsedeceðinden zerre kuþkum yoktur.

Güçlü liderlerin korkusuzluðu nereden anlaþýlýyor biliyor musunuz? Parlak isimlerin meydana çýkmasýna, meydan okumasýna fýrsat vermesinden...