Türk düþmaný filmler dönemi baþladý

FRANSA, ABD GÝBÝ BÝRÇOK ÜLKEDE TÜRK DÜÞMANI VEYA TÜRKLERÝ KÖTÜ GÖSTEREN FÝLMLER ÇEKÝLDÝ. YAKIN ZAMANDA BU FÝLMLERE YENÝLERÝ EKLENECEK. PEKÝ ÞÝMDÝYE KADAR NELERLE KARÞILAÞTIK? SÝZLER ÝÇÝN BU ÝKÝYÜZLÜ YAPIMLARIN BÝR LÝSTESÝNÝ HAZIRLADIK.

Dünya sinemasý biz Türkleri çoðunlukla yok farz ederdi. Çekilen filmlerde Türkler’in kurduðu imparatorluklar ya yok sayýlýr ya da Moðollara atfedilirdi. Bir þekilde filmlerin kahramanlarý Türkiye’ye uðrarsa yýl kaç olursa olsun develer, fesler ve çöller ülkesiydi Türkiye onlar için. Günümüzde ise bu uzak duruþ yerini açýk bir düþmanlýða býraktý. Fransa, ABD gibi birçok ülkede Türk düþmaný veya Türkleri kötü gösteren filmler çekiliyor. Peki þimdiye kadar nelerle karþýlaþtýk? Sürekli negatif propaganda yapan veya konjonktüre göre düþmanlýk sergileyen yapýmlarýn bir listesini yaptýk. 

Türkiye’yi kötülemek için insanlarýn aklýyla dalga geçen yapýmlar da var elbette. Misal, Cannes Film Festivali yarýþma filmlerinden biri olan Les Filles du soleil-Güneþin Kýzlarý DAEÞ’in zulmüne uðramýþ Kürt ve Yezidi kadýnlardan oluþmuþ askeri bir birliðin hikayesini anlatýyor. Fransa, Belçika ve Ýsviçre yapýmý olan filmin yönetmeni Eva Huston. Hikayenin geçtiði yer ise Gordyene isimli bir kent. Ýsim benzerliði mi bilinmez ama Gordyene Cudi Daðý’nda bir bölge, yani Türkiye’nin Güneydoðu bölgesinde. Þimdi DAEÞ’i kimsenin savunacak hali yok. Bu terörden en fazla çeken ülkelerin baþýnda da Türkiye geliyor. DAEÞ’in yaptýðý zulüm nasýl olur da sadece ayrýlýkçý Kürtlerin propaganda aracý olarak kullanýlýr bu filmde seyrediyoruz. Bu filmlerin asýl amacý DAEÞ’in Türkiye baðlantýlý bir örgüt olduðu yalanýna Batý halklarýný ikna etmek. Hollywood’ta þu an çekilmekte olan The Anarchists vs ISIS adlý bir film var. Bu filmin baþrolünde de Jake Gylenhaal oynuyor yönetmeni ise Daniel Espinosa. Amerikalý insan haklarý temsilcileri DAEÞ’e karþý YPG’lilerle omuz omuza bir savaþa giriyorlar. Tabii ki bebekleri katleden, canlý bomba olan, sivilleri öldüren PKK’nýn ne kadar barýþ yanlýsý ve cici teröristler olduðunu anlatan bir film. Bir de kardeþ kurþunu var. Fatih Akýn da yeni bir film çekiyor. Suriye’de Iþid’e karþý savaþan ve Rojava olarak da bilinen Kuzey Suriye’de özerklik ilan eden, PYD’ye baðlý Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Kadýn Savunma Birlikleri (YPJ) hakkýnda bir proje yapacaðýný kendisi duyurdu. Instagram hesabýndan kadýn bir savaþçýnýn resminin olduðu posteri ‘yeni proje’ ve ‘direniþ’ etiketleri ile paylaþtý. Zaten Fatih Akýn The Cut filmiyle listemize girmiþti. Bu da üstüne geldi. Bu arada seçtiðimiz yapýmlarýn hepsi uzun metraj sinema filmleri. Televizyon dizilerine baktýðýmýzda durum daha da feci. 

Türk düþmaný filmlere her geçen gün yenileri ekleniyor. Geceyarýsý Ekspresi ile baþlayan süreç PKK övgüsü yapan filmlerle sürüyor.

ÝÞTE O FÝLMLER

1- The Promise, 2016

Yönetmen Terry George bu filmin 70 yýldýr çekilmeye çalýþýldýðýný, ancak Türk hükümeti tarafýndan engellendiðini iddia ediyor. Forty Days of Musa Dagh-Musa Dað’da 40 Gün romanýný ilk olarak tehcirden ABD’ye kaçan bir Ermeni ailenin çocuðu olan MGM’in sahibi Kirk Kerkorian film yapmak istemiþ. Ancak Türk hükümeti ABD hükümetine, onlar da Hollywood’daki yapýmcýya baský yapýnca proje rafa kalkmýþ. 1970’lerde Sylvester Stallone film yapmak için kollarý sývamýþ. Ancak onun baþýna da ayný þey gelmiþ. Filmin alt metninde sözde soykýrým iddiasý yer alýyor. 

2- 11 Eylül 1683, 2012

Ýtalyan yönetmen Renzo Martinelli’nin yaptýðý film, Viyana Kuþatmasý sýrasýnda Polonyalýlarla iþbirliði yaparak kentin düþmesini engelleyen, sonradan “aziz” payesi alan rahip Marco d’Aviano’nun yaþamýný anlatýyor. Film Osmanlýlar’ý ve Müslümanlarý aþaðýladýðý için büyük tepki görmüþtü. Yönetmen Martinelli, film için Halil Ergün, Haluk Bilginer, Ahmet Mümtaz Taylan ve Kenan Ýmirzalýoðlu’na teklif götürmüþ ancak olumsuz yanýt almýþtý. Filmin yapýmýna Türk düþmaný olarak bilinen siyasi örgüt Kuzey Birliði’nin de maddi yardým yaptýðý biliniyor.

3- The Stone Merchant, 2006

Türk düþmaný Ýtalyan yönetmen Renzo Martinelli’nin bir diðer filmi. Senaryoya göre Ürgüp’te de El-Kaide üyesi teröristler yaþýyor ve bunlardan çoðu da Türk vatandaþý olarak lanse ediliyor. Film baþtan sona terörizm ile Müslümanlýk arasýnda bir bað kurma telaþýnda. Hýristiyanlýðýn eski ve deðerli yerleþim yerlerinden olan Ürgüp yeraltý þehirleri El Kaide’yi barýndýrmasý veya güya buradaki militanlarýn Roma’ya gidip 11 Eylül’den daha büyük bir bombalý saldýrý yapmasý ve bir dolu insaný öldürmesi bu sýrada da filmin baþlangýç ve final müziðinin Türkçe olmasý bir tesadüf tabii!

4- Kesik-The Cut 2014

Fatih Akýn’ýn Ermeni diasporasý için çektiði film. Bir çok Ermeni sinemacý Hollywood endüstrisinde bu tür filmler çekti ama onlar bile Fatih Akýn kadar taraflý olmamýþtý. Mardin’de eþi ve ikiz çocuklarýyla yaþayan Nazaret’in hayatý 1915 yýlýnda bambaþka bir noktaya sürüklenir. Bölgedeki Ermeni halk sürülmektedir. Genç adam da ailesinden koparýlýr, bilmediði yerlere uzanan zorlu bir yolculuða çýkar ve sözde Türklerin yaptýðý katliamlara þahit olur.

5- Out of Reach, 2004

Polonya’da bir Türk çetesi yetimhanedeki kýzlarý kaçýrarak açýk arttýrmada satmaktadýr. Steven Segal ise bu kötü Türkleri öldürüp durur. Film buram buram Türk düþmanlýðý kokuyor. Filmde Türk elçilik binalarý ve kocaman Türk bayraklarý kullanýlmýþ. Kýz çocuðu kaçýrma iþinde Türkiye’nin dahli olduðu iddia ediliyor. Steven Segal bu filmden utanmýþ olmalý ki daha sonra ben ‘Türk kökenliyim’ diye bir açýklama yapmýþ. 

6- Dracula: Baslangýç- Dracula Untold

300 Spartalý filminde Persler nasýl gösterilmiþse bu filmde de Türkler ve Fatih Sultan Mehmed öyle zalim ve vahþi olarak gösterilmiþ. Çað kapayýp çað açan dünya tarihinin seyrini deðiþtiren sultan kadýn çocuk demeden masum halka saldýrmaktan çekinmeyen biri olarak lanse edilmiþ. Filmde öyle bir Türk korkusu vardýr ki Transilvanya topraklarýnýn sahibi Vlad, Türkleri yenmek için ruhunu þeytana bile satmaktadýr.

7- Geceyarýsý Ekspresi- Midnight Express

Midnight Express... Yýllar boyunca Türkiye’nin baþýna bela olan ve yurtdýþýnda Türkiye’nin imajýný olumsuz yönde etkileyen bir kara propaganda filmi. Yönetmen Alan Parker, Billy Hayes’in kitabýna dayanarak oluþturduðu senaryoda ilk senarist Oliver Stone’un abartýya kaçtýðýný, kendisinin de gerçeklikten uzaklaþýp, amacýndan saptýðýný dile getirerek, filmdeki hakaret unsurlarýndan dolayý özür dilemiþti. Film, uyuþturucu müptelasý Billy Hayes’in suç iþlediði için konulduðu Türkiye’deki hapishanede yaþadýklarýný konu alýyor.

8- Arabistanlý Lawrence- Lawrence of Arabia

David Lean filmografisinin en ünlü yapýtý olan film Arap Ýsyaný’nýn baþlamasýnda önemli bir rol oynayan Ýngiliz casusu Thomas Edward Lawrence’ýn Arabistan’daki görev sürecinde yaþananlarý konu alýyor. Kuzey Afrika’da genç bir teðmen olan Lawrence bir teklif üzerine Arabistan’a gözlemci olarak gider ve zamanla bölgede isyan çýkaran Araplara yardým eder. Osmanlý Devleti’ne karþý kýþkýrtýlan Arap halký, Ýngilizlerle iþbirliði içerisine girerek Osmanlý Devleti’yle çatýþacaðý bir savaþa sürüklenir. Sonunda da Arap topraklarýnda Ýsrail devleti kurulur. 

9- Kurtlar Ýmparatorluðu- L’Empire des loups

Fransa’da kadýnlarý kaçýrýp iþkence eden ve bütün dünyaya uyuþturucu satan bir örgüt söz konusu. Örgütün adý ne dersiniz? Tabii ki Bozkurtlar. Jean Reno’nun ülkücü iþareti yaptýðýný görmek istiyorsanýz bu filmi seyredin. Filmdeki kötü adamlarýn ambleminin bozkurt olduðu söyleniyor, yetmezmiþ gibi bir sahnede televizyonda Alparslan Türkeþ’in cenazesinde çekilmiþ bir sahne bile koymuþlar. Bu arada film bir romandan uyarlama. Roman 1990’lar ile 2000’lerin baþýnda Avrupa’da olan bir örgütten bahsediyor. Fransýz yazarýn ASALA’yý susturan ülkücü yapýlanmayý hedef aldýðý çok belli.