Türk düşmanı filmler dönemi başladı

FRANSA, ABD GİBİ BİRÇOK ÜLKEDE TÜRK DÜŞMANI VEYA TÜRKLERİ KÖTÜ GÖSTEREN FİLMLER ÇEKİLDİ. YAKIN ZAMANDA BU FİLMLERE YENİLERİ EKLENECEK. PEKİ ŞİMDİYE KADAR NELERLE KARŞILAŞTIK? SİZLER İÇİN BU İKİYÜZLÜ YAPIMLARIN BİR LİSTESİNİ HAZIRLADIK.

Dünya sineması biz Türkleri çoğunlukla yok farz ederdi. Çekilen filmlerde Türkler’in kurduğu imparatorluklar ya yok sayılır ya da Moğollara atfedilirdi. Bir şekilde filmlerin kahramanları Türkiye’ye uğrarsa yıl kaç olursa olsun develer, fesler ve çöller ülkesiydi Türkiye onlar için. Günümüzde ise bu uzak duruş yerini açık bir düşmanlığa bıraktı. Fransa, ABD gibi birçok ülkede Türk düşmanı veya Türkleri kötü gösteren filmler çekiliyor. Peki şimdiye kadar nelerle karşılaştık? Sürekli negatif propaganda yapan veya konjonktüre göre düşmanlık sergileyen yapımların bir listesini yaptık. 

Türkiye’yi kötülemek için insanların aklıyla dalga geçen yapımlar da var elbette. Misal, Cannes Film Festivali yarışma filmlerinden biri olan Les Filles du soleil-Güneşin Kızları DAEŞ’in zulmüne uğramış Kürt ve Yezidi kadınlardan oluşmuş askeri bir birliğin hikayesini anlatıyor. Fransa, Belçika ve İsviçre yapımı olan filmin yönetmeni Eva Huston. Hikayenin geçtiği yer ise Gordyene isimli bir kent. İsim benzerliği mi bilinmez ama Gordyene Cudi Dağı’nda bir bölge, yani Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde. Şimdi DAEŞ’i kimsenin savunacak hali yok. Bu terörden en fazla çeken ülkelerin başında da Türkiye geliyor. DAEŞ’in yaptığı zulüm nasıl olur da sadece ayrılıkçı Kürtlerin propaganda aracı olarak kullanılır bu filmde seyrediyoruz. Bu filmlerin asıl amacı DAEŞ’in Türkiye bağlantılı bir örgüt olduğu yalanına Batı halklarını ikna etmek. Hollywood’ta şu an çekilmekte olan The Anarchists vs ISIS adlı bir film var. Bu filmin başrolünde de Jake Gylenhaal oynuyor yönetmeni ise Daniel Espinosa. Amerikalı insan hakları temsilcileri DAEŞ’e karşı YPG’lilerle omuz omuza bir savaşa giriyorlar. Tabii ki bebekleri katleden, canlı bomba olan, sivilleri öldüren PKK’nın ne kadar barış yanlısı ve cici teröristler olduğunu anlatan bir film. Bir de kardeş kurşunu var. Fatih Akın da yeni bir film çekiyor. Suriye’de Işid’e karşı savaşan ve Rojava olarak da bilinen Kuzey Suriye’de özerklik ilan eden, PYD’ye bağlı Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) hakkında bir proje yapacağını kendisi duyurdu. Instagram hesabından kadın bir savaşçının resminin olduğu posteri ‘yeni proje’ ve ‘direniş’ etiketleri ile paylaştı. Zaten Fatih Akın The Cut filmiyle listemize girmişti. Bu da üstüne geldi. Bu arada seçtiğimiz yapımların hepsi uzun metraj sinema filmleri. Televizyon dizilerine baktığımızda durum daha da feci. 

Türk düşmanı filmlere her geçen gün yenileri ekleniyor. Geceyarısı Ekspresi ile başlayan süreç PKK övgüsü yapan filmlerle sürüyor.

İŞTE O FİLMLER

1- The Promise, 2016

Yönetmen Terry George bu filmin 70 yıldır çekilmeye çalışıldığını, ancak Türk hükümeti tarafından engellendiğini iddia ediyor. Forty Days of Musa Dagh-Musa Dağ’da 40 Gün romanını ilk olarak tehcirden ABD’ye kaçan bir Ermeni ailenin çocuğu olan MGM’in sahibi Kirk Kerkorian film yapmak istemiş. Ancak Türk hükümeti ABD hükümetine, onlar da Hollywood’daki yapımcıya baskı yapınca proje rafa kalkmış. 1970’lerde Sylvester Stallone film yapmak için kolları sıvamış. Ancak onun başına da aynı şey gelmiş. Filmin alt metninde sözde soykırım iddiası yer alıyor. 

2- 11 Eylül 1683, 2012

İtalyan yönetmen Renzo Martinelli’nin yaptığı film, Viyana Kuşatması sırasında Polonyalılarla işbirliği yaparak kentin düşmesini engelleyen, sonradan “aziz” payesi alan rahip Marco d’Aviano’nun yaşamını anlatıyor. Film Osmanlılar’ı ve Müslümanları aşağıladığı için büyük tepki görmüştü. Yönetmen Martinelli, film için Halil Ergün, Haluk Bilginer, Ahmet Mümtaz Taylan ve Kenan İmirzalıoğlu’na teklif götürmüş ancak olumsuz yanıt almıştı. Filmin yapımına Türk düşmanı olarak bilinen siyasi örgüt Kuzey Birliği’nin de maddi yardım yaptığı biliniyor.

3- The Stone Merchant, 2006

Türk düşmanı İtalyan yönetmen Renzo Martinelli’nin bir diğer filmi. Senaryoya göre Ürgüp’te de El-Kaide üyesi teröristler yaşıyor ve bunlardan çoğu da Türk vatandaşı olarak lanse ediliyor. Film baştan sona terörizm ile Müslümanlık arasında bir bağ kurma telaşında. Hıristiyanlığın eski ve değerli yerleşim yerlerinden olan Ürgüp yeraltı şehirleri El Kaide’yi barındırması veya güya buradaki militanların Roma’ya gidip 11 Eylül’den daha büyük bir bombalı saldırı yapması ve bir dolu insanı öldürmesi bu sırada da filmin başlangıç ve final müziğinin Türkçe olması bir tesadüf tabii!

4- Kesik-The Cut 2014

Fatih Akın’ın Ermeni diasporası için çektiği film. Bir çok Ermeni sinemacı Hollywood endüstrisinde bu tür filmler çekti ama onlar bile Fatih Akın kadar taraflı olmamıştı. Mardin’de eşi ve ikiz çocuklarıyla yaşayan Nazaret’in hayatı 1915 yılında bambaşka bir noktaya sürüklenir. Bölgedeki Ermeni halk sürülmektedir. Genç adam da ailesinden koparılır, bilmediği yerlere uzanan zorlu bir yolculuğa çıkar ve sözde Türklerin yaptığı katliamlara şahit olur.

5- Out of Reach, 2004

Polonya’da bir Türk çetesi yetimhanedeki kızları kaçırarak açık arttırmada satmaktadır. Steven Segal ise bu kötü Türkleri öldürüp durur. Film buram buram Türk düşmanlığı kokuyor. Filmde Türk elçilik binaları ve kocaman Türk bayrakları kullanılmış. Kız çocuğu kaçırma işinde Türkiye’nin dahli olduğu iddia ediliyor. Steven Segal bu filmden utanmış olmalı ki daha sonra ben ‘Türk kökenliyim’ diye bir açıklama yapmış. 

6- Dracula: Baslangıç- Dracula Untold

300 Spartalı filminde Persler nasıl gösterilmişse bu filmde de Türkler ve Fatih Sultan Mehmed öyle zalim ve vahşi olarak gösterilmiş. Çağ kapayıp çağ açan dünya tarihinin seyrini değiştiren sultan kadın çocuk demeden masum halka saldırmaktan çekinmeyen biri olarak lanse edilmiş. Filmde öyle bir Türk korkusu vardır ki Transilvanya topraklarının sahibi Vlad, Türkleri yenmek için ruhunu şeytana bile satmaktadır.

7- Geceyarısı Ekspresi- Midnight Express

Midnight Express... Yıllar boyunca Türkiye’nin başına bela olan ve yurtdışında Türkiye’nin imajını olumsuz yönde etkileyen bir kara propaganda filmi. Yönetmen Alan Parker, Billy Hayes’in kitabına dayanarak oluşturduğu senaryoda ilk senarist Oliver Stone’un abartıya kaçtığını, kendisinin de gerçeklikten uzaklaşıp, amacından saptığını dile getirerek, filmdeki hakaret unsurlarından dolayı özür dilemişti. Film, uyuşturucu müptelası Billy Hayes’in suç işlediği için konulduğu Türkiye’deki hapishanede yaşadıklarını konu alıyor.

8- Arabistanlı Lawrence- Lawrence of Arabia

David Lean filmografisinin en ünlü yapıtı olan film Arap İsyanı’nın başlamasında önemli bir rol oynayan İngiliz casusu Thomas Edward Lawrence’ın Arabistan’daki görev sürecinde yaşananları konu alıyor. Kuzey Afrika’da genç bir teğmen olan Lawrence bir teklif üzerine Arabistan’a gözlemci olarak gider ve zamanla bölgede isyan çıkaran Araplara yardım eder. Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtılan Arap halkı, İngilizlerle işbirliği içerisine girerek Osmanlı Devleti’yle çatışacağı bir savaşa sürüklenir. Sonunda da Arap topraklarında İsrail devleti kurulur. 

9- Kurtlar İmparatorluğu- L’Empire des loups

Fransa’da kadınları kaçırıp işkence eden ve bütün dünyaya uyuşturucu satan bir örgüt söz konusu. Örgütün adı ne dersiniz? Tabii ki Bozkurtlar. Jean Reno’nun ülkücü işareti yaptığını görmek istiyorsanız bu filmi seyredin. Filmdeki kötü adamların ambleminin bozkurt olduğu söyleniyor, yetmezmiş gibi bir sahnede televizyonda Alparslan Türkeş’in cenazesinde çekilmiş bir sahne bile koymuşlar. Bu arada film bir romandan uyarlama. Roman 1990’lar ile 2000’lerin başında Avrupa’da olan bir örgütten bahsediyor. Fransız yazarın ASALA’yı susturan ülkücü yapılanmayı hedef aldığı çok belli.