Türk hakemliğinde reform gerekli!

Ülkemiz hakemliğinde 2000 yılından sonraki döneme baktığımızda sadece belli dönemlerde genç ve gelecek vaadeden hakemlerin cesaretle Süper Lig kadrosu içerisine dahil edilmiş olduklarını görüyoruz.

Bu dönemler ise 2000 yılından itibaren 4 yıl süre ile görev yapan Bülent Yavuz başkanlığındaki ve 2006 yılından itibaren 1.5 yıl görev yapma şansı bulabilen Mustafa Çulcu başkanlığındaki MHK'ydi.

İşte bu iki dönemde Süper Lig'e kazandırılan hakemler hala bu ligin yükünü çekiyorlar. Başta, yaklaşık 4 yıl süre ile görev yapan Oğuz Sarvan ve kurulu olmak üzere bazı Merkez Hakem Kurullar'ı ise başarısız olan hakemleri kadroda tutup alttaki başarılı hakemleri Süper Lig kadrosuna almadılar ve Türk hakemliğinin damarlarını tıkayıp, normal akışı engelleyerek çok başarılı bazı genç hakemlerin önünü kestiler.

Bugün amatör ligler de dahil olmak üzere İkinci Lig, Üçüncü Lig ve Bölgesel Amatör Ligler’de görev yapan çok başarılı genç hakemler var. Ancak bu işi bilmeyen Merkez Hakem Kurullar'ı tarafından yapılmış olan saçma sapan talimatlar ile bu genç ve gelecek vaadeden hakemlerin yukarılara çıkması engelleniyor.

Yapılması gereken ise acil olarak bu işi bilen kişiler tarafından yetenekli hakemlerin önünü açacak yeni ve pratik bir hakem talimatının hazırlanmasıdır.

 Şu andaki mevcut talimatta bulunan gereksiz bazı ayrımlar kaldırılmalı ve başarılı hakemin daha çabuk bir şekilde Süper Lig'e çıkabileceği bir sistemin oluşturulması gerekmektedir.

Örnek olarak Bölgesel Hakem Klasmanı kaldırılmalı ve başarılı olan il hakemlerinin Bölgesel Amatör Lig maçlarında düdük çalması ve amatör bir hakemin Bölgesel Klasmanda zaman kaybetmeden klasman hakemliğine yükselebilmesi ve profesyonel İkinci ve Üçüncü Ligler’de düdük çalabilmesinin sağlanması gerekmektedir.

Yine TFF 1. Lig hakem klasmanı da kaldırılmalı ve Süper Lig hakem kadrosu ile birleştirilerek ikinci ve üçüncü ligde görev yapan başarılı ve yetenekli hakemlerin direkt olarak

Süper Lig kadrosuna katılımının önü açılmalıdır.

Eğer ki bu değişiklikleri yapmaz ve Süper Lig'de görev yapan hakeme aşağıdan gelecek olan yeni hakemlerin varlığını hissettirmezseniz bugün olduğu gibi bazı çok deneyimli (!) hakemlerin elinde oyuncak olmaya devam edersiniz. Sezon başından bu yana çok başarısız işlere imza atan Yusuf Namoğlu komitesi hazırlayacağı reform niteliğindeki yeni bir talimat ile Türk hakemliğine çok önemli katkılar sağlayabilir.