Türk jetini düşüren hava savunma sistemi nerede?

Suriye’deki devrimcileri ciddi bir tehdit kabul eden ve fazla “fundamentalist” bulan ABD’nin bölgedeki şımarık çocuğu İsrail yine sahneye çıktı. “Suriye’ye yapılan saldırıyı kendimize yapılmış biliriz ve karşılık veririz” diyen İran, benzer pozisyondaki Rusya ile  Çin ve kendi halkına karşı canavar kesilen Baas yönetimi ise sahnede gözükmüyor. Türkiye tarafından sıradan bir hava sahası ihlaline karşı otomatik olarak devreye giren Suriye’nin “gelişmiş savunma sistemi”, İsrail  saldırısı sırasında kapalı unutuldu herhalde.

***

Bu saldırıya karşı devrimcilerin tavrı ise gerçekten kendilerine yakışan asaletteydi. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu “İsrail tarafından tekrarlanan hava sahası ihlallerini ve saldırıları engellemek için diplomatik ve siyasi her yolu kullanacağız. Esed rejiminin yaptığı gibi altı doldurulmayan açıklamalardan ve boş sözlerden kaçınarak, gerçekçi adımlar atacağız” açıklamasını yaptı. Özgür Ordu’nun üst düzey komutanlarından Arif el-Hammud ise “Bu rejim, en ufak bir cesaret kırıntısına sahip olsaydı, İsrail’in bu saldırısına karşılık vermek için acele ederdi. Oysa ki korkak bir rejim var. Halktan başkasına güç yetiremediği için, tereddüt etmeden kendi halkını bombalayabiliyor. Ancak konu İsrail olunca korkuyor” diyor.

***

Tıpkı İsrail’in önceki saldırılarında olduğu gibi. Tıpkı su kaynakları önemini daha da arttıran, stratejik Colan (Golan) bölgesinin halen süren işgalinde olduğu gibi. Az gelişmiş dikta rejimleri hep halklarına karşı acımasız ve aktif “düşman”a karşı ise tiyatrocu ve pasif durumda olmuştur. Esed bu adeti bozmuyor.

Devrilmesine kesin gözüyle bakılan rejim sonrası yeni Suriye’nin İsrail ve ABD’ye boyun eğmesi, en azından şimdiki gibi pasif halini muhafaza etmesi için gayret eden ABD ve batılı ülkelerin bu saldırıdaki rolü nedir, henüz bilmiyoruz. İsrail gerçekten bomba mı attı, bomba görünüşünde bir can simidi mi, henüz bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var. Devrimden sonra İsrail’in işi kolay olmayacak. Ne yaparlarsa yapsınlar, hürriyet ve adalet için ölmeye alışmış güzel çocuklar daha çok canlarını sıkacak Allah’ın izniyle.