Türk mutfaðý duayen ustalarýyla güzel

Ecdadýnýn izinde yürüyen þeflerinin deðerlerini yaþatan bir Türk mutfaðý ve onun kahramanlarý geleneksel Türk mutfaðýmýzýn milli ve yerli ürünlerimizi, lezzetlerimizi, Türkiye coðrafyasýnýn farklý bölge ve yörelerinin sebze, meyve ve otlarýný dünyayla buluþturuyor.

Þefini al gel çaðrýsýyla TAFED, Kuþadasý Efes Fuar ve Kongre Merkezi’nde 16 ülkeden gelen meslektaþlarýyla bir araya geldi. Kuþadasý Profesyonel Aþçýlar Derneði Baþkaný Uður Apak’ýn ev sahipliði yaptýðý buluþmada onlara yol gösteren Türk mutfaðýný dünyaya tanýtan duayen ustalarýný rahmet ve þükranla anarak kendilerine yakýþan milli birlik ve beraberlik þuurunu Türk mutfaðýnýn gönüllü lezzet elçileri olarak bir kez daha ortaya koydular. Benim dikkatimi çeken ve manevi olarak gururlandýran Türk’ün farkýný, iman dolu göðsünü, ecdadýna olan sonsuz saygý ve þükranýný ortaya koyuþunu takdir ve hayran bakýþlarla izleyen yabancý meslektaþlarýydý. Helal olsun sizlere anlý ak, kalbinin ateþini lezzetleriyle buluþturan Türk mutfaðýnýn yiðit evlatlarý.

KUPAD Baþkaný Uður Apak, Deli Raþit lakaplý duayen ustasýný anlatýrken adeta gözleri doluyordu: “Merdaneyi fýrlatan Raþit Ustam, ben mesleðimin delisiyim evlat sizlere mirasýmýz yarýnlarda bizlerden aldýðýnýz mesleki öðreti, adap ve ahlaký sizlerde öðretin ve yaþatýn.”

Raþit Doðruer (1939-2013): 80’den fazla Ülkeyi gezdi, 5 ülkede 5 yýldýzlý otellerde mutfak þefliði yaptý. Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Uzakdoðu’ya Türk yemeklerini her ülkede tanýttý. 1982 yýlýnda Tokyo’da yapýlan aþçýlar yarýþmasýnda hakkýnýn yenmesine raðmen 45 ülkenin katýldýðý yarýþmada dünya ikincisi oldu.

Nevzat Peker (1942-2015): Aþçýlarýyla meþhur Bolu Mengen’de 1942 yýlýnda doðan Nevzat Peker, mesleki yaþamýnda bir çok kral, kraliçe, cumhurbaþkaný, ünlü ünsüz binlerce kiþiye yemek verdi. Türk mutfaðýna kazandýrdýklarý ve yetiþtirdiði ustalarla ustalarýn ustasý olarak gönülleri fethetti.

2011 yýlýnda vefat eden Kuþadasý Profesyonel aþçýlar derneði Kurucu ve Onursal Baþkaný Osman Kahraman’dan devraldýðý görevi ekip arkadaþlarýyla birlikte TAFED çatýsý altýnda Ege’de sürdüren Uður Apak, 2017 yýlýnda Ege Bölgesinin lezzetlerinin baþýnda gelen Enginar’ýn faydalarýný insanlara anlatacaðýz diyor ve ekliyor: “Enginar demek saðlýk demek, kalp dostu demek, vücudun toksinlerden arýnmasý demek, karaciðer dostu demek. En güzel enginar, Karaburun, Urla, Çeþme Seferihisar, Selçuk’ta çýkar Mart 15’te baþlar Haziran ayýnýn ilk haftasýnda biter. Tazesini yemek her zaman daha saðlýklýdýr. Enginar ayýklandýktan sonra limonlu unlu suyla ovulmalýdýr. Tadýný veren limon suyudur taze limon suyuyla, zeytinyaðý ile piþirilmelidir.” Dünya saðlýklý yaþamýn, saðlýklý beslenmenin alternatiflerini arýyor.  Saðlýklý beslenmek ve saðlýklý yaþam isteyenler ise Ege’ye koþuyor.

Son olarak Kuþadasý’nda ödül töreninde Montenegro, Romanya, Yunanistan, Ýtalya gibi ülkelerden ülkemize gelen þefler ülkelerinde düzenleyecekleri yemek festivallerine Türk aþçýlarýmýzý onur konuklarý olarak davet ettiler. Gastronomi turizmi ile ülkeler arasý din, dil, ýrk, siyaset üstü birleþtirici davetkar hoþgörü, mutfaktaki emek ve heyecanýn hissiyatýn baþýndan sonuna kadar bir araya geldiði sýcak samimi bu atmosfer görülmeye, paylaþýlmaya, anlatýlmaya, yazýlmaya deðerdi. Yüreðinize Saðlýk Uður Ustam, ahde vefalý geçmiþinizi, duayen ustalarýnýzý unutmadýðýnýz ve yaþattýðýnýz için Türk turizminin tanýtýmýna gönülden desteðiniz, emeðiniz ve lezzetleriniz için…