Türk mutfağı duayen ustalarıyla güzel

Ecdadının izinde yürüyen şeflerinin değerlerini yaşatan bir Türk mutfağı ve onun kahramanları geleneksel Türk mutfağımızın milli ve yerli ürünlerimizi, lezzetlerimizi, Türkiye coğrafyasının farklı bölge ve yörelerinin sebze, meyve ve otlarını dünyayla buluşturuyor.

Şefini al gel çağrısıyla TAFED, Kuşadası Efes Fuar ve Kongre Merkezi’nde 16 ülkeden gelen meslektaşlarıyla bir araya geldi. Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Uğur Apak’ın ev sahipliği yaptığı buluşmada onlara yol gösteren Türk mutfağını dünyaya tanıtan duayen ustalarını rahmet ve şükranla anarak kendilerine yakışan milli birlik ve beraberlik şuurunu Türk mutfağının gönüllü lezzet elçileri olarak bir kez daha ortaya koydular. Benim dikkatimi çeken ve manevi olarak gururlandıran Türk’ün farkını, iman dolu göğsünü, ecdadına olan sonsuz saygı ve şükranını ortaya koyuşunu takdir ve hayran bakışlarla izleyen yabancı meslektaşlarıydı. Helal olsun sizlere anlı ak, kalbinin ateşini lezzetleriyle buluşturan Türk mutfağının yiğit evlatları.

KUPAD Başkanı Uğur Apak, Deli Raşit lakaplı duayen ustasını anlatırken adeta gözleri doluyordu: “Merdaneyi fırlatan Raşit Ustam, ben mesleğimin delisiyim evlat sizlere mirasımız yarınlarda bizlerden aldığınız mesleki öğreti, adap ve ahlakı sizlerde öğretin ve yaşatın.”

Raşit Doğruer (1939-2013): 80’den fazla Ülkeyi gezdi, 5 ülkede 5 yıldızlı otellerde mutfak şefliği yaptı. Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Uzakdoğu’ya Türk yemeklerini her ülkede tanıttı. 1982 yılında Tokyo’da yapılan aşçılar yarışmasında hakkının yenmesine rağmen 45 ülkenin katıldığı yarışmada dünya ikincisi oldu.

Nevzat Peker (1942-2015): Aşçılarıyla meşhur Bolu Mengen’de 1942 yılında doğan Nevzat Peker, mesleki yaşamında bir çok kral, kraliçe, cumhurbaşkanı, ünlü ünsüz binlerce kişiye yemek verdi. Türk mutfağına kazandırdıkları ve yetiştirdiği ustalarla ustaların ustası olarak gönülleri fethetti.

2011 yılında vefat eden Kuşadası Profesyonel aşçılar derneği Kurucu ve Onursal Başkanı Osman Kahraman’dan devraldığı görevi ekip arkadaşlarıyla birlikte TAFED çatısı altında Ege’de sürdüren Uğur Apak, 2017 yılında Ege Bölgesinin lezzetlerinin başında gelen Enginar’ın faydalarını insanlara anlatacağız diyor ve ekliyor: “Enginar demek sağlık demek, kalp dostu demek, vücudun toksinlerden arınması demek, karaciğer dostu demek. En güzel enginar, Karaburun, Urla, Çeşme Seferihisar, Selçuk’ta çıkar Mart 15’te başlar Haziran ayının ilk haftasında biter. Tazesini yemek her zaman daha sağlıklıdır. Enginar ayıklandıktan sonra limonlu unlu suyla ovulmalıdır. Tadını veren limon suyudur taze limon suyuyla, zeytinyağı ile pişirilmelidir.” Dünya sağlıklı yaşamın, sağlıklı beslenmenin alternatiflerini arıyor.  Sağlıklı beslenmek ve sağlıklı yaşam isteyenler ise Ege’ye koşuyor.

Son olarak Kuşadası’nda ödül töreninde Montenegro, Romanya, Yunanistan, İtalya gibi ülkelerden ülkemize gelen şefler ülkelerinde düzenleyecekleri yemek festivallerine Türk aşçılarımızı onur konukları olarak davet ettiler. Gastronomi turizmi ile ülkeler arası din, dil, ırk, siyaset üstü birleştirici davetkar hoşgörü, mutfaktaki emek ve heyecanın hissiyatın başından sonuna kadar bir araya geldiği sıcak samimi bu atmosfer görülmeye, paylaşılmaya, anlatılmaya, yazılmaya değerdi. Yüreğinize Sağlık Uğur Ustam, ahde vefalı geçmişinizi, duayen ustalarınızı unutmadığınız ve yaşattığınız için Türk turizminin tanıtımına gönülden desteğiniz, emeğiniz ve lezzetleriniz için…