Türk sermaye piyasalarý neden geliþemiyor?

2011-2012 yýllarýnda defalarca yazdým ama 2013’te deðiþen yönetimlere raðmen geliþen birþey olmadýðýný görerek yeniden rahatlýkla yazabiliyorum;

1-Dünya “elektronikleþmeye” giderken, ÝMKB son yýllarda özellikle 2011 sonuna kadar aldýðý 100’ün üstünde yeni personelle 500 kiþiye yaklaþtý ve son alýmlar ile geçti...Bir uzmanýn ortalama maaþýnýn “5000-8000” TL arasýnda olduðunu, bir bölüm müdürünün milletvekilinden fazla maaþ aldýðýný düþünürseniz, sýrtýmýzdaki yükü daha iyi anlarsýnýz.

Dünya borsalarýnda “memur” diye bir kavram yokken, ÝMKB’deki personelin yarýsýndan fazlasý “memur”. Memur yani sýnavsýz TAKDÝRLE iþe alýnan birçok yeni personel var özellikle 2008-2011 arasýnda !

Bir önceki yönetim görevden el çektirilene kadar olan süreçle ilgili iddialar korkunç. Ýþe alýnanlar arasýnda “yönetimin þoförünün-kuaförünün” karýsý-kýzý-kardeþi olduðuna dair çok net bilgiler var. Þimdi ana soru þu; bu adamlar yeni yönetim tarafýndan da sahiplenildi mi ve bu tip adýmlar atýldý mý ? Daha açýk sorayým; yeni yönetim kaç kiþiyi iþe aldý ?

ÝMKB’deki hisse senetleri piyasasýndan elde edilen komisyon “binanýn elektrik parasýný” karþýlamýyor! 2011’de karþýlamýyordu defalarca yazmýþtým hala da deðiþen birþey YOK !

Korkunç bir iddia ama maalesef doðrulanmýþ durumda; dünya genelinde iþlem salonlarý kaldýrýlýrken bir önceki ÝMKB yönetimi “700-800 bin dolara” iþlem salonlarýný “güzelleþtirme-yenileme” çalýþmasý yaptý ! YENÝ YÖNETÝM de bugüne kadar UZAKTAN ERÝÞÝM’e geçiþ, daha az insan binaya gelsin stratejisi için adým atmýþ deðil ! Kýsacasý ayný tas ayný hamam mantýðý devam ediyor !

ÝMKB’nin en önemli gelir kaynaðý; devlet borçlanma senetleri “trade’i” üzerinden alýnan komisyon. Bu iþlemin ÝMKB’de yapýlmasý ve “maliyetin artýrýlarak komisyon” ödenmesi kadar anlamsýz bir “durum” olamaz. Boþuna “maliyet artýyor”, konunun ÝMKB ile alakasý yok.

Binanýn iþletme maliyeti korkunç boyutlara ulaþmýþ durumda. ÝMKB gibi bir borsanýn dünya genelinde “büyüklüðü” bir oda-server’lar ve 30 kiþiyi geçmezken, binaya giren “broker”lar ile birlikte “500-1000 arasý” kiþinin çalýþtýðý bir yer! Dünya genelinde hiçbir borsa binasýnda böyle bir saltanat yok! Bir detay daha dünya genelinde MERKEZ olacaðýz iddiasýnda olup öðlen bu kadar uzun bir tatilin olduðu BORSA YOK !

Borsa Ýstanbul veya yukarýda eski dönemden itibaren ele aldýðým için kullandýðým isim olan ÝMKB, bugün rahatlýkla 30 personel, elektronik anlamda iyi yapýlanmýþ bir altyapý ve uzaktan eriþim ile rahatlýkla 24 saat iþlem yapýlan bir hale gelebilir. Bu yapýlýr ama KOLTUKLAR ve birçok yan ÖDEME ortadan kalkacaðý için KÝMSE YAPMAZ ! Orasý geliþmek için deðil birilerine MAKAM ve MEKAN saðlamak için varlýðýný sürdürüyor.

2011’e kadar yeni tasarlanan enstrüman hiç yokken, 2011 sonrasý baþlatýlan çalýþmalara raðmen yeni bir ürün ortaya çýkmýþ deðil ! Kimsenin de böyle bir derdi yok iþin kötüsü.

Sevgili dostlar, yukarýda yazdýklarým kaba detaylar. Sermaye piyasamýz ve özellikle bir türlü tam olarak verim alamadýðýmýz “organize piyasalarýmýz” ile dünya genelinden kopmuþ, “YAPILAMAYANLAR” yüzünden çok geri kalmýþ durumdayýz...Türkiye, ÝMKB veya yeni “MAKYAJLI” adýyla BORSA ÝSTANBUL gibi daha “en az 3 borsayý” bölgeye yönelik harekete geçirebilecekken, elindeki bir borsayý bile iþletemez duruma düþtü.

Sonuç: Türkiye, býrakýn ÝMKB veva BORSA ÝSTANBUL gibi “bir tek hisse senedi piyasasýný”, Ortadoðu ve Orta Asya’daki tüm ülkelerin þirketlerinin iþlem göreceði “yeni organize piyasalarý” hayata geçirmeliydi, olmadý...Çok geç kaldýk ama hala HERÞEY bitmedi hâlâ da hýzlý adýmlar atýlabilir...

Son söz: Türkiye, SERMAYE PÝYASALARINDA kullanabileceði potansiyeli harekete geçirmiyor, geçiremiyor...Sebeplerini sorgulamanýz için sizlere býrakýyor ve “konuya devam edeceðiz” diyerek bitiriyorum...