Türk sinemasý, Asya’daki en önemli film festivallerinden Busan’ýn baþ köþesinde. 2-11 Ekim tarihleri arasýnda Güney Kore’nin güzel sahil kentinde düzenlenecek olan 19. Busan Film Festivali’nin Yeni Türk Sinemasý: 21. Yüzyýlýn Yüzleri bölümünde yedi film gösterilecek. Dünya Sinemasý bölümünde de Nuri Bilge Ceylan’ýn Altýn Palmiyeli “Kýþ Uykusu” ve Kutluð Ataman’ýn dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan “Kuzu” filmlerine yer verilecek. Sinemamýzýn 100. yýlý onuruna programlanan Yeni Türk Sinemasý seçkisindeki filmler þöyle sýralanýyor: “Þarký Söyleyen Kadýnlar” / Reha Erdem, “Siyah Beyaz” / Ahmet Boyacýoðlu, “Yeraltý” / Zeki Demirkubuz, “Küf” /Ali Aydýn, “Ben O Deðilim” / Tayfun Pirselimoðlu, “Soðuk” / Uður Yücel, “Celal Tan ve Ailesinin Aþýrý Acýklý Hikayesi” / Onur Ünlü. Bu seçkiyi Festival’in özel olarak görevlendirdiði bir programcý hazýrladý.
Tayfun Pirselimoðlu, Ercan Kesal, Ali Aydýn ve Ahmet Boyacýoðlu filmlerini sunmak üzere Busan’a gidiyor. Bu yolculuða katýlamayan delegasyonlarýn filmlerini sunmak da bana düþüyor. 5 Ekim’de ise Türkiye delegasyonu olarak bir panele katýlacaðýz. Kültür ve Turizm Bakanlýðý temsilcileri, Güney Kore ve Tayvan da yetki alanýna girdiði için Tokyo Büyükelçimiz de Busan’da olacak. Tokyo Büyükelçiliði Kültür ve Tanýtma Müþavirliði 5 Ekim’deki panelin ardýndan bir resepsiyon verecek.
***
100. yýlý kutlamamýz bütün dünyada uyandýrdýðý ilgiyi bu etkinliklerle besleyerek büyütüyor. Busan’ýn ardýndan Valladolid’de de bir özel program var sýrada. Sinemamýzýn tarihinin bu kadar geriye gittiðinin farkýnda deðildi dünya sinema çevreleri. Düþünün bir de iþin doðrusunu yapsak, Osmanlý’nýn kültürel mirasýný reddetmeyip Manaki Biraderler’in filmleriyle sinema tarihimizi baþlatýp seneye 110. yýlý kutlasak ne kadar büyük bir sükse yapacakmýþýz! 100. yýl arifesinde Tayfun Pirselimoðlu “Ben O Deðilim” filmiyle Roma Film Festivali’nde En Ýyi Senaryo Ödülü kazandý. Seneye Berlin Film Festivali’nde izleyenleri allak bullak eden Kutluð Ataman filmi “Kuzu” ile baþladýk. Cannes’da Nuri Bilge Ceylan’ýn “Kýþ Uykusu” ile kazandýðý Altýn Palmiye ile taçlandýrdýk sinemamýzý. Üzerine “Biz de daha ne genç yetenekler var” mesajýný Kaan Müjdeci’nin Venedik’te Jüri Özel Ödülü kazanan “Sivas” filmiyle verince havamýzdan geçilmez hale geldi.
19. Busan Film Festivali’nin programýnda 79 ülkeden 314 film var. Bunlardan 98 tanesi dünya prömiyeri, 36 tanesi uluslararasý prömiyer. Güney Kore ve Asya sinemasýna aðýrlýk veren Busan Film Festivali, dünyanýn her köþesinden film göstermeye, konuk aðýrlamaya ve temsil edilen kültürlerin çeþitlilik arz etmesine de özen gösterir. Bu yýlýn bir baþka önemli programý da Gürcistan sinemasýnda patlama yapan kadýn yönetmenlerin filmlerinin toplu gösterimi.
Yýlýn gözdeleri Türkiye’deki sonbahar festivalleri gibi Busan’da da izleyicinin ilgisine sunuluyor. Andrey Zvyagintsev’in “Leviathan”ý, Richard Linklater’ýn “Çocukluk / Boyhood”u, Xavier Dolan’ýn “Mommy”si, David Gordon Green’in “Manglehorn”u, Jean-Luc Godard’ýn “Dile Veda / Adieu au Langage” ve daha birçok öne çýkan film Busan programýnda yer alýyor.
Asya sinemasýnýn Batý festivallerinde de baþ tacý edilen büyük yapýmlarý topluca Busan’da gösteriliyor. Bu yýl Venedik Film Festivali’nin kapanýþ filmi olan “The Golden Age”in (Altýn Çað) Gala Prezantasyonu yapýlacak. Hong Konglu usta yönetmeni Ann Hui’nin el izi de törenle alýndýktan sonra kentin kaldýrýmlarýna konacak. Galalardan bir diðeri Zhang Yimou’nun yeniden Gong Li ile birlikte çalýþtýðý “Coming Home”. A Window on Asian Cinema / Asya Sinemasýna Açýlan Pencere bölümünde Altýn Ayý kazanan “Ýnce Buz, Kara Kömür”, Takaþi Miike’nin en yeni filmi “Over Your Dead Body”, Johnnie To’nun “Don’t Go Breaking My Heart 2”, Peter Chan’ýn “Dearest”, and Sion Sono’nun “Tokyo Tribe” filmleri yer alýyor.