Türk sinemasýna Hollywood dopingi

Türk sinemasý için iyi benim için tuhaf bir deneyimdi Los Angeles... Kendi adýma olan kýsmý sona saklayarak, önceliði Hollywood Türk Film Festivali’ne verelim.

Los Angeles, bilindiði üzere dünya sinemasýnýn kalbi, bir baþka deyiþle Everest’i, yani zirvesi. Bize hayaller kurduran, gizli ya da açýktan yaþam tarzýmýza, beðenilerimize, zevklerimize, kültürümüze el süren, politik ve psikolojik algýlarýmýzla, antenlerimizle oynayan filmlerin, imajlarýn üretim üssü. Oscar ödüllerinin evi…

Bu evde olmak, bu evin sakinlerince kabul görüp tescillenmek her sinemacýnýn rüyasý olmasa bile kariyer açýsýndan önemli bir merkez; Dünyaya açýlmak için deðerli bir geçiþ kapýsý. Pek çok ülke sinemasý, bu kapýdan geçmek için Hollywood’a çoktan kapaðý atmýþ bile.

Polonya’dan Ýran’a, Ýtalya’dan bilmem hangi ülkeye kadar Hollywood’da festival düzenleyip ülke sinemalarýný tanýtarak lobi faaliyetinde bulunuyorlar. Bu kervana, ilk kez düzenlenen Hollywood Türk Film Festivali (HTFF) ile Türkiye de katýldý. Geç kalýnmýþ bir adým, ancak zararýn neresinden dönülse kardýr.

Hazýr Türk dizi ve filmleri uluslararasý platformlarda belli bir cazibe alaný oluþturmuþken atýlan bu adým, Oscar aday adayý filmlerimiz açýsýndan da önemli bir sýçrama tahtasý olabilir. Nitekim, bu yýl Türkiye’nin yabancý dilde Oscar aday adayý olan Ayla, HTFF’nin açýlýþ filmi olarak gösterildi.

Festivalin gala gecesi ise Türk zerafeti ile süslendi. Kýrmýzý halýda Meryem Uzerli’den Selçuk Yöntem’e, Demet Akbað’dan Ahmet San’a, Hidayet Türkoðlu’dan Demet Sabancý’ya kadar çok sayýda ünlü yürüdü. Golden Globe ve Oscar (Akademi) üyeleri de Ayla’yý izleyenler arasýndaydý. Galaya katýlan Altýn Küre Baþkaný Meher Tatna bir konuþma yaparak Türk sinemacýlara ve Ayla’ya baþarýlar diledi. Sinemanýn dilinin sýnýr tanýmayan, evrensel ve güçlü bir dil olduðunu vurguladý. ABD’li sinemacýlarla Türk sinemacýlar arasýnda bir sinerji de oluþtu. Ayla’nýn yönetmeni Can Ulkay’a Hollywood’tan teklif  bile geldi. Prodüktör Michael Nouri, çekmeyi planladýðý bir film için Ulkay’a öneride bulundu. Bakalým daha ne geliþmeler olacak.

Demet Akbað’ý aðlatan AYLA nasýl bir film?

Peki, bugün gösterime giren Oscar aday adayýmýz Ayla nasýl bir film. Söyleyeyim… Los Angeles’ta Demet Akbað’ý hüngür hüngür aðlatan bir film... 1950 yýlýnda Kore Savaþý sýrasýnda Süleyman Astsubay ile savaþta yetim ve öksüz kalmýþ küçük bir Koreli kýzýn gerçek yaþam öyküsünü ele alýyor film. Olayýn gerçek kahramanlarý ise hayatta. Öylesine muhteþem ve gerçek bir öykü ki, kalbi olan herkese dokunacak cinsten. Filmde oyunculuklar, sanat yönetimi iyi, Fahir Atakoðlu’nun besteleri de olaya dahil olunca, Can Ulkay’ýn ilk filmi Ayla, insanlarý aðlamaktan bir hal ediyor. Evet hikaye muhteþem fakat film olarak Ayla dört dörtlük bir eser deðil. Anlatýmda sýkýntýlar, gereksiz detaylar, hýzlý geçilmiþ bölümler var. Bu pürüzlere raðmen ‘iyi’ puaný hakeden filmin sonunda, baktým, Demet Akbað aðlýyor, göz göze gelince de ‘Uzun zamandýr bu kadar aðlamamýþtým, sinirlerim bozuldu’ deyiverdi.

Burasý sinemanýn er meydaný

Kültür ve Turizm Bakanlýðý’nýn katkýlarý ve Türk Hava Yollarý’nýn sponsorluðunda düzenlenen Hollywood Türk Film Festivali’nin baþkanlýðýný gazeteci, Golden Globe üyesi Barbaros Tapan, direktörlüðünü ise yönetmen Tekin Girgin üstleniyor. Tapan ve Girgin ‘Bu festival sayesinde Türk sinemasý ile Hollywood arasýnda daha güçlü baðlar kurulacak’ diyor.

Festivalde karþýlaþtýðýmýz ünlü simalardan biri de, Diriliþ Ertuðrul dizisinin Ýbn Arabi’si, oyuncu Osman Soykut oldu. Uzun yýllardýr ABD’de yaþayan Soykut, Hollywood’u sinemanýn ‘er meydaný’ olarak tanýmlýyor ve ‘Türkiye elbette burada olmalý’ diyor.

Los Angeles’tan neden kaçtým?

Gelelim benim Los Angeles serüvenime; Kýsa sürdü. Ýki gün. Oysa dört günlüðüne gitmiþtim. Ýlk gittiðimiz yere ‘Burasý meþhuuuur Santa Monica’ dediler. Uzunca bir sahil, bir de iskelesi var. Ýskelede gözlük ve þapka satýcýlarý, bir takým çalgýcýlar… Baþka bir þey yok. Bu muydu yani...

Bizim Antalya’mýz daha güzel Los Angeles’tan. Ýnsan var hiç deðilse. Los Angeles’ta 6-7 milyon nüfus yaþýyormuþ. Altý gidiþ altý geliþi olan geniþ yollar silme araç dolu. Bitmeyen, yoðun akýcý bir trafik... Ýnsanlar herhalde ya arabalarýnda ya da iþ yerlerinde ömür geçiriyor. Zira koca þehir çok tenha… “Ýnsansýz” bir þehir Los Angeles; Zengin, fakat sevimsiz. Doðal güzellikleri mi?.. Dedim ya bizim Antalya çok daha güzel, sýcak, insancýl... 7 milyonluk bu insansýz þehir sinirlerimi bozdu ve dört günlüðüne gittiðim Hollywood’dan, bulduðum ilk uçakla, iki günde kaçtým.