Kolayýna Ezgi Baþaran olunmuyormuþ! Bunu “anladým” iyice. Bir de Ezgi Baþaran ve muadillerine söz anlatmak deveyi hendekten geçirmekten daha zormuþ! Bunu da “anladým” iyice...
Geçmiþinde dört darbe yaþayan Türkiye’de ilk kez sivil mahkeme, “darbe gerçekleþtireceðinden” hiç kuþku duyulmayan “teþebbüsçü” askerleri yargýladý. Mahkemenin darbeci generallere verdiði cezalar birilerinin “midesine oturacak” kadar aðýr!
Darýsý sivil darbecilerin baþýna...
Bu darbe teþebbüslerini asker tek baþýna yapmadý, hesabý da sadece ellerinde top tüfek ayaklarýnda postal var diye onlara yýkmak adaletsizlik olur.
Ayný þekilde yargýlama sürecinde keyfi tutumlarýn olmamasý, darbecilere karþý yürütülen demokrasi mücadelesinde bazý “kiþisel hesaplaþmalarýn” önüne geçilmesi gerektiðini her daim dile getirdim...
Medyanýn özellikle görmezden gelmesine raðmen kamuoyunun ciddi desteðini alan “Ergenekon Davasý”nda, Özel Yetkili Mahkemeler’in (ÖYM) bazý yanlýþ tutumlarýnýn giderek kafalarý karýþtýrdýðý ve ÖYM’lerin devlet içinde devlet algýsýna yol açtýðýna dair eleþtirilerimi dile getirdim.
Uzun lafýn kýsasý, Türkiye’de demokrasinin rayýna oturamamasýnda darbeciler kadar medyanýn günahý da büyük. Demokrasiye vurulan bütün darbelerde medya hep meþrulaþtýrýcý ve manipule edici bir rol oynadý.
Geçmiþin üzerinde bir sis perdesi varsa, en büyük sorumlusu yaþananlarýn üzerini örten ve “gözleri olup görmeyen, kulaklarý olup iþitmeyen, kalplerini karartan” medyanýn patronlarýdýr.
50 yýl öncesine gitmeye gerek yok, size soruyorum medya olmasaydý 28 Þubat gerçekleþebilir miydi?
Hatýrlayýn, 28 Þubat sürecinde kartel medyasýnýn ayný gün, ayný manþetlerle piþti olmasý bir tesadüf olabilir mi sizce?
Ayný medyanýn þimdi Ergenekon’u görmezden gelmeleri de, Balyoz’u haber yapmayýp, sanýk avukatlarýnýn ifadelerine sayfa sayfa yer vermeleri de tesadüf deðil tabi ki!
Bir 28 Þubat sürecindeki ekranlarý düþünün, bir de Balyoz davasýnýn sonuçlandýðý geceki ekranlarý. Mahkeme kararýnýn açýklandýðý günün akþamýnda bazý kanallar neredeyse ekranlarýna yas bayraðý çektikler. “Hiç mi acýmýyorsunuz aðlayan þu kadýnlarýn görüntülerine”, “Karar midemize oturdu” diyenlerin söyledikleri, sosyal medyada dahi tepki çekti.
Ezgi Baþaran “Anladýk” diyerek bizimle kafa buluyor bir de...
“Þunu da açýklayýn”, “Bunu da açýklayýn” deyip bir de “Hadi askerden kurtulduk, þimdi demokratik hukuk devletinde mi yaþýyorsunuz?” diyerek mahkemenin kararýný ýsrarla “deðersizleþtirme” yönünde elinden geleni ardýna koymuyor...
“Anladým, anladým” diyor ama anlamamakta direniyor...
Bir kez daha söyleyeyim...
Sizin “midenize oturan karar”ýn , 27 Mayýs darbesi, 12 Mart muhtýrasý, 12 Eylül 1980 darbesi ve 28 Þubat post-modern darbesini gören Türk demokrasisi için anlamý büyük ve önemli.
Bakýn bu davanýn ehemmiyetini, ciddiyetini “elin gavuru anladý” sizler anlamamakta direniyorsunuz...
Benim dilim belki yetmiyordur “Baþaran”lara anlatmaya ya da Türkçe anlamýyorlardýr. O halde gidin Swoboda’ya, size bir de Ýngilizce anlatsýn!
Bakýn AP Sosyalist Grup Lideri Hannes Swoboda, Balyoz davasý kararýna iliþkin olarak ne söylüyor: “Ordularýn vazifesi, ülkeyi dýþ tehditlere karþý korumaktýr, ülkedeki siyasi kararlarý etkilemek ya da karýþmak deðil. Bir darbe planý olmuþsa bu tabii ki yargýlanmalýdýr. Mahkemenin verdiði bu kararý bir de üst mahkeme onaylarsa bunun asker-sivil iliþkileri açýsýndan tarihi bir adým olacaðýný düþünüyorum.”
Swoboda, ortalýkta “Mahkemeler bizi yýldýrýmaz” diyerek yýrtýnan CHP liderine de “Gerçek bir sosyal demokrat parti olmasý” için çaðrýda bulunuyor ve “CHP temel haklarý savunmalýdýr. Askerin darbe planlarýný deðil” diyor demesine de Kýlýçdaroðlu’nun anlayacaðýndan emin deðilim.
Baþaran, 12 Eylül darbesinin aktörü Kenan Evren ve Tahsin Þahinkaya yargý önüne çýkacaðý zaman da ayný martavalý okumuþ “12 Eylül’ü 90 yaþýna merdiven dayamýþ iki adam üzerinden yargýlayýp demokrasi þampiyonu olacaðýný zannedenler... Aman yavaþ yargýlayýn da demokrasiyi iliklerimizde hissedelim” demiþti hatýrlarsýnýz.
Þimdi de Balyoz davasýnýn mahkeme kararýna “Hadi askerlerden kurtulduk diyelim. Þimdi demokratik hukuk devletinde mi yaþýyoruz olacaðýz?” diyor...
Söyleyeyim...
Darbeci olanlar sadece askerler deðil, sivil darbeciler de yargýlandýklarýnda Türkiye tam demokratik hukuk devletine geçmiþ olacak...
Bu karar þimdilik Aksiyon dergisinin manþetiyle askerlere “Bir daha ihtilal yok” dedi.
Sivil darbecilere sýra gelmedi daha...