Türkevi'nde Filistin diplomasisi

BM Genel Kurulu her yýl Eylül ayýnda New York'taki BM Genel Merkezinde gerçekleþtiriliyor. Bugün baþlayan 79. Genel Kurul, "Geleceðin Zirvesi" baþlýðýný taþýyor. BM'nin geleceðinin ne olacaðý, nasýl olacaðýnýn tartýþma konusu olduðu bir vasatta bu baþlýðýn seçilmiþ olmasý ilginç.

Cumhurbaþkaný Erdoðan her sene olduðu gibi bu sene de hem Genel Kurul hitabýný hem de Türkevi'nde planlanan kabullerini gerçekleþtirmek üzere kalabalýk bir heyetle New York'ta.

Önce Türkevi'nden bahsedeyim, açýlýþýna katýlma imkaný bulmuþtum, New York'un en merkezi yerinde, BM binasýnýn hemen karþýsýnda Türk bayraðýnýn dalgalandýðý muazzam bir eser. Daha önce Türkiye Cumhurbaþkanlarý ya da baþbakanlarý kabullerini otellerde gerçekleþtiriyordu. Çünkü Türkevi küçük ve bu kabulleri yapmak için uygun deðildi. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn giriþimiyle New York'un sembol binalarýndan birine dönüþtü Türkevi ve Cumhurbaþkaný Erdoðan bu binanýn hakkýný vererek çok sayýda kabul ve kritik görüþme gerçekleþtirdi burada.

Cumhurbaþkaný'nýn bu seneki BM temaslarýnýn ana gündemi Ýstanbul'da basýna yaptýðý açýklamada da duyurduðu üzere Gazze'deki soykýrýmýn durdurulmasý ve Filistin ve Ýsrail arasýndaki sorunun nihai çözüme kavuþturulmasý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan Gazze'deki soykýrým baþlamadan önce geldiði tüm BM toplantýlarýnda Ýsrail'in iþgal politikasýný ve Gazze ablukasýný gündem etti. 1967'den bugüne Ýsrail'in Filistin topraklarýný nasýl iþgal ettiðini adým adým gösteren haritalarý BM Genel Kurulu'nda tüm dünyaya gösterdi. Bu seneki hitabýnda Filistin'in geleceði ve Gazze'deki soykýrým kuþkusuz çok daha aðýrlýk kazanacak. Çok muhtemel Cumhurbaþkaný, Ýsrail'in bir devlet terörü uyguladýðýný söyleyecek. Vaktiyle kendilerine yapýlan soykýrýmýn beterini bugün Ýsrail'in Filistin halkýna yaþattýðýný anlatacak.

Ýnþallah biz de bu tarihi konuþmayý BM Genel Kurul Salonu'nda izleme fýrsatý bulacaðýz.

Cumhurbaþkaný Erdoðan Pazar günü sabah saatlerinden itibaren yoðun bir kabul ve görüþme trafiði içine girdi. Sadece BM hitabýnda deðil Türkevi'nde liderlerle yaptýðý görüþmelerde de gündeminde Filistin ve Gazze var.

Sýrbistan ve Arnavutluk Cumhurbaþkanlarýyla Türkevi'nde görüþtü, ayný günün akþam Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) tarafýndan düzenlenen akþam yemeðine katýldý.

Bugün itibariyle yine Türkevi'nde Ýran Cumhurbaþkaný Pezeþkiyan ile görüþecek, Alman Baþbakaný Olaf Scholz ve Kuveyt Veliaht Prensi Al Þaban'ý kabul edecek. Yarýn ve takip eden günde ise Ermenistan Baþbakaný Paþinyan, Irak Baþbakaný Sudani, Hollanda Baþbakaný Schoof ve Ukrayna Cumhurbaþkaný Zelenski var. Türkiye her zaman olduðu gibi bu sene de BM'nin reytingi en yüksek ülkelerinden.

Ýsrail'in iyiden iyiye azýttýðý, savaþ suçu, uluslararasý hukuk gibi kaidelerden kendini baðýþýk saydýðý ve ABD'nin de buna destek verdiði bir vasatta toplanan BM'nin en önemli gündeminin Ýsrail iþgalini ve Gazze'deki soykýrýmý durdurmak olacaðýný zannetmek bile lüks kaçýyor.

Herkes farkýnda ki artýk bu kurumlar mevcut halleriyle hiçbir derde derman olamýyor. Dünya adeta fireni patlamýþçasýna bir hýzla dönüyor. Bu gidiþle yörüngesinden çýkacak. Buna bir son vermek gerek. ABD 11 Eylül sonrasýnda zücaciye dükkanýna girmiþ fil gibi girdi Ortadoðu'ya. Sonradan anlaþýldý ki girmek için öne sürdükleri hiçbir þeyin aslý astarý yokmuþ. Þimdi nasýl çýkarýz diye bakýyorlar. Afganistan'dan rezil olarak çýktýlar. Irak'ta da farklý olmayacak. Ama bir taraftan da Ýsrail savaþý geniþleterek ABD'nin Ortadoðu'daki varlýðýna farklý bir boyut katmaya çalýþýyor.

ABD aklý Ýsrail'i durdurmayý baþaramazsa herkes bir kez daha "Asýl patron Ýsrail" diyecek.

Bunun ABD iç siyasetinde artçý sarsýntýlara yol açacaðý gibi (Haris de kazansa Trump da kazansa fark etmeyecek) ABD'nin zaten giderek irtifa kaybeden küresel, emperyal gücü de Ýsrail'e ipoteklenmiþ þekilde azalarak yok olacak.

145'i Filistin'i devlet olarak tanýyan 194 BM üyesi ülke toplanacak ve bir tek ABD'nin vetosu sebebiyle Ýsrail'in durdurulamadýðý dünyanýn gözü önünde bir kez daha ikrar edilecek.