Türkiye Arakan için ne yapabilir?

25 Aðustos’tan bu yana Arakanlý Müslümanlarýn maruz kaldýðý þiddet, içinde vicdan yasasý ve adalet duygusu olan herkesin tahammülünü zorluyor.

Bölgeden gelen bilgiler, görüntüler ve saldýrýlara maruz kalanlarýn ifadeleri, evlerin insanlar içindeyken yakýldýðýný, bölgeden kaçmaya çalýþanlara rastgele ateþ açýldýðýný ispatlýyor.

Suda boðulan, kömürleþen yahut parçalanmýþ cesetlerin, periþan halde Bangladeþ sýnýrýna yýðýlan Arakanlýlarýn þahidiyiz hepimiz.  

Myanmar hükümetinin uluslararasý yardým kuruluþlarýna bölgeye giriþ izni vermemesi nedeniyle ne ölü sayýsý, ne devlet terörünün boyutlarý saptanabiliyor.

Üstelik bu ilk deðil. Belli ki son olmayacak.

Geçen yýl yine Eylül ayýnda yaþandý bir benzeri ama sistematik soykýrým asýrlardýr sürüyor aslýnda. Ýngiltere’nin 19. Yüzyýlda Arakan’ý sömürgeleþtirmesinin, 1948’de giderken bölgeyi Burma Sultanlýðýna devretmesinin ve sonrasýnda dünyanýn beþten küçük olduðu bir dünya düzeni kurulmasýnýn sonuçlarý yaþanýyor Arakan’da.

Yine mazlum bir halk dünyanýn gözü önünde katlediliyor ve yine katliamý durduramamanýn insaný kahreden çaresizliði…

***

Fiziki uzaklýk, yaþanan acýyý paylaþma ve yardým etme isteðini azaltmýyor lakin.
Türkiye bu isteðin devlet ve millet olarak en güçlü þekilde görünür olduðu ülke.
Bu dertlenmeyi ve derdi dillendirmeyi hamaset olarak görenlere bakmayýn. Somut, ölçülebilir, rakamlarla ifade edilebilir yanýyla bile Türkiye –hamdolsun- tam bir iyilikseverler ülkesi. Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn da vurguladýðý gibi Türkiye dünyada insani yardým açýsýndan ABD'den sonra ikinci sýrada. ABD 6,3 milyar dolar dýþ yardým yaparken Türkiye 6 milyar dolar insani yardým yapýyor. ABD’nin ekonomik büyüklüðü ve iddiasýnýn iriliðiyle kýyaslayýnca, Türkiye’nin ne büyük bir vicdan ve cömert bir el olduðu daha iyi anlaþýlacaktýr.
Bu yardýmlar insani yardýmdan ve duadan ibaret deðil üstelik.
Haksýzlýða uðrayan halklar-coðrafyalar için Türkiye’nin yaptýðý asýl þey, TÝKA Baþkaný Serdar Çam’ýn ifadesiyle “meseleyi güçlülerin masasýna getirmesi” vehaksýzlýða itirazý yüksek sesle dillendirebilmesi.
Bu konuda çok örnek var ama “dünya beþten büyüktür” ve “one minute” bile adalet arayýþýný göstermek için yeterlidir.

***

Türkiye Arakan’da kalýcý çözüm için giriyor devreye. Yapýcý bir yol izlemeye çalýþýyor.
Bunun için Cumhurbaþkaný Erdoðan, sadece Türkiye Devlet Baþkaný olarak deðil Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý dönem baþkaný olarak da Myanmar'ýn lideri Suu Çii, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Bangladeþ Cumhurbaþkaný Abdul Hamid baþta olmak üzere 20'ye yakýn dünya lideriyle görüþtü konuyu. Ayýn 19’unda da BM Genel Kurulunda gündeme taþýyacak.

Erdoðan’ýn vurguladýðý bir nokta, insani sorunlarýn çözülmemesinin nedenini ve Türkiye’nin çabasýnýn kýymetini net olarak ortaya koyuyor:
“Herkes ayný hassasiyeti taþýmýyor. Varsýnlar taþýmasýnlar, biz görevimizi yapacaðýz. Dilimizle, kalbimizle, en tesirlisi elimizle...”.

Kýzýlay’ýn, AFAD’ýn TÝKA’nýn çalýþmalarý, ÝHH, Sadaka Taþýgibi yardým kuruluþlarýnýn çabalarý ve Türkiye halkýnýn elinde ne varsa paylaþma isteði sayesinde Türkiye Arakanlýlara da sahip çýkacak.

Dýþiþleri Bakaný Mevlüt Çavuþoðlu’nun Bangladeþ’e yaptýðý teklif tam da bunun için. Bangladeþli yetkililere "Kapýlarýnýzý açýn, sýnýrdaki Arakanlýlarý içeri alýn, ne kadar masrafýnýz varsa biz karþýlayacaðýz" dediðini aktarmýþtý Çavuþoðlu. Bugün de Bangladeþ’e gidecek ve Arakanlý Müslümanlarýn kaldýðý kamplarý ziyaret edecek. Belli ki izin, iþbirliði ve tespit sürecini hýzlandýrmak istiyor Türkiye.

Türkiye’nin Arakan için baþýný çektiði bir diðer giriþim ise Mekke’de gerçekleþti. Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý 40'tan fazla ülkenin hac organizasyonu baþkanlarýnýn, ilim ile fikir adamlarýnýn katýldýðý bir etkinlik düzenledi ve Arakan’ýn konuþulmasýný saðladý. Toplantý sonrasýnda yapýlan ortak bir basýn açýklamasý Myanmar’ýn cürümlerinin önlenmesini talep ediyordu.

Türkiye’nin þahsýnda yükselen sesin, ümmetin ve insanlýðýn sesi olduðunu not etmek gerek.