Selim ATALAY
Selim ATALAY
http://www.selimatalay.com
Tüm Yazýlarý

‘Türkiye, bölgesinin güç merkezidir’

AB üyelik sürecinde kararlýyýz. Ulaþtýðýmýz kalkýnma düzeyi karþýsýnda Türkiye’nin AB’ye hâlâ ihtiyacý olup olmadýðý bana zaman zaman soruluyor. Konu, Türkiye ile AB’nin birbirlerine ihtiyaç duymadan yollarýna devam edip edemeyecekleri deðildir. Tabii ki ederler. Konu, bölgede ve ötesinde birlikte neleri yapýp, neleri baþaracaklarýdýr.” Cumhurbaþkaný Abdullah Gül, Chicago konuþmasý.

“Türkiye müthiþ bir ekonomik makine. Türkiye’nin AB’ye katýlýmý kazan-kazan senaryosudur. Hem onlara hem bize. Hatta þimdi bile kazan-kazan durumu var.” Süreyya Ciliv-Turkcell CEO’su. Marketwatch’a verdiði demeç.

“Türkiye’nin müthiþ bir konumu var. Zengin Avrupa ve yükselen Ortadoðu’nun arasýnda. Nüfusu çok, ücretler rekabetçi. Türkiye bölgenin atölyesi oldu. Meksika ekonomisi ABD için ne olduysa, Türkiye de AB için odur.” Ravi Ramamurti, Boston Northeastern University-Marketwatch’a konuþtu.

Marketwatch yorumu: Yunanistan’dan Euro’dan çýkacak olursa, yerine Türkiye alýnmalýdýr.

Son iki günde duyduklarýmýz ve okuduklarýmýz, Türkiye’nin önemli bir 10 yýlý geçirdiðini ve yaþadýðý deðiþimin dünyada barýþ, kalkýnma ve demokrasi için kilit önem kazandýðýný gösteriyor. Hele kalkýnma...

Türkiye ekonomisinin þu ortamda AB’ye ciddi seçenekler sunduðunu aklý erenler söylüyor. Türkiye siyaseten AB’den vazgeçmiyor. Türkiye iþadamlarý-CEO’larý Türkiye’nin AB’ye neler sunduðunu görüyorlar. Dýþarýdan bakan analistler de Türkiye’nin üretici gücünün yükseldiðini söylüyorlar. Türkiye’nin -AB’nin Meksika’sý olmasý- olumlu anlamda düþünülmüþ. ABD üretimi Meksika’ya kaydýrdý ve Meksika ekonomisi ABD için vazgeçilmez oldu... Türkiyenin AB’yi iyi bir pazar olarak gördüðünü biliyoruz. Yazýnýn baþlýðý da Cumhurbaþkaný Gül’ün Chicago konuþmasýndan.

Katar ile Kore Türkiye’yi konuþuyor...

Kore yýlda 100 milyar dolarlýk petrol ithal ediyor. Ýran’a ambargo meselesi çýkýnca ve ülkelerin Ýran’dan petrol almalarý kýsýtlanýnca, Kore panikledi. Þimdi Kore, -enerji güvenliði- adý altýnda Ortadoðu’da enerji satýcýlarý ile uzun dönemli anlaþmak istiyor. Enerji aleminde böyle alýcýsý-satýcýsý belli iþler pek makbuldür. 100 milyarlýk ihtiyacý olan saðlam alýcý olunca, Katar ile Kore -Ortak proje yapalým, yatýrým yapalým, bu akýþý saðlayalým- diye konuþmuþlar ve de ortak komite kurmuþlar. Komite, ortak yatýrým araþtýracak. Ortak yatýrým derken, üçüncü ülkelerde gaz ve petrol yatýrýmlarý yapalým- deniyor. O yatýrým için arsa bakarken de Türkiye’yi görmüþler. Kore de Katar da, -üçüncü ülkede enerji projesi- deyince bir dizi ülke arasýnda Türkiye’yi de düþünüyorlar. Katar’ýn Türkiye için birkaç proje düþündüðü biliniyor. Bu projelerde Kore’ye de ihracat yapacak biçimde yer ya da kapasite deðiþikliði mümkün.

Avrupa’da son durum

Euro Bölgesi, Yunanistan’ýn çýkýþýna hazýrlanýyor. Bunu olabildiðince sessiz yapmak zorundalar, çünkü duyulursa, panik baþlar. Önlem alacaðýz derken, olayý tetiklemek de var... Öte yanda Almanya, çeþitli kanallardan, -Yunanistan Euro’dan çýkarsa üzülürüz ama arkasýndan yalvarmayýz- mesajýný veriyor. Diðer mesaj: Çýkarlarsa, sonrasýnda çalkantý olur, ama yatýþýr- þeklinde. Bu tavýrda, Yunanistan’ýn yeni kravatsýz Baþbakan adayý Çipras’ýn önemli katkýsý var. Çipras bol keseden vaatlerle AB-IMF ekonomik taahhüt anlaþmasýný yýrtýp atacaðýný söylüyor. AB’de herkesin hep bir aðýzdan -Taahhütlerini yerine getir- demesi, ondan. Bu arada Çipras’ýn -Biz çýkarsak batarsýnýz- þantajlarý, Almanya baþta çoðu Euro ülkesini sinrlendirdi. Þantaja þimdilik gelmiyorlar, hatta muhataplarýna -köprüye çýkýp baðýrýp çaðýrma, çýkacaksan da fazla beklemeden çýk, köprüden atla- diyorlar...

twitter.com/selimatalayny