TÜRKÝYE ÝÇÝN ÝFTAR VAKTÝ!

Tam 81 ilimiz var ve her birinin en iyi yemekleri, iftarda olmazsa olmazý var. Bir harman yapalým, ana yemek Ankara’dan, çorba Kayseri’den olsun. Bayrama bir hafta kala iftarý Konya, Adana, Antalya Türkiye’nin bir ucundan diðer ucuna yapýlan yemeklerle açalým.    

PAZARTESÝ

ANKARA ÝFTARI

MENÜ

- Toygar Çorbasý 

- Biber Dolmasý 

- Kadýnbudu Köfte

- Kýzýlcýk hoþafý  

Kadýnbudu Köfte

Bir çay bardaðý pirinci yýkayýp süzün. Derin bir kapta yarým kilo dana kýymanýn yarýsýný koyup diðer yarýsýný bir tavaya alýp bir çay bardaðý pirinç ile biraz kavurun. Ocaktan aldýðýnýzda kýyma biraz sulu kalmalý. Çið kýyma, bir yemek kaþýðý su, bir yumurta sarýsý, biraz tuz ve karabiberletüm malzemeyi yoðurun. Büyük parçalar alýp, þekil verin. Her bir köfteyi yumurta akýna alt üst batýrýp, una bulayýn. Tek sýra olarak yaðlý kaðýt serdiðiniz bir tabaða sýralayýp buzdolabýnda 1 saat dinlendirin. Dolaptan çýkartýp tekrar una bulayýn ve tüm fazlalýðýný iyice silkeleyin. Derin bir kýzartma tavasýna çiçek yaðý koyun ve alt üst tüm köfteleri orta ateþte yað çekmesine izin vermeden kýzartýp kaðýt havlunun üzerine alýn. Servis tabaðýna aktarýp sýcak olarak servis yapýn. 

SALI

KÝLÝS ÝFTARI

MENÜ

- Kelle Paça Çorbasý

- Öcce 

- Þýhýlmahþi

- Komposto 

Öcce (Maydanoz mucveri) 

3 demet maydanozu yýkayýp incecik kýyýn. 3 dal yeþil soðaný ve 4 diþ sarýmsaðý temizleyip incecik kesin, içine biraz tuz atýp hafifçe yoðurun. Üzerine 4 yumurta kýrýn. Baþka bir kapta kýrmýzý toz biber, biraz karabiber, biraz kimyon ve kiþniþi bir su bardaðý un ile karýþtýrýn. Diðer yumurtalý kaba aktarýn ve her iki harcý kaþýkla karýþtýrýn. Buzdolabýnda on dakika kadar bekletin tekrar karýþtýrýn. Kýzartma tavasýna bir yemek kaþýðý kadar sývýya döküp ýsýtýn. Isýnan tavaya unlu harçtan birer yemek kaþýðý dökerek alt üst kýzartýp servis yapýn. 

ÇARÞAMBA

KASTAMONU ÝFTARI

MENÜ

- Yoðurt Çorbasý

- Salata

- Banduma

- Erik Hoþafý 

Banduma 

2 su bardaðý un, 1 bardak su biraz tuz ve sývýyý karýþtýrýn, yoðurup bir kapta üzeri kapalý olarak yarým saat dinlenmeye býrakýn. Hamuru 8’e bölün ve bir fýrýn tepsisi büyüklüðünde ince açýn. 

- 4 adet el yufkasý 

- 2 tavuk göðüs eti 

- 1 yemek kaþýðý tereyaðý 

- 1 su bardaðý kadar dövülmüþ ceviz içi 

Tavuk göðüs etini haþlayýn ve parçalayýn. Hazýrladýðýnýz yufkalarý tam ortadan önce ikiye ardýndan sekiz eþit parçaya kesin. Üzerine biraz su ve sývýya serpin. Uzun kenarlarýna tavuk etinden yerleþtirip sigara böreði gibi sarýn. Yaðlanmýþ tepsine didibe dizin ve 180 derecede pembeleþene kadar piþirin. Fýrýndan çýkartýp üzerine ýlýk tavuk suyu dökün ve çektirin. Servis ederken üzerlerine kýrýk cevizle birlikte kýzdýrýlmýþ tereyaðý gezdirin.   

PERÞEMBE 

BOLU ÝFTARI

MENÜ

-Taze Fasulye Çorbasý

- Mengen Pilavý 

- Orman Kebabý 

- Bademli Kayýsý Komposto

- Palize 

Mengen Pilavý 

200 gram mantarlarý dörde bölün, yarým demet dereotunu kýyýn. 2 su bardaðý pirinci yaklaþýk 2 saat sýcak tuzlu suda bekletin. Suyunu süzüp bir kaç kez niþastasýnýn çýkmasý için soðuk sudan geçirin ve süzgece koyun. Bir tencereye bir yemek kaþýðý tereyaðýný koyup yemeklik doðranmýþ bir soðaný az kavurun. 250 gram eti ilave edip bir kaç kez çevirin, biraz su ekleyip kapaðýný kapatýn. Yumuþayýnca kapaðýný açýp suyunu çektirin. Üzerine iki su bardaðý pirinci ekleyin, karýþtýrýn ve 2 su bardaðý et suyu koyun. Üzerine dereotu, bolca kekik, tuz, biraz karabiber ekleyip hafifçe tekrar karýþtýrýn ve pilavý kýsýk ateþte demleyin. 

CUMA

ZONGULDAK ÝFTARI

MENÜ

- Göce Çorbasý 

- Ceviz dolmasý

- Etli yaprak sarmasý (Karadeniz usulü) 

- Dondurmalý taze böðürtlen 

Göce Çorbasý (Arpa) 

Yarým su bardaðý göceyi (Arpa yarmasý) yýkayýp 8 su bardaðý suyun içinde iyice haþlayýn. Bir kapta bir su bardaðý yoðurt, bir yumurta ve biraz tuzu çýrpýp üzerine haþlama suyundan koyun ve yavaþ yavaþ kaynayan yarmalara ekleyin. Kekik, karabiber ve tereyaðýný ekleyip iyice karýþtýrýp sýcak olarak servis yapýn. 

CUMARTESÝ 

ERZURUM ÝFTARI

MENÜ

- Ayran aþý (Yayla Çorbasý)

- Patates Borani 

- Ekþili Dolma

- Kadayýf dolmasý

Kadayýf Dolmasý 

2.5 su bardaðý su ve 2.5 su bardaðý toz þeker bir kapta kaynatýn yarým limon suyu ilave edin ocaktan alýp, soðumaya býrakýn. Dört yumurta ve bir su bardaðý sütü derin bir kapta çýrpýn. Yarým kilo kadar kadayýftan mandalina büyüklüðünde parça alýp elinizle düzleþtirerek açýn. Ýçine alabildiði kadar ceviz içi koyup dolma gibi sýkýca sarýn. Ýstediðiniz porsiyonda hazýrlayýn. Derin bir tavaya bol sývýyað koyup ýsýtýn. Kadayýflý dolmayý yumurtalý süte batýrýp kýzmýþ yaða atýn, altýn sarsý olana kadar kýzartýn. Her kýzaran dolmayý ýlýk þerbetin içine atýp süzülmesi için bir tabaða alýn. Üzerine toz ceviz serpip servis yapýn. 

PAZAR

GAZÝANTEP ÝFTARI

MENÜ

- Alaca Çorbasý 

- Firik Pilavý

- Yaðurtlu Pilav 

- Antep usulü Katmer 

Firik Pilavý 

Birer su bardaðý firik buðdayýný suya salýn üç dört saat bekletin, yýkayýp süzün. Bir kilo kuzu etini yýkayýp üzerini geçecek kadar suyla yumuþayana kadar haþlayýn. Eti süzgeçle alýp ayrý bir kaba alýn. Bir tencerede biraz tereyaðýnda birer yemek kaþýðý domates ve biber salçasýný kavurun ve 4 su bardaðý et suyunu üzerine ekleyin. Önceden haþlanmýþ bir buçuk su bardaðý nohutu da ekleyip kaynatýn. Firik buðdayýný ve bir su bardaðý bulguru karýþtýrýp içine ekleyip, kapaðýný kapatýp kýsýk ateþte piþirmeye devam edin. Bu arada haþlanmýþ etleri tereyaðýnda biraz kavurun. 15 dakika piþirin. Piþen pilavýn içine etleri ekleyip kapaðýný kapatýp dinlendirin. Servis zamaný ýsýtýp karýþtýrýn ve servis yapýn.