TÜRKİYE İÇİN İFTAR VAKTİ!

Tam 81 ilimiz var ve her birinin en iyi yemekleri, iftarda olmazsa olmazı var. Bir harman yapalım, ana yemek Ankara’dan, çorba Kayseri’den olsun. Bayrama bir hafta kala iftarı Konya, Adana, Antalya Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna yapılan yemeklerle açalım.    

PAZARTESİ

ANKARA İFTARI

MENÜ

- Toygar Çorbası 

- Biber Dolması 

- Kadınbudu Köfte

- Kızılcık hoşafı  

Kadınbudu Köfte

Bir çay bardağı pirinci yıkayıp süzün. Derin bir kapta yarım kilo dana kıymanın yarısını koyup diğer yarısını bir tavaya alıp bir çay bardağı pirinç ile biraz kavurun. Ocaktan aldığınızda kıyma biraz sulu kalmalı. Çiğ kıyma, bir yemek kaşığı su, bir yumurta sarısı, biraz tuz ve karabiberletüm malzemeyi yoğurun. Büyük parçalar alıp, şekil verin. Her bir köfteyi yumurta akına alt üst batırıp, una bulayın. Tek sıra olarak yağlı kağıt serdiğiniz bir tabağa sıralayıp buzdolabında 1 saat dinlendirin. Dolaptan çıkartıp tekrar una bulayın ve tüm fazlalığını iyice silkeleyin. Derin bir kızartma tavasına çiçek yağı koyun ve alt üst tüm köfteleri orta ateşte yağ çekmesine izin vermeden kızartıp kağıt havlunun üzerine alın. Servis tabağına aktarıp sıcak olarak servis yapın. 

SALI

KİLİS İFTARI

MENÜ

- Kelle Paça Çorbası

- Öcce 

- Şıhılmahşi

- Komposto 

Öcce (Maydanoz mucveri) 

3 demet maydanozu yıkayıp incecik kıyın. 3 dal yeşil soğanı ve 4 diş sarımsağı temizleyip incecik kesin, içine biraz tuz atıp hafifçe yoğurun. Üzerine 4 yumurta kırın. Başka bir kapta kırmızı toz biber, biraz karabiber, biraz kimyon ve kişnişi bir su bardağı un ile karıştırın. Diğer yumurtalı kaba aktarın ve her iki harcı kaşıkla karıştırın. Buzdolabında on dakika kadar bekletin tekrar karıştırın. Kızartma tavasına bir yemek kaşığı kadar sıvıya döküp ısıtın. Isınan tavaya unlu harçtan birer yemek kaşığı dökerek alt üst kızartıp servis yapın. 

ÇARŞAMBA

KASTAMONU İFTARI

MENÜ

- Yoğurt Çorbası

- Salata

- Banduma

- Erik Hoşafı 

Banduma 

2 su bardağı un, 1 bardak su biraz tuz ve sıvıyı karıştırın, yoğurup bir kapta üzeri kapalı olarak yarım saat dinlenmeye bırakın. Hamuru 8’e bölün ve bir fırın tepsisi büyüklüğünde ince açın. 

- 4 adet el yufkası 

- 2 tavuk göğüs eti 

- 1 yemek kaşığı tereyağı 

- 1 su bardağı kadar dövülmüş ceviz içi 

Tavuk göğüs etini haşlayın ve parçalayın. Hazırladığınız yufkaları tam ortadan önce ikiye ardından sekiz eşit parçaya kesin. Üzerine biraz su ve sıvıya serpin. Uzun kenarlarına tavuk etinden yerleştirip sigara böreği gibi sarın. Yağlanmış tepsine didibe dizin ve 180 derecede pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkartıp üzerine ılık tavuk suyu dökün ve çektirin. Servis ederken üzerlerine kırık cevizle birlikte kızdırılmış tereyağı gezdirin.   

PERŞEMBE 

BOLU İFTARI

MENÜ

-Taze Fasulye Çorbası

- Mengen Pilavı 

- Orman Kebabı 

- Bademli Kayısı Komposto

- Palize 

Mengen Pilavı 

200 gram mantarları dörde bölün, yarım demet dereotunu kıyın. 2 su bardağı pirinci yaklaşık 2 saat sıcak tuzlu suda bekletin. Suyunu süzüp bir kaç kez nişastasının çıkması için soğuk sudan geçirin ve süzgece koyun. Bir tencereye bir yemek kaşığı tereyağını koyup yemeklik doğranmış bir soğanı az kavurun. 250 gram eti ilave edip bir kaç kez çevirin, biraz su ekleyip kapağını kapatın. Yumuşayınca kapağını açıp suyunu çektirin. Üzerine iki su bardağı pirinci ekleyin, karıştırın ve 2 su bardağı et suyu koyun. Üzerine dereotu, bolca kekik, tuz, biraz karabiber ekleyip hafifçe tekrar karıştırın ve pilavı kısık ateşte demleyin. 

CUMA

ZONGULDAK İFTARI

MENÜ

- Göce Çorbası 

- Ceviz dolması

- Etli yaprak sarması (Karadeniz usulü) 

- Dondurmalı taze böğürtlen 

Göce Çorbası (Arpa) 

Yarım su bardağı göceyi (Arpa yarması) yıkayıp 8 su bardağı suyun içinde iyice haşlayın. Bir kapta bir su bardağı yoğurt, bir yumurta ve biraz tuzu çırpıp üzerine haşlama suyundan koyun ve yavaş yavaş kaynayan yarmalara ekleyin. Kekik, karabiber ve tereyağını ekleyip iyice karıştırıp sıcak olarak servis yapın. 

CUMARTESİ 

ERZURUM İFTARI

MENÜ

- Ayran aşı (Yayla Çorbası)

- Patates Borani 

- Ekşili Dolma

- Kadayıf dolması

Kadayıf Dolması 

2.5 su bardağı su ve 2.5 su bardağı toz şeker bir kapta kaynatın yarım limon suyu ilave edin ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Dört yumurta ve bir su bardağı sütü derin bir kapta çırpın. Yarım kilo kadar kadayıftan mandalina büyüklüğünde parça alıp elinizle düzleştirerek açın. İçine alabildiği kadar ceviz içi koyup dolma gibi sıkıca sarın. İstediğiniz porsiyonda hazırlayın. Derin bir tavaya bol sıvıyağ koyup ısıtın. Kadayıflı dolmayı yumurtalı süte batırıp kızmış yağa atın, altın sarsı olana kadar kızartın. Her kızaran dolmayı ılık şerbetin içine atıp süzülmesi için bir tabağa alın. Üzerine toz ceviz serpip servis yapın. 

PAZAR

GAZİANTEP İFTARI

MENÜ

- Alaca Çorbası 

- Firik Pilavı

- Yağurtlu Pilav 

- Antep usulü Katmer 

Firik Pilavı 

Birer su bardağı firik buğdayını suya salın üç dört saat bekletin, yıkayıp süzün. Bir kilo kuzu etini yıkayıp üzerini geçecek kadar suyla yumuşayana kadar haşlayın. Eti süzgeçle alıp ayrı bir kaba alın. Bir tencerede biraz tereyağında birer yemek kaşığı domates ve biber salçasını kavurun ve 4 su bardağı et suyunu üzerine ekleyin. Önceden haşlanmış bir buçuk su bardağı nohutu da ekleyip kaynatın. Firik buğdayını ve bir su bardağı bulguru karıştırıp içine ekleyip, kapağını kapatıp kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bu arada haşlanmış etleri tereyağında biraz kavurun. 15 dakika pişirin. Pişen pilavın içine etleri ekleyip kapağını kapatıp dinlendirin. Servis zamanı ısıtıp karıştırın ve servis yapın.