Erdoðan, birkaç gün içinde harekât düzenleneceðini ilan ederek Türkiye’nin kararlýðýný göstermiþ oldu.
Terör örgütünü eðiten ve donatan ABD mesajý almýþtý. Lakin Savunma Bakaný Mattis, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlýðý Komutaný Votel ve Ýsrail Baþbakaný Netenyahu’nun tüm itirazlarýna raðmenTrump, Suriye’den çekilme kararý alarak en yakýnýndakileri bile þaþkýna çevirdi!
Dünya kamuoyunun Türkiye’nin diplomatik baþarýsý olarak deðerlendirdiði bu geliþmeyi eski ABD Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Kimmitt, Trump’ý ikna ettiðini söyleyerek doðrudan Erdoðan’ýn baþarýsýna baðladý.
***
Durumdan rahatsýz olan Netanyahu’nun Türkiye’yi yok sayarak bu durumu Rusya, Ýran ve Hizbullah’ýn Ýsrail’e attýðý bir tokat olarak nitelemesi anlaþýlabilir bir yorumdur.
Çünkü Fýrat’ýn doðusunda oluþturulan terör ordusu Ýsrail’e göre Ýran yayýlmacýlýðýna karþý alýnan bir tedbirdir.
Palazlanan terör örgütünün Türkiye milli güvenliðini ve Suriye’nin toprak bütünlüðünü tehdit etmesinin Ýsrail için hiç önemi yoktur.
Ýsrail bu, vatanýný iþgale karþý savunan HAMAS terör örgütüdür, vatanýný iþgale açan PYD müttefiktir!
***
Ýþin ilginç tarafý, kimi yazarlarýnNetenyahu ile paralel bir düþünceye sahip olmalarý ve çekilmenin Rusya ve Ýran’a yarayacaðýný söylemeleridir.
ABD Rusya rekabetinde durumdan Rusya’nýn kârlý çýkacaðý elbette söylenebilir.
Ama Ýran için ayný þeyi söylemek o kadar kolay olmasa gerek. Çünkü PYD PKK’nýn Suriye uzantýsýdýr yani PKK’dýr. Zahirde Ýran PKK’ya karþýdýr ama arazide PKK’ya destek veren ülkeler arasýnda Ýran da vardýr! Ayrýca Kandil’den kaçan terör elebaþlarýna Ýran’ýn kucak açtýðý da bilinen bir gerçektir!
PYD’ye Kandil’den talimat gönderenler þimdi Ýran’dan göndermiyorlar mý?
***
Türkiye bir taraftan Rusya ile iliþkileri geliþtirirken öte taraftan ABD’yi adýmlarýný gözden geçirmeye sevk edecek hamleler yapýyor.
ABD’de kurumlar arasýndaki görüþ farklýlýklarýna raðmen baþkanlýk sistemi sayesinde Trump karar alýyor ve uyguluyor.
Trump, Fýrat Kalkaný ve Zeytin Dalý harekâtlarýndan sonra anladý ki Türkiye’nin þakasý yok. Kuzey Suriye’deki askerlerinin çoðu lojistik görevlisi ve eðitimci olmalarý hasebiyle Türkiye’ye karþý direnecek gücü de yok. Ayrýca Türkiye’yi kaybetmenin kendisi için ne kadar zararlý olduðunun da farkýnda.
O yüzden ABD, FETÖ’nün deport edilmesi, halk bankasý konusunda yumuþama ve Patroit satýþ izni gibi Türkiye’yi yeniden kazanacak adýmlar atýyor.
Suriye’den çekilme kararý da kim ne derse desin Türkiye’nin taleplerine cevap mahiyetindedir.
***
Tam bu sýrada Ýran liderinin Türkiye’de aðýrlanmasý da Türk diplomasisinin çok anlamlý bir hamlesidir.
Satranç ustaca oynanmaktadýr.
Türkiye bölgede oynanan oyunu bozmuþ ve yeni oyunu kendisi kumaya baþlamýþtýr.
Çekilme kararýndan sonra askeri harekatý bir müddet ertelediðini açýklayanTürkiye bu jest ile de ABD’yi test etmektedir.
Çünkü ABD bugüne kadar verdiði sözlerin arkasýnda durmamýþtýr. En son iki sene önce PYD’yi Münbiç’ten çýkartacaðýna dair söz vermiþ ama bugün olmuþ hâlâ çýkartmamýþtýr!
***
Þimdi de çekilip çekilmeyeceði bir müddet beklenecek; çekilmezse de Türkiye askeri harekâtýný baþlatacak ve bölgeyi terör örgütünden temizleyecektir.
Ýþte o zaman ABD Türkiye karþýsýnda bir kez daha maðlup olacaktýr.
Kudüs konusunda BM’de Türkiye karþýsýnda nasýl rezil olduysa burada da akýbeti aynýdýr.
Kabadayýlar rezil olmayý göze alamazlar. Yiðitlik bende kalsýn diyerek bir bahane ile geri çekilirler.
Týpký ABD’nin ‘DAÝÞ’i bitirdik iþimiz bitti, çekiliyoruz!’ demesi gibi.