Türkiye kime güvenmeli?

Çok aktörlü masada, kime güvenip kime güvenmeme meselesi, giderek bir anlam ifade etmemekte. Savaþ büyük ve herkesin, kendi hesabý söz konusu.

ABD; hem Türkiye'siz olmayacaðýný biliyor, hem de Türkiye'yi kendi istediði þekle sokmak istiyor. Elindeki sopasý da terör örgütleri.

Rusya, masada kurgulayýcý olmak istiyor ve ABD'nin "tehdit listesindeki" yerinin hýncýný çýkarma peþinde. ABD ile kendisi kafakafaya gelmemek için masadaki farklý aktörlerin, ABD'ye kafa tutuþunu destekleme yolunu seçmekte. Bu durumda, terör örgütü PKK ve uzantýlarýný doðrudan desteklemese de, zaman zaman dirsek temaslarýný da zinde tutacak gibi duruyor. Burada tek meselesi, ABD'nin elindeki enstrumanlarý kullanabilme isteði.

Ýran; hem Þii hilalini zinde tutma amacý gütmekte, hem de mevcut durumda tek baþýna direnmenin aðýrlýðýnýn farkýnda!

Devreye girmek isteyen Ýngiltere'nin hesaplarý, önümüzdeki yeni yüzyýl olduðu da aþikardýr. Fransa;kimin yanýnda pozisyon tutacaðýnýn hesabýný yaparken de, Orta Doðu coðrafyasýnda Ýngilizlere kaptýrdýðý eski konumunu devreye sokmak için kendine yeni rol biçmekte.

Ve elbette Ýsrail!

Ayýnýn bin oyunun bir armudun üzerine olduðunu unutmadan, coðrafyadaki kan tablosunun müsebbiblerinin baþýndaki ismin Ýsrail olduðunu, artýk gizlemeden saklamadan ortaya sunmakta.

Mýsýr, Suudi Arabistan, Birleþik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin yönetimlerindeki etkisi ve yetkisi, Ýsrail'e savaþý derinleþtirmek için hamle yapma imkaný saðlamaktadýr. Ýsrail; oluþturulmak istenen Soçi sürecinin olasý sükunet ortamýndan pek rahatsýz. Savaþ ne kadar derin olursa, Ýsrail bu kargaþa içerisinde terör koridorlarý kurgusuna daha fazla alt yapý oluþturma imkaný kazanacak, hiç kuþkusuz! Trump'ýn ABD'si ise, tam da istediði zemini kendisine sunmakta. Yeni masaya, yeni aktörlerin geliþi, Ýsrail'i bir türlü çok arzu edip gercekleþtiremediði bölgesel güç konumundan alýkoymaktadýr. Hal böyle olunca, ABD'nin tetiklediði baþarýsýz siyaset üretimini daðýtmak ve yok etmek için daha fazla katký saðlamakta. Ýran-Suriye-Ýsrail arasýnda oluþturulan gerilim ve restleþme politikasýný, bu fikre borçlu olabiliriz. Rusya ile Ýran arasýndaki iliþkilerden dolayý da Netanyahu, Rusya'yý sýk sýk ziyaret etmekte. "Rusya üzerinden Ýran'ý nasýl etkisizleþtirir" sorusuna cevap aramaktadýr. "Bu ortamda kime güvenilir" sorusu, tabii ki tek cevaplý yorumlanamaz. Lakin ortada olan bir gerçek söz konusudur. Türkiye; dünyayý hem þaþýrttý, hem de umudu tetikledi. Coðrafyada Türkiye'yi nizama sokmak isteyen güçlerin, baþta ABD olmak üzere Türkiye ile anlaþmadan ileriye gitmenin faturasýnýn da aðýr olacaðý bilinci oturdu. Bu ortamda, anlaþmak durumunda kalan, Türkiye deðil, daðýlmayý dayatan aktörlerdir. Ýþte güveneceði yerin sadece kendisi olduðunu, Türkiye iyi bilmekte. Lakin devlet aklýný kullanarak, paragraf paragraf, madde madde, konu baþlýklý parametre ile anlaþmasý mümkün olanlarla da ortak noktada birleþerek hareket etmektedir. Sanýrým yeni dönemin yeni anlaþma biçimi olarak, yeni modellerle karþý karþýyayýz. Sabit olan tek þey, o da Türkiye'nin kendi iradesi ve kararlýlýðýdýr. Baþarý da sadece buradadýr.