LONDRA- Baþbakan Binali Yýldýrým’ýn Londra programýný izlemek üzere Ýngiltere’deyiz.
Birlikte savaþ uçaðý imal etmekdahil ekonomi ve askeri alandaki iþbirlikleri son dönemde hayli ivme kazanan iki ülke için karþýlýklý ziyaretlerin sýklýðý þaþýrtýcý deðil elbette. Nitekim Ýngiltere Baþbakaný Theresa May üç ay önce, yeni baþkan Trump’ý ziyaretinin hemen ardýndan Ankara’ya gelmiþ ve Türkiye ile iþbirliðini geniþletmek istediklerini açýklamýþtý.
Baþbakan Yýldýrým’ýn sebebi ziyareti Ýngiltere ve BM’nin ev sahipliðinde düzenlenen Somali Konferansý'ydý. Üç günlük ziyarette ev sahibi Birleþik Krallýðýn Baþbakaný Theresa May ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres da dahil olmakpek çok devlet adamýyla görüþtü, Türk sivil toplumuyla, Ýngiliz medyasý ve iþ dünyasýyla buluþtu.
Kuþkusuz içeriði en fazla merak edilen görüþme ABD Savunma Bakaný Jim Mattis'ikabulüydü. Her düzeyde en net þekilde yapýlan uyarýnýn Amerika’ya bir kez de Londra’dan yapýldýðýný öðrendik görüþme sonrasýnda.
***
Türkiye-ABD iliþkileri büyük bir krizin eþiðinde… Baþbakan Binali Yýldýrým’ýn Londra görüþmelerinde de sýk sýk gündeme geldi bu konu.
Dün Yýldýrým’ýn Ýngiltere medyasýndan geniþ katýlýmlý bir grup gazeteciyle yaptýðý basýn toplantýsýnda da konu çoklukla masadaydý. Ekonomiyle ilgili sorulara ekonomiden sorumlu Baþbakan Yardýmcýsý Mehmet Þimþek cevap verirken, Türkiye-ABD iliþkileri, terör ve terörle mücadele baðlantýlý her soruyu Baþbakan yanýtladý.
Gelen bir soru üzerine Yýldýrým ABD’nin “Türkiye’nin güvenliðini temin” açýklamasýný hatýrlattý ve Türkiye’nin meseleyi böyle deðerlendirmediðini, ABD’nin sahayý yanlýþ okuduðunu, yanlýþ yaptýðýný ancak bu yanlýþtan döneceðine inandýklarýný anlattý.
Þu cümlesini özellikle önemsiyor ve altýný çiziyorum:
“Türkiye’nin varlýðýný, vatandaþlarýnýn güvenliðini tehdit edecek en küçük bir giriþime izin vermeyiz, gereðini yaparýz. Bu hep böyle oldu, yine böyle olacak.”
***
Trump’ýnbir tercih yapmadýðýný, sahadaki durumu devam ettirme mecburiyetinde kalarak Obama yönetiminin yanlýþ Ortadoðu politikasýný sürdürdüðünü de vurguladý Baþbakan.
Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn Trump görüþmesine atýfla ABD’yi defalarca uyardýklarýný, yine uyaracaklarýný da vurguladý.
“Türkiye ÖSO ile birlikte DEAÞ’a karþý en baþarýlý mücadeleyi yürüten ülkedir. Alternatif vardýr. Önerimizi ilettik. Umarýz Trump’la görüþme sonrasýnda ABD’nin kararý olumlu, doðru yönde deðiþir” diyerek tabloyu anlattý:
“Bizim amacýmýz artýk yanlýþlar yapýlmasýn çünkü bunun maliyeti insan, bölgenin caný çok yandý. Bizim de yandý. Ýçerde, sýnýrýmýzda terörle mücadele ediyoruz. Üç milyondan fazla Suriyeliyi misafir ediyoruz ve bu konuda da Avrupa bizi yalnýz býrakýyor”.
***
Baþbakan Binali Yýldýrým’ýn yapýcý-pozitif bir dil kullanmasýna raðmen dikkatimi çeken, asýl aktarmak istediði nokta þu oldu:
Hem Türkiye’nin ABD ve AB’nin teröre bakýþýndaki çarpýklýk ve fýrsatçýlýðý net gördüðünü hissettirdi, hem de terörü kamufle etmek için uydurulan algýlarý ve argümanlarý maharetle boþa çýkardý.
Bazý medya mensuplarýnýn Ýngiltere’deki terör örgütü lobilerinden ya da Türkiye’deki Türkiye düþmaný küçük çevrelerden yanlýþ þekilde beslendiði açýktý ama çekilmek istendiði tuzaðý görerek, dolambaçsýz ve doðrudan mesajlar verdi Baþbakan.
PKK’nýn adý kýlýðý deðiþtirilse de terör örgütü olduðu gerçeðinin deðiþmediðini söyledi. Bunlar insan bile deðil insan öldüren makinalar dedi.
PKK’dan Kürtler diye söz edilmesine itiraz edip düzeltti: Türklerle Kürtlerin bir sorunu yok. DEAÞ ile PKK arasýnda fark yok, dedi.
Amerika’nýn PKK’nýn para kaynaklarýný takip etme kararýný olumlu karþýladýklarýný ifade ederken Avrupa’yý kendi çocuklarý üzerinden empatiye davet etti: “Teröre müsamaha gösteren Avrupa’ya þaþýyorum. Avrupa uyuþturucu kaçakçýlýðý yapan PKK’nýn kendi gençlerini zehirlediðini görmüyor. Büyük yanlýþ, büyük gaflet. Türkiye kendi güvenliðiyle birlikte aslýnda Avrupa’nýn da güvenliðini saðlamaya çalýþýyor.”