Türkiye makas deðiþtirdi!

Bu ifade Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay Bey'e ait.

5 Þubat 2022 Cumartesi günü Türk Parlamenterler Birliði Ýstanbul Þubesi'nin Göztepe'deki sosyal tesislerinde verdiði 'Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sisteminde Erkler Arasý Ýliþkiler ve Yürütmenin Ýcraatlarý' konulu konferansta Baþkan Erdoðan'ýn iktidar olmasýyla birlikte, küresel güçlerin 'ya benimlesin ya düþmanýmsýn' dayatmasýný reddederek Türkiye'nin makas deðiþtirdiði gerçeðine dikkat çekti.

Türkiye Baþkan Erdoðan'la birlikte baþka güçlerin ekseninde deðil, kendi milli çýkarlarý ekseninde politika geliþtirdiðini, bu baðlamda küresel güçlerle kendi çýkarlarý doðrultusunda iliþki kurduðunu, bu perspektiften hareketle diklenmeden dik durarak ülkeyi güçlendirdiðine iþaret etti.

1961 ile 2002 yýllarý arasýnda 32 hükümet kurulduðunu ve hükümetlerin ortalama ömrünün 461 gün olduðunu, dolayýsýyla siyasi istikrarýn bir türlü saðlanamadýðýný; ayrýca parlamenter sistemdeki çift baþlýlýðýn maliyetinin yüksekliðini örneklerle anlattý.

Özal'ýn Demirel ile, Demirel'in Çiller ile, Erbakan'ýn Demirel ile, Ecevit'in Sezer ile olan ihtilaflarýnýn yürütme erkini olumsuz etkilediðini ve Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemin'e geçmenin bir zaruret olduðunu anlattý.

2017 deki referandum ile ilk defa doðrudan halkýn iradesine dayalý bir sistem kabul edilmiþ oldu.

Parlamenter sistemdeki yürütme erkinin yasama erki üzerindeki egemenliðinin yeni sistem ile revize edildiðini, erkler arasý iliþkinin daha net olarak çizildiðini, sorumluluklarýnýn daha belirgin hale geldiðini; bununla birlikte çok genç bir sistem olduðu için eksiklikleri düzeltilerek olgunlaþacaðýna vurgu yaptý.

Yeni sistemde meclisin yaný sýra yargýnýn da yürütme erkini denetlediðini, sistemin tek adam sistemi olmadýðýný sistemin tamamen sivilleþtiðini anlattý ve tekrar eksiklikler çýkarsa olgunlaþtýrýlacaðýný izah etti.

Yeni sisteme geçmenin kazanýmlarýný anlatýrken de siyasi istikrara, anýnda karar verecek pratiklik sayesinde daha etkin bir politika izlendiðinin önemine temas etti.

Bugün Rusya-Ukrayna probleminde Türkiye'nin giriþimleri, Karabað, Libya, Doðu Akdeniz ve Katar meselelerinde atýlan süratli ve isabetli adýmlarýn temelinde yeni sistemin yapýsýnýn çok önemli bir yer iþgal ettiðine vurgu yaptý.

Öte yandan, deprem, yangýn, sel ve salgýnda, terörle mücadelede alýnan mesafede yeni sistemin temin ettiði büyük faydalarýný anlattý.

2 saat süren konferanstaki akýcý üslubuyla ve sorulara verdiði cevaplarla Fuat Oktay Bey'in konuya olan hâkimiyeti dikkat çekiciydi.

Dinleyenlerin hemen hepsi sistem böyle anlatýlsa vatandaþ geleceðe daha güvenli bakar temennisinde bulundu.

Çünkü Oktay Bey, mükemmeliyetten bahsetmedi hatta 'mükemmel olduðunu iddia etmek geliþmesine ve olgunlaþmasýna manidir' diyerek eksiklerinin de olduðunu ama yaþayan canlý bir sistem olmasý hasebiyle olgunlaþmaya da müheyya (hazýr) bir yönünün bulunduðunu uzun uzun izah etti.

Önemli olan yapýsal sorunlarýn giderilmesi olduðunu bu istikamette hem sistemi olgunlaþtýracak çalýþmalarýn yapýldýðýný hem de yapay zekayý devreye sokmak için çaba sarf edildiðini hatta bu sayede deðiþik iþlemler için vatandaþtan istenen evrak sayýsýnýn 42 binden yedi binlere düþürüldüðünü anlattý.

Evet, Baþkan Erdoðan dönemi icraatlarý incelendiðinde Türkiye'nin gerçekten makas deðiþtirdiðini ve sessiz devrimler gerçekleþtirdiðini görmemek imkan haricidir.

Objektif bakan görür.

Fanatik muhalif de, bindiði Marmaray'ý ve metroyu, geçtiði Avrasya'yý ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü uçtuðu Ýstanbul Havalimaný'ný göremez.

Çünkü gözleri vardýr görmez, kulaklarý vardýr duymaz!

ÝÞTE KADER TAM DA BUDUR!

Dün Oktay Bey'i dinlerken Baþkan Erdoðan'ýn Kovid-19'a yakalandýðý haberini aldýðýmda yanýmdaki dostuma, 'Ýþte kader tam da budur!' dedim.

Baþkan Erdoðan'ýn güvenliðindeki sýký koruma saðlýðýnda da aksatýlmadan uygulanýyor. Öyle ki yanýna yaklaþmak bir yana bulunduðu salona bile PCR testi yaptýrmayanlar alýnmýyor. Ziyaretine gidenler görüþmek isteyenler de ayný þekilde sýký bir taramaya tabiler.

Buna raðmen Baþkan Erdoðan'ýn Kovid-19'a yakalanmýþ olmasý, 'tedbir takdire mani deðildir' in canlý ispatýdýr.

Bizler kullar olarak her türlü tedbiri almakla mükellefiz. Eðer tüm tedbirlere raðmen böylesi sonuçlar çýkýyorsa iþte buna takdir denir.

Ýþte kadere iman da burada devreye girer. Eskilerin dediði gibi 'kadere iman eden kederden emin olur.'

Baþkan Erdoðan'ýn güçlü bir imana sahip olduðunu biliyoruz.

Hem Baþkan'a hem eþine hem de tüm hastalara geçmiþ olsun dileklerimle Allah'tan acil þifalar diliyorum.

Ya Þafi!