Sinemamýza yeni yýl armaðaný olarak önemli bir araþtýrma geldi! Antrakt Sinema Kitaplýðý, Deniz Yavuz’un “Türkiye Sinemasýnýn 22 Yýlý: 1990 - 2011 Sayýsal Verilerle 22 Yýllýk Döneme Bakýþ” adlý kitabýný yayýnladý. Yavuz, bu kitapla geliþmekte olan film endüstrimize ihtiyaç duyulan bir kaynak saðladý. Antrakt Sinema Gazetesi’ni çýkaran ve www.antraktmatine.com web sitesini yöneten, Sinema Yazarlarý Derneði SÝYAD’ýn Genel Sekreteri olarak uzun süredir görev yapan Yavuz, son 22 yýla dair sektörel verileri ve analizleri bir araya topladý.
“Türkiye Sinemasýnýn 22 Yýlý” film endüstrisine dair akademik bir çalýþma deðil, ama akademisyenlerin de baþvuru kitabý olacak sayýsal verilerin toplamýný içeriyor.
Sinema Genel Müdürlüðü’nün katkýsýyla yayýnlanan kitabýn önsözünü Kültür ve Turizm Bakaný Ertuðrul Günay yazdý. Günay, önsözde geleceðe iliþkin modellemeler yapýlabilmesi için sayýsal verilerin ihmal edilmemesi gereðine dikkat çekiyor. “Tarih boyunca yaþanan geliþmelerin deðerlendirilmesi için bir belleðe, bellek için de verilere ve istatistiklere ihtiyaç duyulmaktadýr” diyor.
***
“Türkiye Sinemasýnýn 22 Yýlý” bize saðladýðý verilerle henüz tam anlamýyla bir film endüstrisi olmayan sektörümüz hakkýnda daha saðlýklý deðerlendirmeler yapýlabilmesi için kaynak oluþturacak. Sinema alanýnda birçok yayýn hazýrlamýþ olan Deniz Yavuz da giriþ yazýsýnda veritabaný ve arþiv oluþturamayýþýmýza, sinemamýzýn tarihini yazmayý baþaramayýþýmýza deðiniyor:
“Sektörlerin büyümesi, üretimlerinin artmasý ve kitlelere fayda saðlayan, vazgeçilmez unsurlar olabilmesi için aslýnda bir endüstri için en önemli baþlýktýr ‘tarih’ baþlýðý... Türkiye Sinema Tarihi’nin baþýndaki kayýtlar az da olsa günümüze ulaþmýþtýr ama yakýn geçmiþimiz olarak tanýtacaðýmýz, doksanlý yýllarýn baþýna dek sinemamýzda tutarlý, saðlýklý bilgi kaydý tutulamamýþtýr. Bugün ve on yýl önce doðan çocuklar bir önceki kuþak kadar þansa da sahip deðillerdir maalesef... Altmýþlý, yetmiþli ve seksenli yýllarda Türkiye’de sinemayý tatbik edenler, tadanlar gördüklerini torunlarýna aktaramamaktadýrlar...”
Son günlerde 2012 yýlýna dair sektörel deðerlendirmelerde hatalar yapýldýðýný gözlemliyoruz. “Türkiye Sinemasýnýn 22 Yýlý” bu açýdan en azýndan þimdiki zamaný doðru anlamamýzý saðlayacak bilgiler içeriyor. Antrakt Sinema Gazetesi giþe istatistiklerini tutan kurumlardan biri, dolayýsýyla Deniz Yavuz giþe analizinin nasýl yapýlmasý gerektiðini bilir, verilere doðrudan eriþimi vardýr... Haftalýk raporlarý www.antraktsinema.com aracýlýðýyla sektöre ve medyaya ulaþtýrýr. Diðer istatistikler de Sinema Genel Müdürlüðü tarafýndan saðlandýðý için elimizde artýk güvenilir, resmi bir kaynak var. Filmlere verilen maddi destekler, Eurimages fonlarý, yönetmenlerin bilet satýþý ve iþletmeci karnesi, yapýmcýlara, daðýtýmcýlara, film ithalatýna, sinema salonlarýna, hatta haftalýk bilet satýþ endekslerine dek pek çok alanda dair ihtiyaç duyulan bilgileri içeriyor bu kitap.
Sinema ve televizyon sektörleri arasýndaki iliþki, her iki sektörün de son yýllardaki týrmanýþý, 1980 darbesi sonrasý yaþanan kriz, film eleþtirisi gibi konulara ise Doç. Dr. Melis Behlil, Prof. Dr. Þükran Kuyucak Esen ve Prof. Dr. Esra Biryýldýz makaleleriyle katkýda bulundu. Deniz Yavuz, kitabýnda kaynakça olarak ülkemizdeki birçok deðerli akademisyenin yayýnlanmýþ eserlerinden yararlanmayý da ihmal etmedi. Deniz Yavuz’u ve Sinema Genel Müdürlüðü’nü bu yararlý çalýþma için hep birlikte kutlayalým ve daha geniþ kapsamlý kitaplar hazýrlamalarý için yüreklendirelim.