Hangi ülke olursa olsun, ayakta kalmasýný saðlayan unsurlardan biri de istihbarat örgütleridir. Ýstihbarat örgütleri güçsüz olan ülkeler, baþka ülkelerce yönetilmeye mahkumduýr!
Türkiye'de yýllardan beri yedi ülkenin gizli örgütlerinin kýran kýrana boðuþtuðu bir "istihbarat savaþý" yaþanýyor! Ýsrail, Ýran, Suriye, Almanya, Ýngiltere, ABD ve Türkiye'nin içinde olduðu bu savaþ kýyasýya devam ediyor. Nasýl mý?
Temmuz ayýnýn 14. gününde yazýn bunaltýcý sýcaðýyla birlikte Diyarbakýr kýrsalýnda, PKK'nýn bomba ve uzun namlulu silahlarýyla askere düzenlediði saldýrý ardýnda 13 þehit 7 de yaralý býraktý! Bu saldýrýdan sonra Kürt sorununun çözümü ve PKK'nýn silah býrakmasý, hele de sona yaklaþýldýðý bir dönemde gündemden düþtü!
Bu saldýrýyý iyi anlamak için, Türk istihbarat tarihinin en önemli deðiþikliklerinden birinin yaþandýðý 2010 yýlýnýn baþýna dönmek gerek. Atasagun döneminde yaþanan küçük çaplý devrimin mimarý, teþkilatýn en kýdemli kiþisi, hatta "Ben Kürt sorununu Ape Musa'dan öðrendim" diyen Emre Taner döneminde, gerçek mi deðil mi diye, tartýþýla tartýþýla artýk cýlký çýkan MÝT-PKK görüþmelerinin tohumlarý atýldý. Devlet bu dönemde Kürt sorununun çözümü için benzerine rastlanmamýþ bir "pozitif psikolojik operasyon" baþlattý.
Bu operasyonun fitilini ateþleyen de Emre Taner'e yakýnlýðýyla bilinen psikolojik istihbarat uzmaný, MÝT eski müsteþar yardýmcýsý Cevat Öneþ oldu. Emre Taner, Mayýs 2010'da görevi Hakan Fidan'a devrettiðinde MÝT'in, Kürt sorunun çözmek için ektiði tohumlar büyümüþ, hatta son aþamaya gelinmiþti bile.
Ancak Hakan Fidan'ýn göreve getirilmesinden sonra MÝT'in bile pek hesaplayamadýðý bir þey oldu: Hakan Fidan'ýn þahsýnda MÝT'e yönelik, ciddi bir psikolojik operasyon baþlatýldý. Bunu tezgahlayan ülkeyse Ýsrail'di! Mossad, Hakan Fidan'ýn "Ýran'ýn adamý olduðu" yolunda, aslý astarý olmayan bir dedikodu yaymaya baþladý. Bu dedikodu hem yaratýcýlýktan yoksundu hem de mantýksýzdý.
Ýyi hoþ da, Mossad neden Hakan Fidan'a saldýrmýþtý?
Ýstihbarat kaynaklarý bunu iki nedene baðlýyor: Hakan Fidan'ýn TÝKA yani Türk Ýþbirliði ve Kalkýnma Ajansý Baþkaný olduðu dört yýllýk sürede çok baþarýlý olmasý. Ýsrail, ayrýca Mossad'ýn bazý gizli operasyonlarýný Fidan'ýn bildiðinin farkýndaydý ve bu bilgileri Ýran'a vereceðinden korkuyordu. Bu anlamsýz ve yersiz korku zamanla müthiþ bir paranoyaya dönüþtü! Bu tür korkular sonucunda, Ýsrail, azýlý bir Türkiye düþmaný oldu! Ve Tel Aviv, PKK üzerinden Türkiye'ye yönelik hem silahlý hem de psikolojik savaþ baþlattý.
(Yarýn: Karayýlan Hikayesi!!)