ABD Ulusal Ýstihbarat Konseyi 'nin hazýrladýðý "Küresel Eðilimler 2030" baþlýklý raporda "Kürdistan'ýn yükselmesi nedeniyle önümüzdeki yýllarda Türkiye'nin bölünme tehlikesi vardýr" söylemi bir dostun ya da müttefikin uyarýsý deðil ABD'nin stratejik hedefini ortaya koyuyordu. ABD ilk kez 1965 yýlýnda Kürdistan'ýn kurulmasý, Türkiye'yle federal bir çatý altýnda birleþtirilmesi düþüncesini Ankara'nýn önüne ta 1965’te koymuþtu.
Emekli Amiral Vedii Bilget 24 Þubat 1987’de Cumhuriyet Gazetesi’ndeki yazýsýnda ABD'nin 1965 yýlýnda “Federe Türk/Kürt Cumhuriyeti” için dönemin baþbakaný Süleyman Demirel'in aðzýný aradýðýný yazmýþtý.
Bilget'e göre bu cumhuriyet Türkiye, Ýran ve Irak Kürdistan'ýný Türkiye'yle federal bir çatý altýnda birleþtirecekti. Gene dönemin Senato üyesi Sadi Koçaþ, anýlarýnda ABD'nin Adalet Partisi ve Demirel'i iktidara getirdiðinde bu federe cumhuriyetten söz ediyor ve bunun hemen yapýlmasýný öneriyordu. ABD bu tasarýyý tekrar 12 Mart'ta, Erbakan hükümetten uzaklaþtýrýldýktan sonra 1974'te, bir kez de 12 Eylül sürecinde Türkiye'nin önüne koyuyordu.
Ankara'ya 7 Kasým 1986 günü gelen Savunma Bakan Yardýmcýsý William Taft çantasýnda ABD'nin Kürt senaryosunu da getirmiþti. Özal kesin bir cevap vermezken Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Necdet Üruð, böyle bir þeyin olamayacaðýný kesin bir dille açýklamýþtý. Yüzyýl Dergisi'nin 10 Þubat 1991 tarihli "ABD'nin Ýsrail Tasarýsý" baþlýklý kapaðýyla kamuoyuna duyurduðu habere göre, ABD Körfez Savaþýndaki desteðine karþýlýk Türkiye'ye Kürdistan'ýn hamiliðini öneriyordu!
Bu tasarý Çekiç Güc'ün 17 Haziran 1991 tarihli Huzur Operasyonuyla iþleme sokuluyor, 36. paralelle Irak'ýn kuzeyini uçuþa yasak bölge ilan eden Çekiç Güç, Baðdat'tan kopardýðý bu bölgede Kürdistan'ýn temelini atýyordu!
Ve Erbakan'la Tansu Çiller'in kurduðu Refahyol Hükümeti, Çekiç Güç'ü bölgeden çýkmaya mecbur ettiði için, o saat hedefe konuyordu.