Türkiye, turizmdeki potansiyelini keşfet

Bu hafta 30 yılda milyonlarca kişinin tatil yapmasına vesile olarak tatil hayallerini anılara dö-nüştüren ülkemizin önde gelen tur operatörlerinden Anı Tour’un Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal ile bir araya geldim.  Kendisiyle ülkemizdeki turizm gündemine dair çok önemli konuları içeren bir röportaj gerçekleştirdim. Veli Çilsal, ayrıntıcı, detaycı, gerçekçi, inandığı projeyi hayata geçiren, işinin piri olmuş, sağduyulu bir turizm profesyoneli.

Turizm gündemimizin ilk konu başlığı, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Çankaya Köşkü’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladığı 9 maddelik 2016 Turizm Eylem Planı oldu. Sayın Davutoğlu’nun ifade ettiği ‘Türkiye’ markasının anahtar cümlesi olan ‘Türkiye gücünü keşfet’, ‘Biz birlikte Türkiye’yiz’, biz birlikte güçlüyüz, biz Türkiye’yiz ve gücümüzün farkındayız.

Başbakan Davutoğlu “Hadiseleri nasıl karşıladığımız, felaketler ve musibetler karşısındaki tavrımız, izzet ve vakarımız belirleyicidir. Bu yüzden bütün konuşmalarımda özgüven vurgusunda bulunuyorum. Burada içinde bulunduğumuz durumu gözeterek bir kez daha diyorum ki, özgüven yani sağlam duruş, her şeyden daha önemlidir. Özgüven kendi gücünü imkanlarını sınırlarını kapasitesini keşfetmektir. Özgüven sadece kendisine güvenmek değil başkalarının güvenini de kazanabilmektir. Beraber düşünmek, birbirini dinlemek ve başkasının fikrini dikkate almaktır. Bu fikirlere hürmet etmek onları karşılıklı istişare zemininde istifade edecek şekilde ele almaktır. Gücümüzün kaynağı budur” demişti.

Duayen turizmci Veli Çilsal “Başbakanımız Sayın Davutoğlu’nun da ifade ettiği gibi turizm Türkiye’nin ortak çıkarlarını ilgilendiren siyaset üstü bir alandır” diyor ve devam ediyor:

“Benim baktığım açıdan 30 seneden sonra gördüğüm devletimiz, hükümetimiz turizmcilerin yanında olduğunu gösterdi. His vardı hissettirdi. Sayın Turizm Bakanımız Mahir Ünal’ın dünya üzerinde Fuar fuar, stand stand, ülke ülke dolaşarak, yıllardır görmediğim ve ilk defa gördüğüm özverili ve gayretli girişimlerde bulunması, çalışmaları, paylaşımları bu çok önemli bir göstergeydi. 9 maddelik 2016 ‘Turizm Acil Eylem Planı’nı Başbakanımızın açıklaması turizmcilerin can simidi oldu. Adeta karanlık bir tünelin ucundaki ışığı gösterdi bizlere. Türk turizminde herkes ayağa kalktı. İnançla, sabırla ve çok çalışarak önümüze bakacağız. Böyle bir dönemde paketin büyüklüğü ya da küçüklüğünden ziyade maddiyattan çok manevi huzur getirmesi, güven telkin etmesi bizleri çok mutlu etti. Paketin içeriğine baktığımızda çok yönlü her türlü veriyi içerisinde bulabileceğimiz yönde özellikle ödemelerle ilgili yapılandırmalar, hava taşımacılığındaki uçuş destek, havalimanları tüm dünyadan gelecek olan turistlere yönelik destek uygulanılması, A grubu seyahat acentalarına 100 milyon TL’ye kadar kredi kullanma imkanı. Turist getirilecek ülke sayılarının arttırılması, deniz turizmine verilecek destek, turizmin çeşitlendirilmesi gibi eylem planları gerçekten çok önemli ama en önemlisi devletimizin turizmcinin güçlü bir şekilde yanında olduğunu bizlere hissettirmesi, bu zorlu süreçlerde manevi olarak bizlere moral oldu.”

ÇOCUKLU AİLELER İÇİN DİDİM ÖN PLANDA

“Peki bu yıl tatilde ön plana çıkacak sürpriz bir bölge var mı” sorumu ise Çilsal, şöyle yanıtladı: “Çocuklu aileler için Türkiye’nin 1 numaralı tatil bölgesi Didim olacaktır. Denizi kumu, güneşi, iklimi, tarihi ve kültürel değerleri ile birlikte aynı zamanda da otele sıkışıp kalmadan sokaklarıyla, caddeleriyle iç içe özgür bir tatil imkanı var. Biz Anı Tour Ailesi olarak,  yıllardır bizleri tercih eden, vazgeçmeyen müşterilerimiz için ve ülkemiz turizmi için yatırımlarımıza devam ediyoruz.  İstanbul, Alanya, Çankırı, Trabzon, Kuşadası, Safranbolu, Didim’de aynı zamanda otellerimiz ve otel yatırımlarımız mevcut. Şahsi olarak benim de büyük bir ilgi ve tutkunluğumun olduğu Hatay Arsuz’da çok özel bir oteli de bölgeye kazandırmayı arzu ediyoruz. Biz bir turizm ülkesiyiz, Antalya’dan Mardin’e, Bursa’dan Edirne’ye, Urfa’dan Muğla’ya, Kayseri’den Amasya’ya, Çanakkale’ye her yerimizde gezilip görülecek, tadılacak o kadar çok değerimiz var ki söylemekle, gezmekle bitmez. Türk insanının efsanevi misafirperverlik duygularıyla sıcak, samimi, hoşgörülü yapısıyla bu eşsiz turizm cenneti ülkemiz yarınlara güçlü bir şekilde elbirliği içerisinde biz olarak tüm dünyayı dili, dini, ırkı, ne olursa osun bize yakışan şekilde ağırlamaya devam edeceğiz.”

Böylesine değerli, mütevazı, yol gösterici, mantığıyla, Türk turizmine kazandırdıklarıyla, sağladığı istihdam ile olumlu ve yapıcı alkışı hak eden bir isim olan Veli Çilsal’ın  değerli görüş ve önerilerini sizlerle buluşturmaktan mutluluk duyduğumu ifade ederek üstüne basarak tekrar tekrar vurgulamak isterim ki güçlü Türkiye turizmdeki potansiyelini keşfetmeye devam edecektir.

ERKEN REZERVASYONU TAVSİYE EDİYORUZ

Veli Çilsal, 2016 turizm sezonu beklentilerini ise şöyle anlattı: “Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki Türk insanı hükümetine güvendi, istikrara inandı ve hiç çekinmeden erken rezervasyonu yaptı. Ciro ve kişi sayısına baktığımızda bunu çok iyi anlayabiliyoruz. 2015’de Toplam 300 bin tatilciye hitabettik, bu sayı 2016 yılına baktığımızda yüzde 30 artarak 390 bin kişi olacak. Erken rezervasyon sigortası ile 72 saat kala iptal edilebilen tatil ve otel rezervasyonlarını yüzde 50 oranına varan indirimli kampanyalarla tüketiciye istediği bölgede uygun ve kaliteli tatil yapma imkanı sunuyoruz. Adeta fiyatlarda bıçak kemiğe dayandı diyebiliriz. Fiyat garantisinin olması da tüketiciye güven veriyor. Erken rezervasyonu tavsiye ediyoruz.”