ABD’nin çýkarcý bakýþ açýsý, Türkiye’ye yönelik yaptýðý ihanet içerikli politikalarý, derin Ýngiliz “parçala ve hükmet” parametresi ile devam eden uygulamalarý, kesin bir konuda net düþünmemizi gerektiriyor.
Birinci Dünya Savaþý sonrasý Ýngilizler; bölgedeki halklarý, yine aynen þimdiki gibi kendi menfaatleri doðrultusunda kullandýðý, söz verip ortada býraktýklarý, son anda arkasýný döndükleri, dönemin esas gücü olan Ruslarla anlaþarak, gelip kullanýp, çekildiði bölgeleri teslim ettiði bilinen, tarihi gerçekler olduðu aþikârdýr.
Uzun zaman Ruslarýn çöküþünü dizayn eden ABD, Ýkinci Dünya Savaþý sonrasý tüm faaliyetlerini Sovyetler Birliði’nin çöküþüne adadýðý da bir hakikattir.
O dönemler; Sovyetlerin baskýcý politikalarýndan býkmýþ halklar, doðal olarak bu sürece kendini kaptýrdý ve baðýmsýzlýk hareketlerinin fitili yakýldý.
Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan en aktif ülkeler olarak tarihe geçti.
Þimdiki dönemin gerçekleriyle olaya baktýðýmýzda; yine de ayný noktadan, yeni asrýn yeni dizayný gerçekleþtirilmeye gayret ediliyor. Birinci Dünya Savaþýnda; Osmanlý cihan devletimizin çöktürülmesi, onu çöktürmeye götüren enstrümanlar neydiyse, çaðýmýzýn bu zamanýnda yapýlanlarla benzerliði, tarihi tekrardan ibaret olduðunu anlamaktayýz.
Orta Doðu kan gölüne dönüþürken, Rusya’nýn baþý, Ukrayna ve Gürcistan’la karýþtýrýlmaya baþlatýldý. Lakin “Rusya çöktü çökecek, bitti bitecek” denile denile, esasýnda ABD’nin yakýn hesaplarýný suya düþürmeyi baþardý. Kimse inanmýyordu. Hatta bazýlarý, ambargolar Rusya’nýn sonunu getireceðini söylerken, Ruslarý açlýkla çöküþe sürükleyeceðini düþünenlerin, ekmekle Ruslara ders veremeyeceklerini yazmýþtým.
Þimdi yeni dünya düzeni kurgulanmakta. Yeni haritalar dizayn edilmekte. Masadaki pastadan “kim ne kadar pay alacak” diye savaþlar tetiklenmekte. Terör örgütleri devreye sokulmakta. ABD “tüm bunlardan haberim yoktu” derken, artýk hiç inandýrýcý olmadýðý o kadar net ki!
Þimdi biz kendi yolumuza bakmak durumundayýz. Rusya giderek daha etkili hale geldiði aþikârdýr. ABD; Türkiye’nin sýrtýndan vurduðunu, sadece PKK uzantýsý PYD’ye verdiði destekle, her geçen gün kanýtlamakta. Bunda yanýldýðýmý çok arzu ederdim. Lakin ne yazýk ki, gerçeklerle karþý karþýyayýz.
Dünya yeniden tek kutuplu halinden çýktý ve küresel aktörler deðiþmeye deðiþtirmeye baþladý. Rusya yeniden ABD’nin rakibi rolünü geri alabildi. Bu durum, Orta Doðu’da kendinden söz ettirdiði gibi, eski Sovyet Cumhuriyetlerinde farklý boyutta kendinden bahsettireceði gözükmektedir.
Küçük devletler kimin yanýna konumlanacaðýný, büyük devletler kiminle uzun vadeli yürüyeceðini hesaplamakta. Aynen söylediðim gibi, ileride “tavrýný belirle” diyenlerin baþýnda gelen devlet Rusya olacak. Yakýn etrafýnýn geriye dönmesini, fiili baðlarla kendine baðlanmasýný temin etmeye kalkmayacaðý, mümkün gözükmüyor.
Türkiye bu zor zamanýnda “neleri yapmalý, hangi yeni stratejiler üretmeli” sorusu, dönemin en can alýcý sorusu olduðunu göz önünde bulundurmamýz lazým.
ABD’nin baskýsýna baþkaldýrýp, her dediðini yapan konumundan kurtarmýþken, yeni bir dikteci ortama girmesi felaket olur. Lakin ne yapýp edip, eþit mesafeli iliþkiler düzenini kurmak zorunda Türkiye.
Türkiye’nin Orta Doðu’da ciddi karþýlýðý olduðu kadar; Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar ve Ýran içerisinde de ciddi karþýlýðý olduðunu unutmamak þarttýr.
Bugün deðil ise yarýn, aynen ABD ile Orta Doðu’da bir takým konularda karþý karþýya geldiði gibi, Rusya ve Ýran’la da karþý karþýya geleceði konularýnýn olduðunu göz ardý etmemesi, bu zor þartlar altýnda Türkiye çýkarlarýný geçerli tez haline getirir ise, yeni dünya tarihi için baþarýnýn hikâyesini yazmýþ olacak. Suriye’deki baþarýsý zaten artýk Türkiye ile hesaplaþmadan mümkün olmayacaðýný, masadaki aktörler anladý. Unutmayýn her ne kadar darbe üstüne darbe yesek de, yeni dünya düzeninin önemli aktörlerinden biridir Türkiye. Sadece en önemli meselemiz; yakýn hedef olarak iki senelik hesaplar modundan çýkýp, yakýn hedefimiz yirmi senelik hesaplar moduna geçmemiz, en can alýcý hamlemiz olacaktýr.
3 önemli iþi yapmalýyýz;
1. Milli savunma konularýmýzý dýþarýdan ve içeriden üretici beyinler, âlimler getirerek çözmeli. Çaðýn en önemli silahlarýna sahip olmalýyýz.
2. Geleceðimizde rol alacak; Ýnsan, Ýnsan, Ýnsan yetiþtirmeliyiz.
3. Türkiye’nin þansý olan Erdoðan’ý, ölümüne savunmalýyýz.