Istanbul Ticaret Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi ve Müsiad iþbirliðiyle, Basým Yayým ve Medya Sektör zirvesinin bir parçasý olarak, 17-19 Kasým tarihlerinde üniversitenin Sütlüce yerleþkesinde Türkiye’de Sinema Tarihi baþlýðýyla bir sempozyum düzenleniyor. Sinemamýzýn 100. yýlýnda yapýlan anlamlý faaliyetlerden biri olarak görülen sempozyumda, deðiþik baþlýklar altýnda gerçekleþtirilecek panellerde Türk sinema tarihinin deðiþik veçhelerinin yanýnda farklý alanlarda da oturumlar yapýlacak. 17 Kasým Pazartesi öðlen yapýlacak açýlýþ ve protokol konuþmalarýný Türk sinemasý sergisinin açýlýþý ve uzman Gözde Sunal’ýn yöneteceði film ekibiyle söyleþi takip edecek. Daha sonra yer alacak Türk Sinemasýnda Daðýtým ve Salon Sorunlarý panelinde, yapýmcý Mahmut Özden’in yöneticiliðinde Kültür ve Turizm Bakanlýðý Sinema genel müdürü Mesut Cem Erkul, yönetmenler Ýsmail Güneþ ve Faysal Soysal, Avþar sinemalarý genel müdürü Murat Çiçek ve daðýtýmcý Adnan Þapçý, özellikle yerli filmlerin yaþadýðý daðýtým ve yeterli gösterim salonlarý bulma sorunlarýný masaya yatýracak.
18 Kasým Salý günü sabah yer alan ve ülkemizde sinema tarihinin baþlangýcýna deðin tartýþmalar; bu tarihin yazýmýna iliþkin sorunlar; dil, arþiv, belge ve yöntem yetersizlikleri ve Türk sinema tarihinin yazýmýnda yeni yöntem arayýþlarýnýn ele alýnacaðý, Ticaret Üniversitesi Görsel Ýletiþim Fakültesi baþkaný Doç. Rýdvan Þentürk’ün yöneteceði Türk Sinema Tarihi Yazýmý ve Sorunlarý panelinin konuþmacýlarý arasýnda Prof. Peyami Çelikcan, Barýþ Saydam, Burçak Evren ve Ýhsan Kabil bulunuyor. Öðleden sonra, Türk sinemasýnda dil, estetik ve kimlik arayýþý konularýnýn tartýþýlacaðý ve Yrd. Doç. Ebru Karadoðan Ýsmayilov’un yöneteceði paneldeki konuþmacýlar Doç. Þükrü Sim, Yalçýn Lüleci, Prof. Asuman Suner ve Ali Özüyar.
19 Kasým Çarþamba sabahý sinemamýzda geleneksel-modern çatýþmasý, Batýlýlaþma kurgusu ve toplumsal/tarihi kimlik konularýnýn deðerlendirileceði Yrd. Doç. Nejat Çetinok’un yöneteceði Türk Sinemasýnda Modernleþ(tir)me paneline Prof. Nezih Erdoðan, Doç. Ayþe Kanbur ve Prof. Savaþ Arslan katýlýyorlar. Öðleden sonra ise, Doç. Ala Sivas Gülçur’un yöneteceði sinemamýzýn toplumsal tarihi, Türk sinemasýnda Doðu-Batý algýsý, din olgusu, ulusallýk, propaganda, toplumsal cinsiyet konularý üzerinden okunup tartýþýlacaðý Türk Sinemasý ve Toplumsal Tarih panelinin katýlýmcýlarý Prof. Nigar Pösteki, Prof. Asuman Suner, Doç. Rengin Ozan ve Ali Özüyar.
Türkiye’deki toplumsal deðiþim ve dönüþüme paralel olarak, sosyolojik unsur ve deðerlerin sarmalýndaki sinemamýzýn tarih algýsý ve yazýmý da bu mecrada eleþtirel olmaktan çok, konformist olarak vücut bulmuþtur. Köklü bir devlet geleneðinden gelip gözünü kendine oldukça yabancý deðerlerin makes bulduðu farklý bir yere dönen toplum yapýmýzýn kültür faaliyetleri de o yönde bir ruh ve beden kazanma yolunu tutmuþtur. Modern sanatlarýn en baþta gelenlerinden ve kitleselliðiyle öne çýkan sinema, göstermeci boyutuyla gündelik hayata damgasýný vurmuþtur. Bu süreçlerin bir nebze olsun deðinilip tartýþýlacaðý bir dizi panelin, sinemamýzýn kimlik ve zihniyet sorunlarýna olabildiðince ýþýk tutmasý beklenebilir ve Ticaret Üniversitesi ve Müsiad’ýn iþbirliðiyle ortaya konan toplantýlarýn etkin ve verimli olacaðý ortadadýr.