Türkiye-Mýsýr ekseni Batý için tehlikeli
Mýsýr’ýn baþkenti Kahire’de 4 milyon kiþi, darbeyle alýkonulan meþru Cumhurbaþkaný Muhammed Mursi için Ramazan’a ‘intifada’da girdi. 20 milyonluk kentte 5 kiþiden biri darbecilerin temsil ettiði ‘bürokrasi, yargý ve ekonomiyi elinde tutan sisteme’ karþý, baþlatýlan katliama raðmen ‘dik duruyor'…
Geçen hafta, Mursi’nin bir hatasý varsa, ordunun liderliðinde, bürokrasi, ekonomi, yargý ve medyayý kontrol altýnda tutan sistemi ‘uzlaþmayla deðiþtirme’ arayýþý olduðunu yazmýþtým. Mursi, düþük katýlýmlý seçimle ve baþka partilerin desteðiyle seçildiði için bu yapýya balyozla giremedi; sadece dokunmaya kalktý. Ve dokunur dokunmaz ‘resmi’ medya organlarýnýn baþlattýðý ‘þeytanlaþtýrma’ kampanyasýyla karþý karþýya kaldý. Bugünlerde Türk medyasýnda sýkça görülen ‘yoksulluðu arttýrdý, uzlaþmadý, ayrýþtýrdý, kadrolaþmaya baþladý’ sözlerinin kaynaðý iþte o yayýnlar.
Bu yayýnlar Türk medyasýnda ‘Mýsýr uzmaný’ olmak için yetti de arttý bile. Zira bazý ‘gazeteci-yazar’larýn Mýsýr konusunda deðil ama ‘þeytanlaþtýrma’ haberlerinin kullanýmý konusunda 27 Mayýs’tan, 28 Þubat’tan deneyimi vardý: Seçilmiþ lideri yýpratma konularý nasýl belirlenir, nasýl haberleþtirilir, nasýl yayýlýr, dýþ basýna servis edildikten sonra oradan alýntýlanarak “Dünya bizi böyle görüyor” propagandasý için nasýl kullanýlýr!.. Diktatörlük, baskýcýlýk, uzlaþmazlýk, kadrolaþma, þeriatçýlýk gibi sýfatlar nasýl somut gerekçe olmadan ‘itina ile iþlenerek’ seçilmiþ lidere giydirilir!..
Þeytanlaþtýrma, sistem için en önemli koruma kalkanýdýr. Bunu darbeci askerlerden baþbakanlýk dilenen Muhammed El Baradey’den öðreniyoruz. Gazeteci Hasan Cemal, El Baradey’le, 2011’de Mübarek sonrasý seçimlere hazýrlanýrken yaptýðý görüþmeyi þöyle anlatmýþtý: “Müslüman Kardeþler’i de konuþmuþtuk El Baradey’le. Mübarek’in, Batý’da bazý odaklarda olduðu gibi, yýllar yýlý Müslümanlar Kardeþler’i ‘þeytanlaþtýrdýðý’nýn, ‘Ben gidersem bu radikaller gelir’ propagandasýný yaptýðýnýn altýný çizmiþti. Tek bir Müslüman Kardeþler olmadýðýný, örgütün kendi içinde farklý çizgiler bulunduðunu, uzun yýllardýr þiddetten yana olmadýklarýný belirttikten sonra da eklemiþti: ‘En iyisi onlarýn da demokratik sistemin içinde yer almalarýdýr. Oyunun kuralýný herkes gibi onlarýn da benimsemeleri tek çaredir.”
Müslüman Kardeþler tam da kendisinden bekleneni yaptý ve Mursi seçimi kazandý. Ancak Baradey’in dediði ‘sistem’ daha ikinci ayda Mursi’yi þeytanlaþtýrma operasyonuna baþladý. Operasyon, gazetelerin ‘ordu göreve’ manþetiyle zirve yaptý ve darbe ile tamamlandý!
Mýsýr’daki ordu merkezli bürokratik ve ekonomik yapýlanma Britanya’nýn eseri. Bu sistem, Süveyþ Kanalý’ný, dolayýsýyla Ortadoðu, Güney Asya ve Afrika’yý kontrol etmek için 1800’lerin baþýndan itibaren kuruldu. Mýsýr’da krallar, baþkanlar deðiþti, ancak Britanya çýkarlarýný koruyan sistem deðiþmedi. Sistemin ‘iç tehdit’ algýladýðý her þey darbelerle bertaraf edildi.
Türkiye bu Britanya usulü ‘ordu merkezli oligarþik sistem’i tanýyor. Sivil siyaset 90 yýl sonra ‘Yeni Türkiye’nin temellerini attý; ama inþaat sürüyor. Hala, ‘kurumlarýn ele geçirilmiþliði’nden veya ‘ele geçirme savaþlarý’ndan söz edilebiliyor; hala ‘hangi kurumun eskisi gibi davranýp davranmayacaðý’ üzerinde yorumlar yapýlabiliyor. Sivil siyasete yönelik ‘þeytanlaþtýrma’ kampanyalarý baþlatýlabiliyor…
Ülkeler savaþla deðil gerçek demokrasiyle baðýmsýzlaþýyor ve demokrasi sürekli bir ‘baðýmsýzlýk savaþý’ gerektiriyor. Ýntifada Mýsýr’ý demokratikleþtirecek, baðýmsýz ‘Yeni Mýsýr’ý kuracak.
Türkiye-Mýsýr ekseni Ortadoðu, Asya ve Uzakdoðu kapýsýnýn iki kanadýdýr. Ve iki kanadýn ‘birlikte hareket etmesi’ doðusunda kalan her þeyi etkileyecek kadar tehlikelidir!
Önce haritaya, ardýndan da sýrasýyla hangi ülkelerin darbeye destek verdiðine, hangilerin darbe demediðine, kimlerin kendi ülkesindeki lidere “Mursi’nin akýbeti” tehdidi savurduðuna bakýn.
Hala anlamayan varsa özetleyelim, ‘mesele darbe meselesi deðil.’